bambi

Barbie, lego och svärd är riktigt dåliga leksaker!
När man kliver in i en leksaksaffär så är det som är kliva in i en tidsmaskin. Inte mycket har förändrats sen jag var liten, för 20-25 år sen, säkert ännu längre tillbaka. Det är fortfarande rosa fluff-fluff med dockor för flickor och svart-blått actionsgubbar för pojkar.

Jag tycker att det är konstigt att så lite har förändrats i leksaksaffärerna. Dom speglar inte alls den världen vi lever i nu och som våra barn en dag ska kliva ut i. Den världen vi måste förbereda dom på.

Jag lekte själv väldigt mycket med Barbie. Jag hade nog uppåt 20 stycken dockor. Som vuxen så kan jag tyvärr inte så mycket rätt med den dockan. Hon ser ut att komma från 1900-talets början när man snörde midjan till getingmidja, hon ler alltid (kan Barbie aldrig vara arg?) och kan endast stelt stå eller sitta.

Det har varit ett stort Lego-uppror på nätet. Lego-världen är inte heller så uppdaterad, där männen är dom som jobbar med lyftkranar, flygplan och traktorer medans kvinnorna vattnar blommor. Dessutom så är 90% av lego-invånarna av manligt kön. Men Zack älskar sitt lego och det kan ju faktiskt vara utvecklande till viss del. Men jag har funderat på om man inte ska göra något åt denna könsfördelning, kanske sminka några av "gubbarna" eller köpa in extra många lego-människor av kvinnligt kön? Eller så kanske det är dags att plocka bort legot helt och hållet?

Något som jag inte riktigt förstår mig på inom leksaksvärlden är leksaksvapen. Det kanske inte är så jättevanligt med leksakspistoler nu för tiden, men leksakssvärd tycker jag att jag ser ganska ofta. Vi har till och med några på vår förskola, men vi är flera föräldrar som inte tycker om detta och vill ta bort dom.

Leken ska vara lärande och utvecklande, men vad lär sig barnen av att leka med svärd? Att slåss? Det är inget dom behöver ha med sig in till vuxenlivet som t.ex. när dom leker med en spis (alla behöver lära sig att laga mat) eller med dockor (att lära sig vara omhändertagande är en bra egenskap och idag så förväntas även papporna kunna ta hand om sina barn, vilket dom sällan får öva sig på som barn). Nej, jag ser faktiskt ingen anledning att barnen ska leka med svärd. Oftast så slutar det med att någon gör sig illa och/eller att barnen blir riktigt elaka mot varandra (och ska "döda" varandra). Om det handlar om att dom ska röra på sig, så finns det tusen andra lekar och sporter som är så mycket bättre.

Leken är så oerhört stor del av barnens utveckling så vi måste börja tänka efter vad deras leksaker och lekar ger för signaler. Jag tycker att det är oerhört tråkigt att leksaksvärlden inte har hängt med i samhällsutvecklingen och jag känner mig SÅ begränsad i valet av leksaker till mina barn. Snart får jag börja tillverka egna leksaker eller gör om dom som finns.

Jag avslutar med en kort konversation som en kompis återberättade för mig. Hennes son hade fått en bil i present av en kompis:

- Tack, men J har redan en sån här bil.... men du, Karins dotter skulle nog säkert tycka om den!
- Eeeehh.....
- Ja, hon kanske också vill ta körkort någon dag
.


P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin'!
#1 - J

Fast är inte barn smartare än att bara låta Barbie leka glada lekar? Jag vill minnas att våra Barbies inte bara var glada hela dagarna utan gjorde en massa saker som de egentligen inte var anpassade för... ;)



Och LEGO: är inte fördelen att allt är moduler och man bara blandar allt i en låda så kan män och kvinnor göra lite allt möjligt?



Vapen har jag också oerhört svårt för. Och bilar för all del, är ingen fan av bilism men har ändå safeat med bilmatta redan för att kunna kompensera könsnormen.

