bambi

Hur man märker om någon ljuger

Man kan få reda på ganska så mycket om en person bara genom dens kroppsspråk. Man säger ju även att 80-90% av det man "säger" är inte orden man använder. Jag tänkte dela med mig av lite tips på hur man kan märka om någon kanske inte talar sanning:

1.) Personen använder inte ordet "jag" så mycket.
När något är självupplevt så brukar man berätta det ur sin egen synvinkel men om man ljuger så kan det bli mer generellt t.ex. "det var mycket folk där" istället för "jag träffade på många där".

2.) Kroppsspråket minskar.
När man berättar om något man själv har varit med om så lever man sig in i berättelsen, man vill att den som man berättar det för ska "känna" samma sak som man kände och verkligen förstå hur det var. Men om man inte upplevde det själv så finns inte "känslorna" som man får av upplevelsen där och därför minskar känslouttrycken och kroppsspråket.

3.) Man tvekar mindre.
Ofta så är lögner inövade (kanske bara "i huvudet") för att man måste gå igenom historien. Kolla så att den håller osv. Men om man har upplevt något själv så behöver man inte gå igenom historien, man brukar minnas det mesta. Men man har kanske inget färdigt "manus" så det kan bli en hel del "öh".. "eh".. emellanåt om man inte ljuger. Det kan bli hopp i historien fram och tillbaka när man kommer på något man ville berätta, men som man glömde (också tecken på att man talar sanning). Men om man ljuger så tänker man ofta också att man inte vill verka tveksam, utan man vill verka säker på sin sak (och alltså verka mer som om man talar sanning).

4.) Mindre ögonkontakt.
Detta har nog dom flesta hört förut, att man har svårt att se någon i ögonen när man ljuger och det stämmer. Oftast så tittar man lite åt sidan eller inte rakt in i personens ögon.


Det går förstås att träna på dessa saker och bli en duktigare lögnare. Men oftast är det faktiskt enklare att hålla sig till sanningen!

#1 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag kommer vara i Sthlm tors-lör morgon kommande vecka. Kommer således kunna träffas tors eller fre. Om du kan eller vill, skulle det vara jätteroligt att träffas.

#2 - LADY DAHMER

fredag funkar bäst för mig, har läkartid på torsdag men den GÅR att omboka.

#3 - Carina

Hur gör man då i texter, gäller det samma "regel" där?



Att ha för många JAG i en text visar också på att personen kan vara väldigt självupptagen. I alla fall vad min svenska lärare sa till oss under en lektion på gymnasiet. Hon varnade för att man inte skulle använda för många JAG...



Att man undviker ögonkontakt kan likaväl ha med osäkerhet att göra ;)



Såg en liknande text i Aftonbladet idag.

#4 - Natosh

Attans. Hur gör man om man uppvisar alla dessa tecken fast man talar sanning?



Jag får nog börja ljuga :D

#5 - Juristen

Det är sant att lögnare och sanningssägare skiljer sig i sitt sätt att tala men chansen att avgöra om någon talar sanning eller lögn är närmare slumpen. Så jag skulle tyvärr inte ta dina tips på så stort allvar. Människan är dålig på att avslöja lögn!

#6 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Juristen Jo, jag vet att människor är bara lite bättre än slumpen på att avgöra om någon ljuger. Men detta är dom vanligaste sakerna som skiljer en lögn ifrån en sanning.

#7 - Natali

Att man kilar sig på näsan brukar vara ett tecken har jag hört. Men vet inte om det stämmer.

#8 - Anonym

Att nån som ljuger inte kan se en i ögon är bara en stereotyp uppfattning.

Det är vanligare att någon som ljuger ser en rakt in i ögonen, för att se hur personen de pratar med tar deras lögn.