bambi

Falsk kunskap om andra

Inom socialpsykologin så finns det något som kallas för "the curse of knowledge" eller "false consensus". Det innebär att man utgår ofta ifrån att folk har samma kunskap och intressen som en själv.

Speciellt om man håller på med någonting väldigt mycket, kanske undervisar, forskar eller liknande, så kan man ofta tycka att många saker är självklara när dom egentligen är väldigt svåra eller är något helt nytt för andra.

Detta är för att när man själv besitter kunskapen så är det svårt att sätta sig in i situationen att man inte skulle kunna detta.

Men detta gäller inte bara kunskap och även en del intressen. Oftast så umgås man med vänner som har liknande intressen och värderingar. Inom ens egen krets så blir det så vanligt med dessa intressen och värderingar så att man lätt kan börja utgå från att alla andra också tycker och tänker så. Ett exempel: ingen jag känner lyssnar på dansbandsmusik så jag brukar bli så förvånad när jag hör att t.ex. Dansbandskampen är ett populärt tv-program. Var inte dansband utdött? Inom min värld är det det! Så därför utgår jag ifrån att nästan ingen tycker om dansband!

#1 - Christine

Klokt. Likaså är det svårt att förstå hur andra kulturer fungerar, då man själv alltid utgår ifrån sin egen och tycker den är självklar.

#2 - Tess

Jag har tabbat mig ibland och trott att folk har vetat om saker bara för att jag vetat det. Så jag har babblat på och så är de jag talar med inte insatta och då blir det så fel...:-/ Men har blivit bättre på att fråga först om folk "hört om" detta. Om de säger nej så kan jag dra en kort resumé, om inte de verkar helt ointresserade förstås.