#2 - BAMBI

J Jag kan bara utgå ifrån hur jag och mina vänner lekte med Barbie och det var mest att hålla på och byta outfits på henne (kanske därifrån mitt stora klädintresse kommer ifrån?).



Men problemet med att 90% av lego-människorna är män kvarstår, då får man fylla på med en jäkla massa av kvinnligt kön och sen blanda allt.

#3 - Titti

Mina barn är stora nu med s.k. "krigsleksaker har aldrig funnits hos oss.

När min dotter var hos grannen en gång och fick syn på en leksakspistol sa hon " sån där skit har vi inte hos oss"!!!

Fast det är klart att pinnar kan bli tillhyggen också !!

Titti

#4 - tangirrl

Barbie måste förändras, det tycker jag med! Leksaksvapen ska bort bort bort!

Lego däremot ligger mig varmt om hjärtat, figurerna måste dock förändras, fler kvinnliga piloter och brandmän åt folket!

Min dotter har mitt duplo från när jag var liten (mitten av 80-taket) och de "gubbarna" är ganska könsneutrala några av dem flera av dem har page och fluga och dottern varierar sin lek med att de är mammor, pappor, storasystrar och småbröder. men visst har vi plockat bort vissa "gubbar" just för att de är så stereotypa.



Sen fick hon en ninja med en tidning, en vanlig lego- gubbe med mask och svärd. men i hennes värld var det en gubbe med en pinne som han hittat i skogen och det kör vi på. just den gubben var jag för långsam för att lägga undan annars brukar jag kolla först vad hon ska ha och inte i såna påsar. Och lego Belville får hon inte ha öht! usch vad stereotypt!

#5 - Malin

Jag själv tycker att Lego är en av världens bästa leksak. Visst, "gubbarna" är mest gubbar, men oj vad kul vi haft jag och brorsan. vi har lekt hur många timmar helst med att bygga städer, bongårdar osv. En gång bygdes det efter ritning, sedan var det inte kul utan det skulle hittas på eget. Kreativt, motoriskt utvecklande, följa instruktioner. Håller långt upp i åldrarna och går att komplettera i oändlighet.



Jag leker massor med lego med mina ungar och där kör tjejen (som förstås är veterinär egentligen) grävmaskin och killarna säljer glass, är poliser, det kvittar liksom.



Barbie är väl inget vidare visst, men våra Barbiedockor var med om mycket mer än att byta kläder...

#6 - Malin

Vapen är dock inget man får leka med härhemma. Borta hos kompisar kan jag inte påverka eftersom jag inte är där men brukar tala om vad jag inte tycker är ok. ahn kommer själv med vapen som ibland hängt med en polisbuss eller liknande.

#7 - Alfva

Nej, Barbie är väl ingen höjdare (eller ännu värre Bratz...ryser vid tanken), visst kan jag tycka att Lego är lite tråkigt könsstereotypt, men vi har faktiskt mest fått "kvinnliga" legofigurer än så länge. Då har vi visserligen mestadels bondgårds och djurinspirerat (fast det är klart, en kvinnlig ryttare kan väl ses som stereotypt det också).

Oavsett tycker jag att lego är otroligt utvecklande och skulle aldrig ens tänka tanken att ta bort det. Annat krafs kan jag däremot bli bättre på att tänka till några gånger innan jag köper/får. Fast bilar älskar hon, så det kan hon leka med i all evighet.



Du är bra du Bambi! :)

#8 - Nina Ruthström

Jag skriver under på vartenda ord.



#9 - Sandra Michelle

Jag reagerade starkt när vi var hos tandläkaren med vår 5åriga dotter häromveckan.

Efter tandläkarbesöket fick hon välja en grej som de alltid får göra. Det fanns en ring och en liten röd bil som hon ville ha och hon valde till slut bilen. Tandsköterskan som säkert var i sena 50års åldern säger "Ja, en liten röd tjejbil!". Jag blev helt ställd över hennes ordval och jag ångrar att jag inte sade något...

