bambi

Hur mycket ska barnen få vara med och bestämma?



Imorse så fick jag lite skäll av en av Zacks förskolefröknar. Jag berättade nämligen att Zack var lite förkyld, men att jag hade frågat honom om han ville gå till dagis eller inte imorse. Och han ville jättegärna gå till dagis och "leka med barnen" (som han säger). Det skulle jag tydligen inte ha gjort!

Hon menade att man som vuxen ska ett sådant beslut att Zack är för liten för att känna efter hur han mår och tänka på om han kommer att orka leka hela dagen eller inte. Han tänker ju förstås bara på det roliga. Hon har förstås helt rätt!

Men nu när Zack kan prata så mycket så vill man gärna att han ska var deltaktig i så många beslut som möjligt, nu när han kan det. Självklart måste man som vuxen sätta gränser och inte låta honom bestämma allt men han kan ju vara delaktig och diskutera hur vi ska göra (på hans egen nivå). Det är lite grann så jag gör med mina elever, dom får t.ex. vara med och bestämma om vi ska ha ett prov eller om dom ska skriva en uppsats istället och på så vis blir det inte lika mycket gnäll när provet/uppsatsen väl kommer för att dom själva har varit med och bestämt det.

Men vart går gränsen till barnens inflytande tycker ni? Ska barnet själv få bestämma om den ska gå till dagis eller inte? Om den ska gå och lägga sig eller inte? Om den ska äta en smörgås istället för maten som serveras? Om den vill ha en tunnare tröja under jackan även fast det är kallt (eller kanske ingen jacka alls) ska den få ha det om den verkligen vill det?


Jag skulle säga att det är den vuxna som bestämmer i alla dom lägen jag just nämnde, men att man alltid måste förklara varför till barnet. Dom förstår så mycket mer än vad man tror och även om dom inte förstår alla svåra ord som man kanske måste använda för att förklara något så brukar dom acceptera den lättare än bara ett "NEJ".
#1 - Angelica

Bra inlägg!! Jag håller med dig om att det är just den vuxnes ansvar att bestämma när barnet ska äta och sova, om barnet ska vara på förskolan eller inte etc. MEN att man, som du skriver, faktiskt bör låta barnet vara en del av det beslutet när de kommer upp i den åldern att de förstår mera. :)

#2 - MalinI

Absolut kan barn få vara med och "bestämma" Det är viktigt att barnen lär sig ta egna beslut. Men det ska vara rätt beslut att öva på. Blir det för mycket alternativ så kan det bli så fel.



Jag frågade min 2 åring en dag om hon ville vara hemma med mig eller gå till dagis efter att hon hade gjort sig illa. Men då ville hon till förskolan. Så fick det blir. Men i övrigt så är förskolan inget dom får bestämma över. För att jag vill att dom inte ska få för sig att dom kan komma hem med mig. Just nu arbetslös så det funkar. Men det kommer ju inte fungera den dagen jag får jobb.

#3 - Johanna med tyra och otto

jag tycker du har alldeles rätt med att barnen ska få vara med och diskutera o bestämma bäst dom kan.

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

Malin Ja, jag håller med dig. Jag vill inte heller att Zack ska se förskolan som något han kan välja bort.

#5 - Studentmamman

Knyter an ditt inlägg till det Jesper Juul skriver i "det kompetenta barnet" angående att man kan dela upp besluten i tre olika delar. En del där barnet bestämmer, en del där förälderna bestämmer och en del där man bestämmer tillsammans.



Jag tror att det är oerhört viktigt att barn får känna att de har en möjlighet att påverka sin vardag. Det får de att växa som individer och känna sig betydelsefulla. Samtidigt är det viktigt att de får lära sig att en del saker kan de inte bestämma över. Här är det dock viktigt att man förklarar de olika besluten för barnet så kanske de kan förstå de till en viss del. Jag tror att det dessutom är viktigt att man som förälder har en viss självinsikt i de tillfällen där barnet inte får bestämma. Är det förälderns eller barnets behov som ligger till grund för att de inte får bestämma i just det tillfället?



#6 - SOFÄ

Nyfiken, hur slutade det? Tog du med Zack tillbaka hem eller fick han stanna på dagis? =)

#7 - tildan

Tusen Tack för den fina necessären!

#8 - tildan

Tusen Tack för den fina necessären!

#9 - Selin

Om han är förkyld smittar han ju!

Jag arbetar inom barnomsorgen och jag tycker att det är oerhört egoistiskt att ta sitt barn till förskolan om det är förkylt. Visst, det är skillnad på lite snuva och att vara riktigt sjuk. Men om han fått möjlighet att välja måste det ju funnits tvekan från din sida om han orkar eller ej. Om ni visste hur många sjukdagar man får som vuxen för att barnen kommer sjuka till förskolan! Och om man dessutom är hemma med ett syskon blir det här mycket svårt att förstå.

Och om man ett litet ord (förskola) kan höja statusen lite för oss i förskolan, kanske man kan använda det. I synnerhet om man är lärare själv och vet att de som jobbar där har gått i princip lika lång utbildning som man själv. Eller är "skolis" vettigt att införa?

#10 - ♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥

SOFÄ Han fick vara kvar där och dom skulle ringa om han inte orkade med och dom har inte ringt än!



Selin Men tror du att jag tar med honom till dagis om jag tror att han smittar? Detta har pågått hela helgen (lite snor och hosta) och han har orkat leka med sin farmor och farfar och varit ut på grodjakt, mm. utan att verka trött eller orkeslös. Han har inte haft någon feber alls.



Pedagogen som jag pratade med frågade hur snoret var och sa att om det är genomskinligt så brukar man vara smittsam och så är det inte.



