bambi

I valet och kvalet


Bild lånad från Voltaire


Jag som inte skulle blogga något mer om valet och partipolitik. Men jag kan inte låta bli. Valet känns så spännande denna gång. Är det på grund av alla bra inlägg som skrivs i bloggar? Man berörs, man upprörs och man blir förvirrad (se bara på bilden här ovanför). Det är inte lätt att bestämma sig för ett parti, alla vill väl ändå vårt bästa i slutändan?

Största syftet till varför jag skriver ännu ett inlägg om valet är dessa två blogginlägg:

 

Sveket, inlägget som har berört halva blogg-Sverige (om du inte har läst det ännu, gör det!): http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

Det är en hemsk historia som verkligen berörde mig och kändes ända in i hjärtat. Men jag tror inte att Alliansen är den rätta syndabocken och Linda sätter ord på mina tankar när hon bloggar om Sveket här:

http://www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=986548&bloggentry=1043758

Jag håller med henne till 100%, kunde verkligen inte ha uttryckt det bättre själv!

#1 - Karolin

För mig väger det här tyngre än det andra svaret på brevet:

http://storstad.wordpress.com/2010/09/17/detta-har-regeringen-gjort-med-sjukforsakringen/



Det som har gjorts och sagts väger tyngre än viljan att rätta till det. Jag tror verkligen inte det var meningen, men när man gör stora reformer så behövs det mer tid och det är en förutsättning i vårt parlamentariska system att man tar till sig remissyttranden. I fallet sjukförsäkringen gjorde inte regeringen det utan genomförde ändå. Det skadar mitt förtroende.

#2 - Anna Svensson Crona

o efter att ha läst Lindas inlägg kan jag säga att jag tycker hon har till 100% fel.

#3 - Annica

Detta togs upp på TV4 igår i och med debatten mellan blocken. Det blev inga konkreta svar vad jag minns. I intervju med den högste chefen på Försäkringskassan medgav han att man åtminstone inte brukar gå emot det egna läkarutlåtandet. Vilket hade skett i detta fall. Det verkar finnas många inkompetenta på försäkringskassan tycker jag.

Oavsett vem som vinner valet är sådant oacceptabelt och måste åtgärdas. Och försäkringskassan har då inte mitt förtroende (sedan länge)...

#4 - Lena -Chokladmamman

Detta inlägg hade jag helt missat. Usch vad hemskt! Och detta fall är ju tyvärr långtifrån det enda. Jag blev också tvungen att blogga om det. Men jag håller alliansen ansvarig, det märks så tydligt när de pratar vad de anser om sjukskrivna och arbetslösa.

#5 - Tess

Den nya sjukförsäkringen gick genom alldeles för snabbt för att alla aspekter skulle hinnas gå genom. Man har rättat till en del i efterskott, men fortfarande är det väldigt mycket fel när sjuka hänvisas till att sälja allt de har för att kunna få socialbidrag. Det är jobbigt nog att vara sjuk, att då behöva kämpa för att få hjälp....det är svårt och känns väldigt hopplöst. Man ska inte behöva kämpa för att få hjälp att klara sig medan man är sjuk och för att få hjälp att "komma tillbaka".

#7 - Cilla

Jag har läst båda inläggen, och kan inte annat än hålla med Anna S-C ovan om att Linda har helt fel. Jag menar inte att det inte finns omständigheter, som läkaren som inte diagnostiserade rätt etc, som inte är alliansens fel. Men det går inte att bortse från att alliansen har gjort Sverige till ett hårdare samhälle, det var inte perfekt för fyra år sedan, men jag tror det är naivt att tro att dessa hårdare tag med sjuka etc inte är en del av deras vision för hur de vill ha Sverige.

#8 - Helene

Jag håller inte alls med Linda. Det här är en ideologisk skillnaden mellan de rödgröna och alliansen. De rödgröna värnar välfärd och grundtrygghet. Alliansen prioriterar skattesänkningar och vill skapa mer utrymme för människor att hålla ordning på sig själva. Konsekvensen blir att pengar måste sparas, tex i sjukförsäkringen. Att de säger att det inte är deras fel är ett typiskt exempel på deras ideologi. Man får stå sitt kast och har själv allt ansvar för att hantera sin situation.



Så här ser jag det: Har vi inte politik som garanterar trygghet vid sjukdom, arbetslöshet eller föräldraskap, då kan vi aldrig vara nöjda.



Att säkra människor trygghet även när det har tuffa tider - det är politikens främsta uppgift.



Det går att rösta på valdagen igen om man vill rösta på ett annat parti än det man röstade på i förtidsröstningen.



Om du inte är säker på att du aldrig kommer vara i behov nånsin av trygghetssystem som a-kassa eller sjukpenning skulle jag överväga att rösta rödgrönt.

#9 - Anna Svensson Crona

Nej samhället var inte perfekt unde Socialdemokraternas styre, men det var inte lika kallt o hårt o egoistiskt som det blivit nu de senaste 4 åren.



Håller helt med Helene i hennes analys.

#10 - Anna

Jag håller inte alls med Linda!



De senaste fyra årens politik har gett oss ett mer cyniskt och egoistiskt samhälle! Klyftorna i samhället har ökat. Så länge du har arbete och är frisk är det bra, men annars hamnar du i utanförskap, vilket hemskt ord!

Jag är orolig hur det ska bli om vi får ytterligare fyra år med nuvarande regering.

För mig handlar valet om grundvärderingar och där skiljer sig blocket helt. Rödgröna får självklart min röst!