#10 - Anonym

Att leka krig är väl samhällsförberedande om något, människor på denna klot gr inget annat nu för tiden.



Jag tycker att det är överdrift att ta bort Barbie och lego och svärd. All lek behöver inte vara så himla korrekt och lärande, ibland måste leken just få vara en fantasi, en lek. Om barnen aldrig leker dåliga lekar så hur ska de i framtiden veta vad som är bra oh dåligt?



Jag tycker nog att de här lättkränkta föräldrarna som ska vara så otroligt korrekta hela tiden men genus och förbud av klänningar och rosa hit och dit gör sina barn en otjänst, barnen skyddas till den grad att när de kommer ut i den verkliga, orättvisa världen så kommer de bli vilsna.



Om du vill lära barn verklighet så låt de leka och låt deras fantasi flöda.



Låt de växta upp med disney, lindgren, lego, bilar, barbie, nallar, byggandet av kojor, sport m.m. För det är verklighet.

#11 - Anonym

Ps. Att uppmuntra pojkar till att stå vid spisen och leka med dockor är sitbra! Men man ska uppmuntra tjejer till att gra detsamma så man inte skadar deras framtida modersinstinkt.

#12 - jenny

Svärd & pistoler och sånt håller jag med dig om. De borde inte få finnas överhuvudtaget. Lego & barbie däremot tycker jag är bra leksaker. Mycket är väl ändå upp till föräldrarna där hur man leker med barnen tillsammans med barbie & lego.

#13 - Lena D

Lego tycker jag är bra och det finns en serie som har tjej dockor + hästar, Belville. Synd bara att det är uppmålat rosa för det är så uppenbart att det inriktas som "tjej-lego".

http://belville.lego.com/en-us/Products/Belville/7587.aspx

#14 - jenny

Vad tycker du om detta: http://www.triumfglass.se/pressreleaser_xx11.php

#15 - Jessica

Nej usch jag gillar inte heller svärd och pistoler...min sambo tycker däremot mer, det hade vi och lekte med som barn och det gillade vi så därför ser jag inget fel i att min killar skall ha det.... Han är ändå hyfsat normal ;)



Men jag skall läsa detta inlägget för honom ikväll och höra vad han säger ;)



Kram och hoppas ni får en mysig helg!

#16 - Anonym

klart barn ska få vara som dom vill , men känns det inte lite som du trycker på ditt eget behov att genus på barnen. själv klart ska alla barn ha samma förutsättningar. Men sen kan man ju gå till det extrema villket man gör enligt min mening om man plockar bort bara för man själv inte gillar det.

Mina barn får inga krigsleksaker eller bratz. Min dotter älskar sitt lego och jag tror aldrig hon brytt sig om att dom flesta är killar hon har en hel del tjejer med.

#17 - e

Men alltså, om du ska "sminka" legogubbar, vad sänder du då själv ut för signaler? Min son leker med lego men har inte noterat om det är killar eller tjejer, han döper killar till tjejnamn och tvärtom.

Jag förstår inte varför man måste förstora upp minsta lilla grej. Lägg energi på att leka med barnen istället för att analysera att de kanske kommer bli en dålig människa av att leka med för många legogubbar av manligt kön! :)

#18 - Studentmamman

Vem har besämt att legofigurerna måste vara "män"? Här hemma har vi en legomamma med keps och skjorta och en legopappa med lilaskimrande läppar och en rosa/lila tröja. Om leksakerna inte uppfyller ens krav får man bara ändra lite för att skapa nya förutsättningar ;-)

#19 - Ejkej

Men lego är ju jättebra för att träna motorik och bygga moduler. Kan man inte bara utesluta figurerna och främst arbeta med legoklossarna. Sen håller jag med om att till och med Lego känns mossigt då man delat upp i blå repsektive rosa hinkar. Det har väl all möjlighet att vara för alla annars!

#20 - BAMBI

Ejkej Jo, jag skriver ju att lego är utvecklande och med det så menar jag motoriken och kreativiteten. En idé är helt klart att plocka bort "gubbarna".



