bambi

Perfekta kalastårtan med maräng- och sockerkaksbotten


Här kommer receptet på den populära tårtan jag bakade till Zacks födelsedag. Det är en ganska enkel, men mycket god tårta. Eftersom man gör en hel plåt så räcker den till många personer - alltså perfekt kalastårta!


Till sockerkaksbotten behövs:
  • 125 g smält avsvalnat smör
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

 

Till marängbotten behövs:
  • 2 äggvitor
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

 

Gör först sockerkakssmeten: Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner det i det smälta smöret. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner allt i mjölken. Bred ut på plåt klädd med smörpapper.

Gör sedan marängsmeten: Vispa äggvitorna. Blanda i socker och vaniljsocker. Bred försiktigt ut marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Grädda cirka 20 minuter i 180 grader.

Det som är lite trixigt är att få marängsmeten jämnt fördelat över sockerkakssmeten, försök att fördela den jämnt från början för det är nog inte så lätt att bre ut den om man har klickat ut den som en enda stor klick.

När botten har svalnat så har man på vispat grädde (jag använde 5 dl till hela plåten) och valfria (gärna färska) bär. Man kan variera det efter smak eller säsong, jordgubbar, passionsfrukt, hallon, blåbär, etc.


P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!!
#1 - elina

åå det ser riktigt gott ut! :D

#2 - Linda Andersson

Min mamma brukar göra den här tårtan, och jag tycker den är jättegod. Vill man göra den ännu större kan man göra två bottnar, då har man grädde och bär imellan och så den andra över. Vill man så kan man garnera med mandelspån eller nötter.

#3 - Nymphea

Vad god den såg ut! Sparar på bloglovin :D

#4 - Sandra

Åh, det var nog den här vi blev bjudna på när min sambo firades tidigare i somras. Så god! Men jag tror de gjorde två bottnar med bär emellan som Linda skrev.

#5 - Johanna

Tack för tips... Får testas vid nått tillfälle :-)

#6 - Matilda - Livet som ung tvåbarnsmamma

Nej gud så gott det ser ut !!

#7 - Bella

Den får det nog bli när sonen fyller 1 om två veckor :)

#8 - Pernilla

Ännu ett fantastiskt och inspirerande recept! Jag har ibland tyckt att dina recept är lite väl söta för mig som gillar sött, men inte så väldigt mycket av det. Så nu provade jag att halvera sockret (både till sockerkakan och marängen) och det blev perfekt! :)