bambi

Fem böcker som har förändrat mitt liv
Böcker är så underbara. Man kan längta efter att fortsätta och läsa dom, känslor kan dröja sig kvar länge efter man har läst en bok och man kan bli kär i olika personer i böcker. Ibland så drömmer jag om att ha en bok-blogg, där jag recenserar en massa böcker men så inser jag att jag inte läser tillräckligt många böcker för att det skulle funka. Jag är en periodare och kanske inte läser något alls på ett halvår för att sedan riva av tre stycken böcker på en vecka.

Jag tänkte dela med mig av fem stycken böcker som har påverkat mig oerhört och fått mig att tänka och/eller känna annorlunda.



Skam - Karin Alvtegen. Den första av Alvtegens böcker som jag läste. Jag var lite tveksam till att läsa hennes väldigt lättlästa böcker, ja, kanske på gränsen till skräplitteratur. Jag diskuterade hennes böcker med en annan lärarkollega (och där är det boksnobberi om något, endast klassiker ska man läsa som lärare) som tyckte att livet var för kort för att läsa dåliga böcker.

Men efter att ha läst Skam, som är oerhört spännande, så har jag gått vidare och läst alla andra henens böcker trots att dom inte är några litterära mästerverk. Så denna bok lärde mig att det faktiskt är okej att läsa helt vanliga böcker, av någon som inte har vunnit nobelpriset också.  ;)

Tusen strålande solar - Khaled Hosseini. Det här är den andra boken jag läser av Hosseini (den första är förstås Flyga Drake) och jag tror att jag aldrig har varit så känslosamt engagerad i någon bok som när jag läste denna. Jag ville inte att boken skulle ta slut. Jag grät på grund av slutet och så grät jag för att den var slut. En helt underbar historia om kärleken mellan vänner. Jag kan fortfarande tänka på alla känslor som rördes upp inom mig när jag läste denna.

Lasermannen - Gellert Tamas. En bok som försöker förklara något oförklarligt med hjälp av Sveriges historia. Vi formas av vår historia och vårt samhälle, Tamas lägger fram det så tydligt och jag som annars är totalt ointresserad av historia insåg hur det integrerar med allt som jag har lärt mig inom pyskologi. Det var en wow-upplevelse hur allt hänger ihop.

The Bluest Eye - Toni Morrison. Att talspråk kan vara så vackert och påverka så mycket. Man riktigt hör och ser personerna framför sig och känner det dom känner. Aldrig trodde jag att jag kunde identifiera mig med en liten svart flicka i 40-talets Ohio. Jag älskade boken så mycket att jag valde att skriva min C-uppsats i Engelska om den.

We were the Mulvaneys - Joyce Carol Oates. En gripande drama om hur en liten hemlighet kan förstöra en hel familj. När man har läst klart boken och tittar tillbaka till hur denna hemlighet nystade upp familjen så kan man knappt fatta det men ändå känns det så verkligt. Så verkligt så att det känns som om man precis har läst en bok om ens grannar.

Joyce Carol Oates är nog min favoritförfattare och jag har läst många av hennes böcker. Jag kan inte få nog av dom. Hon är oerhört skicklig!
#1 - Jessica - stryk en cupcake på barnens t-shirt

Älskar böcker och skrev faktiskt precis ett inlägg om det :)



Just nu läser jag Hungerspelen.

#2 - maya

jag läste Joyce bok om den lilla skridskoprineseessan och blev så besviken.



Den var så konstigt skriven.



Har du läst den? Jag kasnke ska ge henne en till chans från ditt tips. ÄLSKAR BOKTIPS!!!

#3 - Sussi

Hejsan



Är också bokälskare. Men jag är mer åt dravel håller kärleksromaner. Så klart!! Och en av mina favvo är Barbara Bradford Taylor . Spec de sista böckerna som har kommit på senaste åren. & Harlequin böckerna History gillar jag att läsa. Inte action/spännande böcker såna vill jag se på tv:en i stället.



Ha en fin dag

Kram

Sussi

#4 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Åh, jag önskar att jag tagit upp "Tusen strålande..." jag avskräcktes av tjockleken, dock älskade jag "Flyga Drake".



Önskar också att jag hann och orkade läsa mer än idag. Skäms lite över mitt deltagande i bokklubb, när jag aldrig hunnit/hinnit/hann läsa :*)

#5 - Nelin

Jag älskar Alvtegen, jag älskar dock rätt mycket böcker som kallas "skräplitteratur". Jag tycker livet är för kort för att inte njuta av böcker man tycker om, oavsett hur mycket "finkultur" de anses vara.

Oates har jag dock inte läst något av, men jag är väldigt sugen. har du något tips på vilken bok som är bäst att börja med?

#6 - Annica

Kahled Hosseinis Flyga Drake och Tusen strålande solar tillhör mina favoriter också, jag kunde inte slita mig från boken utan sträck läste! Dessvärre läser jag annars aldrig skönlitteratur, eller rättare sagt mycket sällan...men kul med lite boktips :)

#7 - Marielle

Tusen Strålande Solar är en fantastisk bok. Jag har bara läst den en gång på grund av alla starka känslor den väckte (jag läser om böcker hur många gånger som helst vanligtvis), jag kan helt enkelt inte få mig själv att läsa den igen.



Det var så jobbigt första gången. Jag grät och grät och sen grät jag lite till. Men jag är väldigt glad över att jag läste den.

#8 - Viola

Tusen strålande solar är en av de bästa böckerna jag någonsin läst! Och praktiskt taget den enda jag läst sedan jag blev mamma (har läst om den fyra gånger) Historien är ju som sagt svår att släppa.

#9 - Ejkej

Tack för bra tips! Alvtegen har jag tänkt på att läsa länge, ska nog göra slag i saken och beställa några böcker. :)

#10 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag älskar boktips! Kul.

Håller med med dig om Oats.