Studentmamman Ja, det är verkligen en bra idé att gör som ni har gjort! Önskar bara att det fanns fler legogubbar i olika former, med olika frisyrer och kanske till och med olika hudfärger!? Och inte bara det typiska manliga utseendet (som det ändå MEST är på gubbarna).

#21 - Pethra

Jovisst, Barbie ler hela tiden, men vill man att hon skall vara arg så är det liksom inget som hindrar en som barn att låta henne vara det, inte mig och mina vänner när vi var små i alla fall. Satt och tittade när dottern lekte med sina Barbie i går och då var det en mer arg och förnuftig lek som pågick, "så får man inte göra, man skall vara snäll mot sina kompisar" och liknande. Gällande Lego, klart bäst enligt mig och maken, vår dotter älskar att bygga, figurerna använder hon sällan och när hon väl gör det så fungerar de som så väl som killar som tjejer. Jag tror att vi vuxna ibland är de som begränsar sig i sitt tänk, barn har stor fantasi och ser förbi det vi kanske har svårt att göra.

#22 - michis

Mina Barbies slogs alltid mkt våldsamt med varandra eller lekte att de hade sex. Ken fick aldrig vara med för han var så ful. När mamma såg lekte vi dock fint med dockorna, typ bytte kläder på dem eller ngt annat socialt accepterat.

#23 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Lego är väl en kanonleksak, och det är väl i såfall bara de vuxnas referensramar som bestämmer att gubbarna är män? För jag ser varken snoppar, skägg eller mustascher på mina barns legofigurer. Att man skulle sminka dem för att de skulle vara kvinnor är väl fördomsfullt om något (de ska likna barbie då alltså)?. Jag sminkar mig i princip aldrig, dvs ungefär lika ofta som min man...;-) Jag för min del tycker att legogubbarna är väldigt "unisex", och det manliga utseendet som du skriver om är ju din bild, inte ditt barns.



Barbie är helt klart stereotyp i sitt utseende, och Ken också för den delen, men att de ser glada ut ser jag inte som ett hinder. Hur kul vore det istället med en docka som konstant ser arg eller ledsen ut? Som inte "kan" bli glad? Fantasin är ju förhoppningsvis en större del av leken än hur själva leksaken ser ut.



Ibland känns det som att det ingår i det trendiga genustänket att leta fram problem ur varenda skrymsle istället för att se möjligheterna.

#24 - BAMBI

Jenny Flera av Zacks legogubbar har just mustasch och skägg!! Så dom är väldigt "manliga".



Men tycker inte du att det är lite konstigt (om inte problematiskt) att leksaksindustrin inte utvecklas på samma vis som samhället? Dom ligger ju verkligen efter i många anseenden (inte bara genus) och det är verkligen tråkigt tycker jag.

#25 - Lesthi

Min syster och jag hade hur många barbiedockor som helst, som tur är lekte vi inte att hon var någon glad och snäll hemmafru utan våra barbiedockor jobbade på brandstation och var tillsammans med både tjej och killdockor, reste utomlands och bröt benet och jag vill hoppas att det är så de flesta ungar leker och att de inte bara sitter och kammar håret och byter kläder på dockan ^^

#26 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Och vi som har hysteriskt många legofigurer här hemma har knappt en enda med typiskt manligt utseende, de är antingen täckta av diverse utstyrsel eller så är de klassiskt gula med ögon, näsa, mun och helt könsneutrala kläder.



Det är klart att leksaksindustrin borde hänga med omvärlden (ge gärna exempel på vad du tänker på förutom det genusinriktade), men jag ser inte samma problem som du. Det stör mig inte att affärerna riktar leksaker till flickor/pojkar eftersom jag struntar totalt i vem de är avsedda för. Detsamma gäller barnkläder. Hittar jag något fint på "flickavdelningen" till mina söner så köper jag det. Den valmöjligheten har jag ju. Min yngsta son (i ålder med Zack) leker både med dockor, bilar, spis med tillbehör, lego osv. Jag ser inget begränsande i det, och det är ingen i vårt hem (inte på hans dagis heller) som lägger några värderingar i det. Inte nu iallafall. Häromdagen ville han vara Pippi och fick fina tofsar i håret, och han möttes faktiskt bara av glada kommentarer om hur fin han var. Så vi kanske har tur.



