bambi

Kvotering av föräldraledigheten
Julia Cromvik ställde en intressant fråga (förlåt att det tog ett tag för mig att svara på den): 
Hej Bambi! Tycker att du har en trevlig blogg och bra synpunkter kring genus och barnkläder. Vore intressant att läsa vad du tycker kring jämställdhet och föräldrapenning. Vad tycker du om förslaget att individualisera föräldradagarna så att mamman och pappan får lika stor del? Hur kommer du och din sambo att dela upp era dagar?



Jag och är helt och hållet för kvotering av föräldraledigheten. Många argumentarer mot detta med att vi måste ha FRIHET och tänker bara på sig själva och på individnivå. Men jag tycker att man måste tänka ett steg längre.

Att mammor tar ut den största delen av föräldraledigheten påverkar deras lön och i längden även deras pension. Det gör att chefer tänker en extra gång när dom ska anställa en kvinna eller befodra henne. Är hon i barnafödande ålder? Ja... då kanske det inte lika roligt att anställa henne om hon ska vara borta ett år. Men om chefen VET att detta gäller även män så får kvinnor och män samma chans.

Tänk på att pengar är FRIHET också. Många tänker inte på hur föräldraledigheten påverkar dom i längden med löneökningar och pension. Men vad händer om mannen lämnar dig eller tvärtom (ja, det kan ju faktiskt hända)? Då sitter han på värsta toppjobbet med hög lön medans du har samma gamla jobb och har bara några hundralappar mer än din inkomstlön.



Ser ni? FÖR VARJE MÅNAD som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida årsinkomst med nära 7 procent!! SJU PROCENT för VARJE MÅNAD! Helt sjukt!

Jag tror faktiskt att kvoteringen av föräldraledigheten skulle lösa många utav våra jämställdhetsproblem i dagens samhälle.


Men jag lever inte riktigt som jag lär *skäms*. När det gäller Zack så har jag tagit ut 8 månader, sambon har tagit ut 5 tror jag. Däremot så skrev sambon på sin examensuppsats under ett halvår och var mycket hemma, han var arbetslös i några månader innan han började sitt jobb, osv... så han har varit hemma väldigt mycket också. Men det syns tyvärr inte "på pappret".

Med Leah vet jag inte riktigt hur det blir. Vi åker ju Thailand i början av nästa år och kommer vara föräldralediga tillsammans i 2 månader. Sambon var hemma i stort sett hela tiden under Leahs första 3 månader i livet pga min cancer och så tog han ut semester och föräldraledighet.

Så vi får se hur det blir. I slutändan så hoppas jag att vi har varit hemma ungefär lika mycket båda två. Men även om kvoteringen av föräldraledigheten kanske inte passar just oss helt och hållet så tycker jag att det skulle vara jättebra för ALLA.

Ja just det. Sen så pensionssparar vi åt mig, 300 kronor varje månad (kommer nog öka den så småningom), som kompensation för den mindre pensionen som jag i slutändan kommer att få.
#1 - Edvinsmamma - Nu också mamma till lill Tore ♥

Jag tycker att det är upp till föräldrarna själv hur man ska dela upp föräldraledigheten. Jag tycker att det är värt mer än stor lön att kunna vara hemma länge med mina små. Sambon tycker tvärtom och tycker att det blir lite "långtråkigt" att gå hemma och vara föräldraledig. Vi tycker lika - att jag är den som ska vara hemma längst. Och det är en frihet att själv få välja hur man vill ha det, för det är trots våra egna barn vi ska sköta om....

#2 - Frida

Håller med "Edvinsmamma". Det ska vara upp till varje familj att bestämma själv. Är så mycket regler om allt annat. Så hur man ska sköta föräldraledigheten ska man få bestämma själv.

#3 - Mrs_A

Hmm jag är lite delad när det kommer till just den frågan. Självklart så vorde det ju bättre för kvinnan då hon drabbas mest av att vara hemma med barnet. Men kollar jag på min egen situation så skulle jag inte vilja lämna min bebis efter så kort tid om vi nu skulle dela (det kanske jag kommer göra ändå när hon är ca 6-7 månader) men att det är påtvingat känns lite värre ändå. Genom att maken skulle vara hemma skulle vi även tjäna mer på, men jag tror ändå att det inte skulle fungera att tvinga folk att dela, då får man se till att arbetsgivaren ändrar på sig istället för att tvinga folk att dela på ledigheten.

#4 - Elin

Jag håller verkligen med dig! Så länge alla ska bestämma själva kommer vi aldrig bli jämställda på arbetsmarknaden och i hemmet, hur mycket goda avsikter man än har.

#5 - Apan satt i granen

Mycket bra inlägg vännen!



Jag får bara sådant huvudbry när jag tänker på frågan, för jag vet inte riktigt själv hur jag ställer mig till den.



DU MÅSTE TÄVLA HOS MIG:

http://guldgris.wordpress.com/2010/09/02/tavling-grymmast-tvattmin-vinner/



Kram!

#6 - Evelina

Är helt på din linje där :) Många (på ex FL) påpekar att de inte har RÅD med att gubben är hemma...och med en kvotering kanske fler tänker sig för både en och två gånger innan de skaffar barn utan att ha ordning på ekonomin. Det är dags att vi kommer ifrån det klassiska med att gubben är huvudförsörjare av familjen!



