bambi

Lucia, pepparkaka eller en liten tomte?
Snart dags att bestämma vad barnen ska vara på Lucia. Zack har varit tomte tidigare år, men nu kanske det är dags för honom att vara lucia eller en liten söt pepparkaka? Vad ska era barn vara?


1. Söt och mjuk luciakrona från Oskar & Ellen för 99 kr.
2. Luciaset med lucialinne och krona i tyg (storlek 62-86) från Ellos för 179 kr.
3. Tomtedräkt med bodysuit och luva från Linus&Lotta för 99 kr.
4. Tomteklänning med luva från Ellos för bara 129 kr.




5. Stjärngosse/gumme-strut med stjärna i tyg också från Oskar & Ellen för 139 kr.
6. Söt pepparkaksdräkt från Ellos för 129 kr.
7. Pepparkaksdräkt med byxa, tröja och hatt för bara 99 kr hos Lekmer.
8. Pepparkaksdräkt med bodysuit och söt mössa från Linus&Lotta för 129 kr.

#1 - Anonym

en kille kan väll inte vara lucia heller..? hon var ju en tjej....

#2 - Amanda

Anonym: Usch då, kan han inte? Trillar snorren av? Det var nå nytt, du. Lucia var en tjej sägs det (men hon kan lika gärna ha varit en bluff, vi levde inte då och vet inte om hon fanns eller ej), Tomten är en kille, Pepparkaksgubbar är killar. Lucia var förresten blond. Ska vi förbjuda alla mörkhåriga att vara lucior? Alla tjejer att vara pepparkakor och tomtar? Ja, rätt ska ju vara rätt. Tydligen. Får inte pojkar vara lucior då ska fan inte blonda flickor få vara det, och då ska som sagt inte flickor heller få vara tomtar och pepparkakor.

#3 - Sigrid

Pojkar har varit lucia så länge jag kan minnas, vi hade pojkar som var lucia på vårt dagis. SUCK

#4 - Linduz

Amanda: Hrm... Lucia var mörkhårig har jag fått hört.

jag tycker att varje barn kan få värlja själva vad de vill vara i Luciatåget. Varför ha ett tradionellt tåg?

#5 - Malin

Amanda, med tanke på att Lucia var italienska lär hon ha varit mörkhårig... Men ditt resonemang fungerar ändå. Klart att alla kan vara lucia!

#6 - Malin

Mina barn har fått välja själva! Dom ville vara tomtar båda 2

#7 - Maria

Jag tänker också att barnen ska få klä ut sig till det de själva vill. Pojkar får mer än gärna vara lucia! :) Dock tycker jag nog att det känns lite fel att klä ett sådant litet barn som Zack i luciakläder, för det väljer han ju inte själv. Det är ju du som mamma som gör ett statement genom barnet.

#8 - Annelie

Senast mina tjejer var med i ett Luciatåg var den äldsta tomte och den yngsta stjärngosse/stjärnflicka.

Båda var helnjöda!

#9 - LADY DAHMER | confessions of a neurotic attentionwhore

maria - väljer inte mamman om hon sätter på honom tomtekläder också? Vad är skillnaden?



Nä, bambi - jag hade nog antingen tagit med honom till affärn och låtit honom själv plocka ihop (kanske en tomtedräkt OCH luciakronan) eller helt sonika valt lucia. Jag kan tänka mig att han skulle tycka det var kul.

#10 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - som är konstig för att hon låter sonen ha diadem på sig ♥ ♥ ♥

Maria Jag hade tänkt att Zack skulle peka på bilden av den klädseln han allra helst vill ha... Kan man inte säga att han väljer själv då?

#11 - Fanny

När jag var liten (född -84) var det fortfarande rätt kontroversiellt om man som tjej ville vara tomte. Minns att jag fick bråka en hel del för att slippa vara tärna (tomte var ju liksom mycket roligare, man fick hela "Tipp tapp"-låten som solonummer!). Och stjärngosse var inte ens att tänka på om man var tjej. Kan inte heller minnas att pojkar fick vara Lucia eller tärna.



Himla tur att tiderna förändras och att valen blir friare. Men sorgligt att det fortfarande kan provocera så fasligt med nattlinnen på pojkar eller strut på huvudet på flickor. Jag kommer verkligen aldrig förstå vad det är som är så förfärligt upprörande.

#12 - Annica

Självklart kan barn välja, beroende på hur gamla de är förstås... är de så små att de inte kan uttrycka sina val så är det naturligtvis föräldrar som väljer!

Självklart kan barn vara det de vill, lucia, tomte etc.

Min yngsta son som jag väljer åt får bli tomte eller möjligtvis stjärngosse. Min äldsta son vet jag inte vad han väljer. Förra året ville han inte vara något alls och behövde inte det heller.

#13 - Jenny i Dalby(mamma till tre)

Under min uppväxt (född -74) så var det redan då helt OK med pojkar som Lucia. Vi hade ett luciatåg i första klass där jag var den enda tärnan, sen hade vi kanske en stjärngosse, någon ynka tomte och resten lucior :-) Tomte har det har det alltid varit OK att vara som tjej vad jag kan minnas. När vi gick i mellanstadiet valde vi att ha en kille i klassen som Lucia, men då var det absolut som en plojgrej och det var ganska tufft att han vågade faktiskt, inför skola och föräldrar. I min dotters luciatåg i tredje klass var det dock enbart tillåtet med Lucia, tärnor och stjärngossar (och "rätt kön på rätt plats"). Det skulle vara traditionellt och då fanns det inte plats för varken pepparkaksgubbar eller tomtar.....