Nu gled jag visst ifrån leksaksämnet förstås.:) Men jag ser inte problemet, för min del är det bara fantasin (eller i detta fallet föräldrarnas normer) som sätter gränser. Vapen är jag däremot motsåndare till. Tycker för övrigt inte att man behöver så mycket grejer, barn idag är ju vansinnigt överbelamrade av leksaker/prylar (mina också).

#27 - BAMBI

Jenny Jag kom på nu att det kanske beror på att vi endast har Lego Duplo här hemma som våra lego-gubbar har lite mer manliga attribut.



Det som jag tycker är tråkigt, förutom genusaspekten, är att "jobben" som legovärlden visar är oftast ganska main-stream och har samma tema. Varför inga balettdansöser, frisörer, städare, pizzabagare eller taxichafförer? Och vore det inte häftigt att få bygga pyramiderna eller taj mahal (och få in lite kultur och historia)?



Det känns som om lego inte har förändrats så mycket på lääääänge och det finns så mycket som skulle kunna förbättras.

#28 - Marie

Jeg synes det å nekte barn å leke krig eller slåsskamper er å begrense dem. Hvorfor er dette en dårligere lek enn å leke med kjøkkenredskaper eller togbane? Det er en fantasilek, og mange barn er veldig opptatt av denne typen lek uten at de dermed blir verken voldelige eller aggressive av den grunn. Jeg er helt enig i at krigsleker er unødvendig, men leketøyssverd synes jeg er helt greit at mitt barn leker med. Jeg synes det er viktig at tradisjonelle "gutte-leker" også anerkjennes som viktige og bra, for både jenter og gutter!

#29 - Anonym

#30 - BAMBI

Marie Jag tycker bara att det är onödigt med en lek som går ut på att döda eller skada varandra (vilket det faktiskt går ut på när man leker med svärd). Då finns det en massa andra, bättre traditionella "pojklekar " som t.ex. fotboll, bygga koja, etc, som tränar flera bra egenskaper.

#31 - Chriszy

om barnen leker med lego kan man ju strunta i gubbarna överhuvudtaget och bara bygga. Själv lekte jag mycket med lego när jag var liten och hade en liten legofamilj, en pappa, en mamma och två barn. Mamman hade hår (om jag minns rätt).



Fast det roligaste var ju att bygga flygplan, hus och bilar :)

#32 - Cissi

Hej tjejen



Jag hör vad du säger, men vet inte riktigt om jag håller med. Alla barn går igenom faser. Möjlighet till mångfald är väl viktigast, inte styra åt varken det ena eller det andra hållet? Våra lego"gubbar" är både mammor, pappor, bebisar och storebrorsor. Svärden är både svärd mot spöken och drakar, innebandyklubbor och mikrofoner... Barnens fantasi är oändlig, så länge vi inte begränsar den. Att sminka en legogubber känns bisarrt. Är det så kvinnor måste se ut? Fulla med spackel? Nä...



Barbiedockorna. Fine... Dom är jäkligt frustrerande, men då kan man kompensera med någon mer leksak, som inte är så könsstereotyp. Jag tvivlar på att barnen själva idealiserar dessa dockor. Det är en leksak för dom, så länge vi låter fantasin leva fritt...



Kram

#33 - BAMBI

Cissi Nej, att sminka legogubbarna var kanske inte det bästa förslaget men jag vet inte hur man annars ska öka könsfördelningen på gubbarna för det finns nog inte gubbar med mer kvinnligt utseende att köpa separat.



Jag förstår fortfarande inte anledningen att ge barnen leksaksvapen (vilket ett svärd faktiskt är), då är det väl bättre att dom får en innebandyklubba eller en mikrofon. Jag förstår inte alls behovet av att ge dom något som man skadar andra med i "verkliga livet".

