bambi

Den tidiga språkutvecklingen
Vi har börjat titta nu på filmmaterialet om barns språkutveckling som ingår i undersökningen Zack är med i.


Det är över 5 timmar med filmmaterial så det kommer att ta ett tag att plöja igenom. Men det är otroligt intressant och det känns jätteroligt och nyttigt att få ta del av detta material. Så därför vill jag gärna dela med mig av det jag lär mig om språkutveckling med er så att ni också får uttnyttja denna kunskap!


Språkutvecklingen hänger ihop med så mycket annat, det sociala samspelet och den personliga utvecklingen. Man har också sett att den mycket tidiga språkutveckligen påverkar läs och skrivförmågan senare.

Det är väldigt viktigt att visa ett intresse för barnet och det barnet uppmärksammar. Man ska utnyttja alla olika situationer som man hamnar i och sätta ord på det som sker och det man ser. T.ex. om man kommer ut och det snöar så kan man prata om snön och snöflingor. Det blir mycket lättare för barnet att lära sig och förstå dessa ord än om man bara pratar om dom.

Som vuxen så kan man ofta vara stressad och inte ha så mycket tålamod, men om man vill gynna barnets språkutveckling så gäller det att ha bra med tålamod och låta barnet smälta situationen och det nya ordet och själv försöka få fram det nya ordet. Det är när dom vuxna slutar att prata och ser förväntansfull ut mot barnet som den förstår att det är en signal för den att börja prata. Sen är det viktigt att ge positiv respons tillbaka och gärna upprepa det nya ordet flera gånger.

Böcker är också en väldigt viktig del i barnets språkutveckling. Man har sett att barnböcker för 8-9 åringar innehåller 3 gånger så många olika ord än ett genomsnittligt avsnitt av en såpopera på tv. Det är väldigt stor skillnad på talspråk och skriftspråk!! Så läs mycket för barnen!  :)
#1 - Linda

Vilken spännande undersökning! Det är intressant med barns språkutveckling tycker jag. Tack för ett bra inlägg. :-)



Kram!!

#2 - Elin - Ett hus till oss

Vilket intressant inlägg, bra skrivet! Ja det är nog ofta endel stress bakom. Det gäller att ge barnet tid.



Jag önskar dig en mysig kväll!

#3 - Caroline

Väldigt spännande!



Jag blir glad när jag läser detta eftersom jag varit väldigt social med min dotter och känner igen mig.

Vi pratar om allt möjligt och om precis allt vi gör. Jag beskriver allt, vad de har för färg till exempel. Nu har min dotter tagit efter och själv förklarar hur allt ser ut! Det är jätteroligt att se hur hon tagit efter.

Det roligaste just nu är att räkna. :)



Däremot är vi väldigt dålig på att läsa böcker. Vi får skärpa oss med det!