Vad gäller Luciatåg för småttar som Zack och min yngsta V så är ju hela tillställningen de vuxnas. Jag tror i ärlighetens namn inte att det är så många tvååringar som själva vill eller väljer gå utklädda i för en massa föräldrar(och andra) som hysteriskt fotograferar. Tycker hela grejen blir ganska konstig när det kommer in en rad med förskrämda små barn faktiskt. Av mina barn är det inte riktigt någon som förstått vad det handlar om och det går inte att förbereda så små barn i förväg på att det ska sitta en massa människor och titta på dem när de kommer in. Hälften av tåget brukar hoppa av när de väl kommer in tycker jag. Stor skillnad när de kommer upp i 4-5 års åldern, då är det nog roligt (för en del) att uppträda och själva förstå vilket val de gör (nu pratar jag om att öht vara med, inte vilken klädsel de ska ha).



Gulligt, javisst, men definitivt en konstruktion för och av de vuxna.

#14 - Tess

Inget alls faktiskt eftersom vi inte firar Lucia. Hoppas dock att Connors tomtedräkt (som vi hade till årets julkort) fortfarande passar till jul, men det är tveksamt...

#15 - Maria

Lady Dahmer: Jovisst - och jag säger inte att han ska vara stjärngosse - men om man nu vill klä sitt barn könsneutralt så kan man välja pepparkaksdräkt eller tomtedräkt. Jag tycker att diskussionen är jätteintressant, men tycker ändå att det blir fel om man klär en pojke som inte uttryckt någon åsikt i luciakläder. Vill man skapa debatt finns det andra sätt att göra det på, än att använda sig av barnet i detta fall.



... men som Bambi säger, har han flera olika på bild och han pekar ut luciakläderna, så är det naturligtvis fine! :) Jag är uppvuxen under samma era som ni, så jag har sett en hel del pojklucior under åren och ser inget fel i det! (Hoppas ni fårstår vad jag menar - jag är alltså inte emot luciakläder på pojkar som princip!)

#16 - Mia

Blir förvånad över att han ska klä ut sig är väl inget han själv har valt att göra. Jag tycker inte det är något fel med, men du som poängterar hur man inte ska påverka barnens klädval och så ger du honom endast utklädnadskläder att välja mellan, hm känns som du säger emot dig själv, eller rättare sagt vänder kappan efter vinden då detta passar dig.



/Mia

#17 - Amanda

Oj, hoppsan! Lucia är mörkhårig och jag menade alltså det omvända. Måste varit trött i skallen ;-)

#18 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - som är konstig för att hon låter sonen ha diadem på sig ♥ ♥ ♥

Mia Du får gärna förklara hur du menar när du säger att jag säger emot mig själv? Menar du att han ska få välja mellan luciakläder och sina vanliga kläder på lucia, eller kanske inte luciakläder alls... han ska komma på den idén själv eller? Eftersom jag inte ska påverka honom (som du säger)?



Jag har inte sagt att jag inte vill påverka honom utan jag vill inte begränsa honom och jag vill ge honom många valmöjligheter. Men jag tänker inte tvinga på honom några luciakläder, men jag tänker ge honom valmöjligheten att ha några.

#19 - LADY DAHMER | Confessions of a Neurotic Attentionwhore

maria - jag vet inte vart du bor, men jag tror knappast att man skapar en debatt genom att klä sin son i luciadräkt. lol.



Det kryllar av småkillar i glitter på lucia här i stockholm.



sen tror jag inte det är farligt att skaka om lite, även om man "använder sina barn" när man gör det. Så länge det inte finns tvång eller kan orsaka obehag så kör på. Och jag har svårt att förstå hur en tvååring skulle utsättas för obehag för att han har luciakrona på huvudet-

#20 - Anonym

haha, dessa eviga diskussioner!



Mina har oftast sagt till själva. De har velat "klä ut sig" eftersom de själva gillat det. Min äldsta har varit både tomte och stjärngosse, och det är stjärngosse han vill vara just nu. Min mellankille har älskat att vara pepparkaka (som jag säger) och min yngsta tjej har varit tomte två år på raken. Hon har inte nämnt vare sig tärna eller Lucia ännu utan vill i år vara pepparkaka.



Låt Zack få titta på bilder, låt han välja själv, vill han vara lucia med krona- go for it! Men låt han välja själv, gör inte honom till en anslagstavla över vad du tycker. Det tycker jag är det viktigaste, precis som du själv säger, att ge valmöjligheterna.

#21 - Maria

Lady Dahmer - som jag skrev i mitt senaste inlägg så är det ingen uppståndelse här heller med "småkillar i glitter" så som du tydligt vill påpeka att ni faktiskt har i STORSTAN. Hahaha!!



Jag tror inte heller att en pojke blir utsatt för obehag eller far illa av att vara utklädd till lucia, jag tror att du missar min poäng. Jag tyckte bara att ett barn inte ska användas för att göra ett tydligt genus-statement, men nu ska ju Zack få välja själv och det tycker jag är toppenbra! :)