#34 - Anonym

Jag tycker du har fel Bambi. Jag och min bror tillsammans med våra kompisar ett syskonpar (kille och tjej) lekte mycket med Barbie, som barn ser man inte dockors kroppar som något ideal som vuxna gör. Våra dockor var ibland actionfigurer med nålar instuckna i huvudet (makabert men kreativt), ibland var dockorna syskon och ibland popstjärnor. Barbie för oss var leksaker, verktyg för vår fantasi. Jag tror att det är du som vuxen som har förväntningar på att Barbie kan bara lekas med på ett sätt och att Barbie är lika med osunda kroppsideal, som den visserligen är men barn tänker inte så.

Vi hade massor av lego med manliga gubbar, men gubbarna kunde för oss vara tjejer också. Att skaffa tjejgubbar eller måla på dem är lite att ta i, barns fantasier har inga gränser. Jag tror du är ute och cyklar här helt enkelt. Låt barn vara barn och leka utan att vi vuxna lägger värderingar och förväntningar i hur olika leksaker påverkar våra barn. Vi behöver inte bli radikala, genus är trots allt bara en teori, ett experiment, ett bra sådant i lagom former. Men inte när det riktar in sig på förbud, det experimentet gjorde man i kommunistiska Sovjet, det gick inte så bra.

#35 - Marie

Jeg er helt enig med deg at slåss- og krigsleker er unødvendige. Men det synes ikke sønnen min på snart 5 år. Han er inne i en periode der mye av hans rolleleker går ut på at "snille og slemme" slåss med hverandre. Jeg tror at det da er viktig at jeg anerkjenner denne leken, selv om jeg selv ikke forstår slik "voldsom" lek og heller aldri har likt det selv. Jeg synes at det å kunne leve seg inn i en fantasi- og rollelek er like viktig som å lære seg å spille fotball.



God helg til dere! Det er en spennende diskusjon du har satt i gang, morsomt at du får så mange kommentarer:)

#36 - Anonym

Ang vapen, hur ska de annars förberedas och läras om krig? Sverige har något som heter värnplikt och vi deltar i olika krig i utlandet. Krigat har människan alltid gjort.

#37 - BAMBI

Anonym 1 Ursäkta, men jag skrattar lite när jag läser din kommentar. Jag förstår inte hur du kan jämföra det med den kommunistiska sovjetunionen. Dom flesta barnen har inte tillgång till ALLA leksaker i hela världen, så om man tar bort någon enstaka sorts leksak så är det nog ingen större fara ;)



Anonym 2 Nej, vi har inte värnplikt i Sverige längre. Jag ser inte krig som något som barn behöver lära sig eller förbereda sig för... inte alls faktiskt.

#38 - Anonym

Att genus är en trend för bohemmammor är ett faktum, att genus skadar era barn är ett experiment, det får vi veta om si så där 15 år. Jag tror att era barn kommer bli helt bakom flötet utan någon kunskap om hur samhället fungerar och jag tycker synd om de barn som föds av de framtida genusmammorna som skiter i unge och lämnar över till mespappan. Vad har man gjort där? Kvinnan har helt enkelt fått en mansroll och mannen en kvinnoroll, oj vad långt man kom i utvecklingen. Idiotiskt. En bra man är en stark familjeförsörjare som värnar om familjens trygghet och ger kärlek och respekt till frun och barnen. En bra kvinna är en bra mamma som ser barnets bästa före allt annat inte nån jäkla ego som sätter unge på dagis vi 1 års åldern för att hon inte orkar bry sig om att ta hand om det, istället är det viktigare med genus och egen utveckling.

#39 - Sabina

Kommentaren ovan av anonym: Tummen upp! Verkligen. Du har verkligen fattat det här med genus. Kan inte du tipsa mig om var jag kan ta del av den kunskapen du anskaffat dig? På riktigt nu, du tycker alltså att kampen för jämställdhet och barnens rätt att vara BARN och inte "flicka" och "pojke" (och alla värderingar som finns i de stereotypiska könsrollerna) är negativt? Är det någon som är HELT och hållet bakom flötet är du. Stackars, stackars du. Skaver din fyrkantiga hatt?

