bambi

Släng och köp nytt
Bloggkommentatorerna skrev ett inlägg om vad som räknas som kvalité nu för tiden. Förr så köpte man sängkläder som höll i 50 år, nu köper vi nytt efter 2-3 år. Varför har det blivit så? Är det sämre kvalité på allt eller är det samhällets mentalitet som har förändrats?

Sambon brukar vilja slänga kläder om någon söm har gått upp eller det har blivit ett litet hål någonstans och då brukar jag bli arg på honom och säga att jag kan väl laga det. Våra vänner har länge kommenterat att vi inte har någon flashig platt-TV utan en gammal tjock-TV. Men vaddå... den funkar ju fortfarande?

Men visst har jag varit sugen på att byta ut TV:n, micron (som jag har haft sen jag flyttade hemifrån, men som fortfarande funkar), spisen, tvättmaskinen och diverse andra prylar. Men det känns faktiskt lite konstigt att slänga prylar som fungerar felfritt (eller något som bara kräver lite lagning), bara för att byta ut dom och uppgradera sitt hem.

Det enda som byts ut ofta här hemma är våra garderober (innehållet alltså), men där slängs det inte heller så mycket utan säljs vidare. Men ofta är gamla saker som man ärver i bättre skick än sånt som man kan köpa nytt nu, trots en massa år på nacken.. konstigt det där. Har man börjat producera saker med sämre kvalité för att man vet att folk ändå kommer vilja byta ut saken om några år eller har man vant sig vid att hela tiden uppgradera sitt hem? Lite av hönan eller ägget syndromet...




Haha... nu när jag läser igenom inlägget igen så märker jag att det kanske låter som om jag är så mycket bättre. Men så är det verkligen inte, utan jag är en duktig konsument också och vill gärna byta ut saker mot nytt även fast dom kanske skulle klara sig ett tag till. Så detta inlägg är även riktad till mig själv!
#1 - Pudding

Vi lever ju i ett "köp och släng" samhälle, och tyvärr inte i ett "slit och släng" samhälle. Allt ska massproduceras av olika anledningar - och då räknas kvantitet mer än kvalitet.



Och sen så kommer det ju ständigt nytt hela tiden - vissa affärer får ju in nya varor varje dag. Man hinner knappt att komma hem med det man har köpt förrän det är omodernt eller helt ute, och det har kommit något nyare/"bättre".



Vissa saker är bättre idag, men det finns mycket som var bättre förr. Hus och möbler tex var bättre och mer unika. Idag finns det tyvärr inte lika mycket som är unikt...



#2 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Bra inlägg!

Jag tror det är fler faktorer som avgör. Saker produceras med sämre kvalitét och till ett billigare pris i kombination med att vi har det så jävla bra idag att vi har råd att köpa typ allt. De flesta av oss.



Jag tycker det är mkt klokt av dej att inte köpa förrän det gamla går sönder. Jag jobbar med mig själv på den punkten men min passion är teknik som din är OddMolly.

#3 - Tess

Tror det är mentaliteten som ändrats mest. Man ska ha det "senaste" och många ser status i detta. Jag har också kvar tjock-tv:n och den fungerar ju fortfarande jättebra, så det är inte nödvändigt att skaffa nåt nytt. Har inte hittat nåt platt med bra bild heller. Läste till och med om någon undersökning som gjorts och tjock-tv:n HAR faktiskt bättre bild än plattisen :-)

#4 - Sara - Mamma till Max 2 år

skönt att höra att nån mer har tjocktv kvar för det har vi också. vi resonerar också så att varför göra sig av med något som funkar!

#5 - Förvirrade Morsan

vi lever i ett köp-och slängsamhälle vilket företag, fabriker osv. tar tillvara på och tillverkar varor med sämre kvalitet... För så är det. Kvaliteten ÄR mycket sämre idag. Dåligt tycker jag.

#6 - Emelie

Vi har inte heller bytt ut vår tjock-tv. Gillade uttalandet från "Lyxfällan": Alla tv-apparater är platta framifrån. Jag försöker komma ihåg det varje gång jag wwwönstershoppar plattisar.

#7 - Hanna

Håller med dig i detta, själv sover jag i min mormors gamla lakan än och dem har hållt länge och är mycket skönare än de nyare. Har också kvar tjock-tvn :)

#8 - Hanna

Håller med dig i detta, själv sover jag i min mormors gamla lakan än och dem har hållt länge och är mycket skönare än de nyare. Har också kvar tjock-tvn :)