#7 - Anonym

Alla borde få välja själva hur man vill dela upp sina dagar!!I Inte övre medel klass i 30-årskris som ska ändra på VÄRLDEN? Vi är olika män och kvinnor,så jämnställt kommer det nog aldrig bli.Om nu inte männen kan föda barn i framtiden

#8 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Anonym Oj! Tror du att jag kan ändra på VÄRLDEN?



Sen undrar jag vad du baserar din diagnos "30-årskris" på? Det skulle vara intressant att veta!

#9 - Marie

Bara att inse att vi är olika, det är ju lite därför det finns två kön... ;-)

Jag ville vara hemma, mannen ville absolut inte. Han gillar inte vara "hemmafru" med allt vad det innebär och jag tycker att det är min roll i livet.

Och de män som inte vill vara hemma, hur "bra" pappor tror ni att de kommer att vara, när de blir "tvingade" att vara hemma.



Förhoppningsvis är man överens hur man ska göra INNAN man skaffar barn och då blir ju alla nöjda!



Den minskning det blir i min inkomst, pension mm kompenserar vi med extra pensionssparande till mig, extra sparande mm.

#10 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Bra där! Jag håller med fullständigt.

Det är väl egentligen konstigt att en försäkring inte är knuten till BÅDA föräldrarna utan tillåts bara tas ut av en. 80% tas ut av kvinnor. Barn växer upp med nära relation till En förälder istället för två.

Föräskringen måste individualiseras för att en förändring ska ske och att vi inte lunnkar vidare i samma upptrampade spår. En förändring kan göra att killar slipper möta motstånd när de ska ut ledighet + alla andra fördelar som du nämnde Bambi.



Se filmen om varför individualiserad föräldraförsökring är det rätta: http://bloggande.ninaruthstrom.se/2010/09/02/individualiserad-foraldraforsakring/

#11 - Mollie

En konsekvens är förskolor överfyllda med 1 åringar. Många familjer kommer inte ha råd att vara hemma längre och det är en realitet att familjen är beroende av ett visst cashflow för att kunna betala hyran, undrar om detta är den effektivaste lösningen? Typiskt sossepolitik att folket inte kan bestämma själva! Jag tror mycket väl att oppositionen förstår konsekvensen att barnen allt tidigare fostras in i kollektivet ala jan och Alva Myrdal ryser.

#12 - Sara Eriksson

Jag tycker de är jätte bra med mer jämdställdhet, men de finns ju faktiskt sånna som har situationer där tex mannen inte kan ta ut fler månader i streck utan får nöja sig med kanske varje fredag. Och då kan de bli svårt att ta ut alla 240 dagar man blir tilldelad.



Om man tex driver ett Jordbruk så går de inte att ta ut föräldraledigheten precis som man vill. Det kostar alldeles för mycket pengar för företaget att ha anställda.

Eller om man driver andra familjeföretag.



Det funkar inte i praktiken för alla så varför ska man få krångla till de. Även om sambon/mannen vill ta ut dagar så går de inte!!

Och då går ju dom där dagarna till spilla bara.

#13 - Julia

Jag håller med dig till fullo! Med en individualiserad föräldraförsäkring FÅR man välja själv. Det som skiljer är att staten inte finansierar ett system som gör att kvinnor hamnar efter. Barn skaffar man tillsammans men av någon anledning så får kvinnor leva med nackdelarna. Även jag skulle vilja vara hemma alla dagar med mitt barn om jag fick välja men jag inser att detta måste till för att få en förändring. Dessutom skulle det vara bra för både mitt (framtida) barn, dess far och deras relation. Det är att ta pappans roll på allvar att knyta hälften av dagarna till honom. Vill jag vara hemma så får jag väl spara dagar och gå ner i levnadsstandard. Varken jag eller min make tjänar särskillt bra men vi får välja och prioritera.

#14 - Eva

Jag tror att Sverige skulle vinna mycket på kortare arbetsvecka. Värför skall vi ha Europas längsta arbetsvecka och tvinga många kvinnor till deltid för att det är det enda sättet att få vardagen att fungera?



Och om det överhuvudtaget skall delas "lika" på föräldraledigheten bör man väl ge mamman sjukledighet första tiden efter födseln?! Jag har fått mina båda barn med kejsarsnitt och det är en rätt stor operation som det kan ta lång tid att återhämta sig från - fast man förväntas ju vara på topp och kunna ta hand om ett par barn, hus och hem etc...

#15 - Sara

Orkar inte skriva ngt långt inlägg då du ändå har skrivit det så bra. Håller med till 100 %!

#16 - Anonym

#17 - Lizzy

Undrar om alla som förespråkar att staten inte ska lägga sig i hur föräldrapenningen fördelas tycker detsamma om alla andra statliga bidrag. Socialbidrag, a-kassa, sjukpenning, nej inte ska väl staten lägga sig i hur folk använder det, eller?

#18 - Mrs_A

Har skrivit ett inlägg om detta också på bloggen där jag länkar till detta inlägg som du skrivit då jag tycker att det finns mycket läsvärt i detta inlägg.

#19 - Emma

Det är så självklart att man borde dela föräldraledigheten rakt av att det är skrämmande att det behövs en lagstiftning.



Jag berättade för min vän som också är gravid att jag är hemma de första 8 månaderna och sen är min sambo hemma de resterande, f.r.o.m Juni. "VA?! Ska du GE HONOM SOMMAREN?!" Utbrast hon. Så otroligt skevt och det gör mig ledsen.