#40 - Ida

Måste bara säga att din blogg är jättefin med designen och allt :)

#41 - Anonym

Sabina: Lär dig läsa samt förstå en text. Kampen för jämställdhet och barnens rätt att vara BARN är bra, däremot är det inte ett bra sätt att göra de på genom att uppmuntra pojkar in i den kvinnliga könsrollen och flickorna in i den manliga istället för att uppmuntra båda könen till att just vara barn.

#42 - BAMBI

Anonym Men det är ju just det genus handlar om - att barn ska få vara barn och inte tvingas in i några könsroller. Men du har ju skrivit här ovanför hur en "bra kvinna" ska vara och hur en "bra man" ska vara och då tvingas väl barn in i dessa roller och anses inte alls vara fria.



Hur fritt är vårt samhälle när någon anser att en man är en "mespappa" för att han tar hand om sina barn? Hur fri är en pojke om han känner att han tycker om att vara omhändertagande och leka med dockor men kanske inte vill bli kallad "mespappa" (som låter oerhört negativt)? Inte särskilt fri att vara som han själv vill....

#43 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Som svar på ditt svar till mig ovan Bambi, så håller jag med om att Lego inte har utvecklats särskilt mycket, eller jo, men i negativ riktning. Det trista med Lego nu är att allt är färdiga modeller som ska byggas upp. Det är inte lika lätt att hitta bara "löst lego", som jag själv hade när jag var liten. Det känns ju egentligen betydligt mer kreativt och stimulerande för fantasin. Å andra sidan kan man ju bygga fritt av Legot till starwarsskeppen eller vad det nu kan vara om man vill, här hemma konstrueras det friskt nästan hela tiden av åttaåringen, men han leker också otroligt mycket med de färdiga modellerna. Oftast är det krig förstås...:/

#44 - Tess

Jag älskade lego och tänkte aldrig på om figurerna var män eller kvinnor. I min och syrrans lego-värld fanns även en talande haj och en argsint brevlåda. En lyftkran var ett snällt monster och vi hade även fullt med barn. Vi tog en överkropp bara och satte den på en liten bit lego istället för de där byxorna de vanliga har. Så var det barn :-)

#45 - Soffy

Jag har svårt för både FÖR MYCKET barbie och FÖR MYCKET krigslekar - men man måste tänka på att både dockan och ex. svärdet är redskap som barn använder för att uttrycka sig. Allt det de har lärt sig i hemmet, sett på tv/film etc. använder de ju i leken. Det som man som förälder/pedagog måste vara uppmärksam på är att krigsleken har ett positivt syfte och inte är till för att få utlopp för aggression som kan skada andra barn. Barn gör mycket när de leker krig; de samarbetar och lär sig turtagning och försöker samtidigt förstå sånt som de läst/sett/hört på nyheterna. Finns det inte svärd så leker man ju krig med kuddar, snöbollar...

Sen tycker jag givetvis att man ska uppmuntra små barn att leka med alla slags leksaker, så småningom bestämmer de själva vad de vill leka med och då har man ända gjort sitt bästa som förälder.



Ps. vi har många duplo"gubbar" som är tjejer, en är lika Skruttans BVC-sköterska så hon heter numera Birgitta :)

#46 - Anonym

#47 - Anonym

så din son får ha klänning men inte din dotter? och din dotter får leka med leko men inte din son? herregud... stakars barn :S:S

#48 - LADY DAHMER

anonym din jävla retard har du svårt med läsförståelsen eller bara jävligt mycket fördomar?



/less

#49 - jag

så jävla sjukt, barn ska leka med vafan dom vill , shit, vad gjorde inte ni när ni va hemma o lekte?, inte fan lärde man sig att laga mat vid en jävla spis, skitsnack