bambi

Svennebanan vs. WT?

Jag hade en diskussion med en vän om skillnaden mellan "svennebanan" och "white trash". Hon tyckte att det var samma sak. Jag höll inte med, så därför måste jag fråga er. Det är det väl ändå inte?

För mig så är "svennebanan" något som i stort sett varje svensk gör, t.ex. tacos på fredagar, utflykter till IKEA och chips framför Melodifestivalen (typ). Kanske lite halvtråkiga saker... ja, inte särskilt spännande... väldigt main stream.

Medans white trash är mer översminkade tjejer som bor i husvagn (vill jag skriva, men det är ju inte så vanligt här i Sverige att bo permanent i husvagn) med sönderblekt hår och långa fejk-naglar. Man försöker göra livet lite mer spännande med groggar och barn med konstigt stavade namn.

Eller vad säger ni? Vissa påstår att WT inte finns här i sverige... Håller ni med?

(Hur vi kom in på denna fråga var att vi pratade om Ullared var svennebanan eller WT)

#1 - Becca

Jag håller med! För mig är svennebanan och WT precis det där, och det är inte samma sak. Jag har ingenting emot att vara svennebanan men WT vill jag inte vara! :P



Och jag tycker ändå att det finns i Sverige. Jag tycker det är svårt att förklara exakt vad det är man jag kan nämna några personer från min gamla hemort som är WT. Skulle dock inte säga det till dem, så taskig är jag inte! :P

#2 - Jenny

Haha, håller med dig! Svennebanan är villa, Volvo och vovve. Wt är trailertrash, svanktatueringar och kedjerökning.

#3 - Lexie

Jag fattar inte det där "modet" att se ner på hur andra väljer att leva, döpa sina barn till och ha barnvakt och gå ut på krogen. Jag lever inte så men jag skiter i om andra gör det så länge de ta hand om sina barn på ett kärleksfullt sätt.



Som svar på frågan, visst ser man det så så är det skillnad men det skulle vara trist om alla var likadana.

#4 - K



Svennebanan är en benämning på helt vanliga människor, som ofta används av osäkra människor som gärna vill vara lite alternativa och kanske tom är lite ledsna för att de inte är så vanliga. Det är min erfarenhet iaf :)



WT å andra sidan då... är inte så vanligt i sverige, men är väl synonymt med att tillhöra en ekonomisk underklass samtidigt som man gärna vill vara fin. då tar man till "förortsmode" billiga märkeskopior osv. När folk pratar om WT menar de ofta familjer med stora sociala och eller missbruksproblem & låg utbildningsnivå. Benämningen gör mig lite ledsen. Det känns som om folk tror att det enbart handlar om att ha dålig smak, men i själva verket handlar det ofta om människor som hamnat utanför samhället på olika sätt...



ja det var jag det =)

#5 - Tess

Så som Ullared framställs i tv så är det en sak. Men när vi är där så ser man aldrig dessa "karaktärer" som man ser i serien. Är mer blandat vanligt folk :-)

#6 - Becca

Nu när jag såg att du hade lagt till det där sista om Ullared så måste jag säga att det är inte WT, utan svennebanan! :) Men tyvärr så filmar de ju ganska ofta folk som är lite... speciella. Många av dem WT också måste jag säga.

#7 - Annica

oj jag har faktiskt aldrig reflekterat över dessa ord, har inte heller diskuterat just dessa ords betydelse. Kan bero på att det är ett vokabulär jag inte använder. Kanske är jag för gammal (39 år) eller att jag bor på vischan och inte hänger med i det moderna språkets utveckling...

#8 - therese

Haha, jag håller med! Jag och min man brukar ha sådanna disskutioner också, där vi iofs är eniga.



Har du kollat denna blogg? http://whitetrashoftheday.blogspot.com/

#9 - Lena -Chokladmamman

Du har rätt, det är inte samma sak. Svennebanan är medelsvensson.

Om Ullared måste jag säga att själva konceptet känns rätt white trash men både de och svennebanan handlar där.

#10 - Emmelie

Håller med dig, svennebanan o wt är inte samma sak.



Och Ullared tycker jag är svennebanan.

#11 - uLrica

amen!

#12 - Norea

De människor som man ser lite närmare porträtt på i Ullared på TV har rekryterats som statister via olika statistsidor och annonser där produktionsbolaget försökt få ihop en blandning av människor med lite udda karaktärer och de är ofta lite extrema i sina personligheter och vissa följer manus.

Så man ska inte tro på precis allt man ser i TV:)...

#13 - Viola

Håller med dig och övriga här, det är inte samma sak! Svennebanan är väl synonymt med medelsvensson medan WT har en mer negativ klang.

#14 - Bibbi

Svennebanan är inte medelsvensson, snarare en avart. Skulle jag beskriva det i enkla socioekonomiska termer skull jag kalla det för lägre medelklass. Kulturell nivå på dessa människor gränsar till WT även om fasaden är lite mer polerad. Reser mycket i jobbet och ser den sorten på flygplatser i världen. Klär sig likadant, kånkar med sig påsar med sprit , stinker alkohol och tycker att charterresor är ett sätt att uppleva nya kulturer. Ser sig själva som ”normala och speciella” medans andra uppfattas som avvikande. Smyg rasism och alkoholism är ofta förekommande bland dessa människor. Läser man Promos beskrivning på Svennebanan så får man en ganska klar bild vad ordet innebär:
Tack som fan kap kun kap
Koh pangan koh tao khao lak
Fuck it i phuket pingpong show
Kalla folket för tjingtjonghoes
Trekant i Grekland leka stekarn´
Bakfull redan fredag
Mallis, Kanarieholmarna
Mickey dee’s ha barn i bollhavet
En riktig stilikon med silikon
Bor i samma stad som du vill ifrån
Kvinnomisshandel solariebrännna
Fixa mat vad fan har vi hemma
Soppatorsk och foppatofflor
Barnen nersjunkna i tv-soffor
Ordning o reda lådvin på fredag
Kunskap från wikipedia
Tonårsgraviditet
Ångesten ingen vet
Minnesluckor barn med syrran
Vill alltid vara kvar i fyllan

Dansa bugg lyssna på Carola
Manikyr permanenta håret
Återträff med högstadieklassen
Avundsjuka på överklassen
Och gilla kungafamiljen
Spyr utav dagen-efter-piller
Skvaller o hänt i veckan
Grannen hembränt o bläckan
Nätpoker karaoke
Man kan ju inte bara ha tråkigt
Finlandsfärja bon jovi-covers
Living on a prayer looptroop rockers
Raggarbilar power meet
Gällivarehäng fan va fint
Fyllebråk på mc donalds
Gå hem o bli rånad ungefär en gång månan
Lönehelg försök o svälj
Stoltheten ur en ölbutelj
En stor stark o hotshot
Hur länge har det pågått
Skit i det gonatt o sov gott