Sen så är jag verkligen van vid att elever kommer till skolan med både den ena och andra sjukdomen för att dom inte vill missa prov eller bara tycker att det är tråkigt att vara hemma. Och jag har aldrig blivit arg eller sur på dom (eller deras föräldrar), it comes with the territory.

#11 - elise

Hmmm, om barnet säger att den inte orkar så skulle jag absolut lyssna till det. Ofta står det ju för något. Vår son ville absolut inte gå på sin älskade gymnastik igår- orkar inte. Och visst blev han sjuk sen. (han är 2,5) men om jag som förälder bedömer att han är för sjuk och han vill gå till förskolan så skulle han ju inte få bestämma en sådan sak. Men att inte prata med barnet om saken är ju att ta ifrån dem deras autonomi. Skulle absolut gjort som du gjorde- men jag hade nog inte sagt att korven fick välja på morgonen till förskolan, jag hade bara informerat om att han är snorig och att de ska ringa om han verkar hängig.

#12 - stina dina gamle vän

Rutiner och ramar tycker jag ska finnas. Inom ramarna kan barnen få bestämma över sina val.

skulle aldrig våga låta honom bestämma över om han ska till förskolan. Men har fått välja vägen dit ibland eller om han ska gå eller cykla :) Om det funkar den dagen. :)

#13 - Natali

Jag tycker att små barn inte mår bra av att ta beslut annat än det som gäller lek och roligheter. Jag anser inte att jag gör barnen en tjänst om jag frågar vill du ha dessa skor eller dessa, vad vill du ha till frukost osv. Jag gör barnen en björntjänst på det viset dessutom försvårar jag situationen för mig själv om jag ska låta tre barn välja vilken frukost de vill ha. Ett barn är ingen match i det läget men testa med tre som redan har en egen vilja. Jag reducerar deras valmöjligheter men i vissa fall bjuder jag till egna beslut. Ex vid matbordet får barnen välja vilka grönsaker de vill ta samt om de vill ha sås eller inte. Det är redan två val, liksaå till morgongröten får de välja på bär, kanel eller sylt som är redan uppdukat. Men inte om de vill ha smörgås, gröt eller flingor för då får jag göra tre separata saker. Att gå till dagis eller ej, det är MITT beslut likaså om man ska gå till skolan eller ej. Ha bilbälte i bilen, hjälm när man cyklar osv. Jag kan inte ta tre barn till skola/dagis om de ska besluta om vilka strumpor, ytterkläder, skor, frukost, regnkläder de ska ha. Då blir våra morgnar fulla av situationer som jag vill undvika då vi har begränsat med tid.

#14 - Annica

Håller helt med studentmamman ovan!!!

#15 - sandra

vilken skola är du lärare på? :)

#16 - c - mamma till oliver

Jag tror det bara är förvirrande för det lilla barnet att ställas inför olika val. Det är onödigt och skapar förvirring. Sen beror det på vilken ålder barnet är i såklart men det är min uppfattning och tro att man gör bäst i att vara den som bestämmer...

#17 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag har hört att småbarn upp till en viss ålder som ställs inför två val (tex "vill du ha juice eller mjölk) bara väljer på måfå utan eftertanke, om det stämmer eller inte vet jag inte.



Jag tror inte att det är skadligt att låta barn välja, så länge man inte pressar dem och står i hallen och stampar "Men välj skor nu då, jag vill gå någon gång!" haha :D Frågar man och får ett svar som inte är framtvingat så borde det vara lugnt.



Jag har också frågat Oskar när han var yngre om jag var tveksam, ibland så verkar de ju må rätt okej samtidigt som de snorar lite, då är det svårt att veta vilket som är rätt.



Någon skrev att han smittades, om man skulle hålla ett barn hemma varje gång han eller hon var lite småförkyld så skulle vissa föräldrar få vara hemma september-mars varje år, när jag jobbade på förskola så fanns det barn som var småförkylda och snoriga så fort det blev kallare.



#18 - Tess

Eftersom små barn ännu inte lärt sig konsekvenstänkande så skulle jag nog bestämma åt barnet. Men det skulle ändå göras delaktigt genom att man förklarar varför man gör som man gör.

#19 - Studentmamman

Vill bara tillägga att när det gäller att låta barnen bestämma kanske det handlar om så små saker som om de vill ha ost eller korv på mackan. Småsaker som får stor betydelse för barnet.

#20 - Lotta

Personligen tycker jag att så länge barnen är små så är det de vuxna som bestämmer och så är det nog i de flesta fall...men jag tycker att barnen ska få vara delaktiga i besluten, få vara med och tycka till och kanske kan man kompromissa om det behövs. Vi är så pass många i familjen så att iaf de större barnen har vissa "sysslor" de måste göra varje vecka...typ tömma diskmaskinen, dammsuga köket o sånt där enkelt...vi vuxna bestämmer ATT det ska göras...barnen bestämmer VAD av sakerna de ska göra...så självklart ska barnen få tycka till o vara med! =) Såg att ni ska gifta er förresten! Grattis i förskott! Härligt! =)

#21 - Sabine

Jag tycker det var bra att du frågade, överlag blir det ju jävligt dåligt när barnen går från att inte ha nåt att säga till om till att få bestämma helt själva över en natt, baserat på en viss födelsedag eller whatever. Det finns ingen anledning till att inte fråga liksom, föräldern är inte en maktfaktor i barnets liv, utan en guide.



Sen tycker jag iofs aldrig att det är okej att skicka sjuka barn till dagis, med tanke på att de allra oftast smittar och därmed smittar ner andra barn, deras föräldrar osv. Har aldrig förstått mig på föräldrar som skickar sina sjuka barn till dagis.