bambi

Man kan se på situationer på två sätt...

Ett exempel som jag alltid tar upp när jag undvisar om det kognitiva perspektivet i psykologi är att om man blir uppsagd så kan man se på situationen på två sätt: man kan se det som en möjlighet att göra något nytt...kanske ut och resa eller utbilda sig eller så kan man tycka att hela världen är emot en. Det handlar om man har en positiv eller negativ grundinställning till livet och dess utmaningar som livet alltid innebär.

Ni kanske förstår vart denna historia är på väg?

Jag var ju på ett möte idag på jobbet och diskuterade hur min tjänst ser ut till hösten. Skolan håller på och går igenom en ny reform - GY11. Detta innebär att på vår skola så kommer vi inte ha psykologi eller etik längre, två ämnen som jag har undervidat i. Rektorn var så snäll och flaggade redan för detta redan i höstas, så det kom inte som någon chock.

Så, detta innebär att jag från och med hösten bara kommer kunna jobba 50%. Eftersom vi har vetat om detta ett tag så har vi tänkt igenom vår situation och tyckt att det kanske inte är så tokigt ändå med två småbarn och nu när jag har startat eget (bloggen). Det kommer innebära mycket mindre pengar för oss, men vi försöker istället se möjligheterna i situationen. Barnen är ändå det viktigaste i våra liv och det kommer vara en stor fördel för dom att jag endast jobbar halvtid. Tyvärr så hamnar jag i den klassiska "kvinnofällan" - att jag går ner i tjänst när man skaffar barn - men nu var det inget vi valde själva.

Så jag måste börja läsa in mig på GY11 och det nya betygsystemet. Det kommer ta tid att sätta sig in i!!

#1 - Anonym

Njut av den extra "ledigheten"! Att tänka på är ju att pensionsspara lite extra till dig, kanske via din enskilda firma. Om ni inte har råd så är det kanske bättre att minska på mannens pensionssparande och lägga det på dig istället. Som jurist tjänar han kanske ändå över brytpunkten och har en annan pensionslösning.

Jag håller med dig om att man helt klart ska se möjligheterna!



En annan fråga: Kan du inte söka något annat jobb så att du får undervisa i de ämnen du brinner för?!

#2 - Jeanette - Babydjungeln

bra att du ser det positiva i det ;D

#3 - Annica

Även om jag är för jämnställdhet så ser inte jag det som att du hamnar i en "kvinnofälla". Jag jobbar själv inte heltid och ser det som en enorm lyx och förmån att kunna ha så mycket tid hemma med mina barn. Det bästa är ju att försöka pensionspara själv med, även om man inte vet vad framtiden har för syfte med en. Lycka till med allt!

#4 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Ser det inte heller som en "kvinnofälla" eftersom omständigheterna är så att det är inte barnen som är "orsak" till dina 50 % utan snarare GY11........



Se möjligheterna, absolut! Jag vet massor av saker jag ska göra om jag blir varslad/får sparken. Men nu njuter jag av att ha mitt jobb att gå tillbaka till, i höst.

#5 - Julia Cromvik

Hej Bambi! Kontakta din fackliga representant på din arbetsplats. Efter föräldraledighet har man rätt att gå tillbaka till samma tjänst som innan, det vill säga 100% om man arbetade 100% innan. Om det blir mindre psykologiundervisning så är arbetsgivaren skyldig att hitta andra arbetsuppgifter till dig, inte att ändra din tjänst till 50%.

#6 - J

#7 - J

Jo, fast även om du inte valt just det så väljer du ju att inte söka någon annan tjänst och det är faktiskt dåligt för jämställdheten. Sedan kan du/ni ju tycka att det är värt det men att försöka rationalisera det tycker jag känns lite onödigt. Samma sak om man inte delar föräldraledigheten lika- varför inte bara stå för att det är ett ojämställt val? Det är ju inte så att vi som väljer jämställt får det lättare av att andra anser sig jämställda utan att behöva gå emot tuffa normer... Om du förstår vad jag menar :).

#8 - Lindas stil

Läser enbart år 1 psykologi och etik på er skola? Annars fasas ju kurserna ut nu under två år men år 1-kurserna körs naturligtvis inte till hösten. Jag tänkte just på att psykologi väl är en valbar kurs för många och valbara och indval-kurserna brukar oftast ligga i år 2 och 3 på skolorna.



Gy11 är grymt bra fö! Jag har ägnat mig åt att läsa in mig på reformen under hela läsåret och till största delen (finns undandag som t ex bestraffningtrappan som jag anser vara aningen förlegad och svårlöst) är det toppen! Tydlighet för eleverna och mer krav på lärarna iom likvärdigheten som väl kan räknas som en nyhet i svensk skola. Blir betydligt större dokumentationskrav vilket såklart är väldigt bra men också tidskrävande. Ja det var lite tankar i all korthet.

#9 - Lindas stil

Julia - föräldralediga undantas väl inte från övertalighet? Det handlar om vilken kompetens som finns på skolan vem som blir övertalig och inom de övertaliga sedan LAS. Däremot ses det över inom kommun eller företag om 'undertalighet' finns på annan skola i området, då har den övertalige förtur på den tjänsten. Detta är ett meckande utan dess like!

#10 - BAMBI

J Det kanske är så att jag har sökt andra tjänster men kanske int vill skylta med det här på bloggen då många av mina kollegor och min chef känner till bloggen....

#11 - J

Absolut- det jag menade var bara att det är onödigt att få det att framstå som ett mer jämställt val bara för att du/ni inte valt tjänstnedskärningen själv om du förstår vad jag menar? När jag läste det igen nu uppfattade jag det dock inte lika mkt så, så det kan mkt väl vara så att jag är väl uppmärksam på sådant efter att ha sett det överallt- det var alltså inte främst något personligt riktat :).

#12 - BAMBI

J Nej, jag försöker bara se det positiva i situationen. När jag ser det ur ett jämställdhetsperspektiv så skriver jag ju att jag hamnar i den traditionella kvinnofällan och det känns tråkigt. Men istället för att deppa ihop så får man försöka se det positiva i situationen för oss, speciellt när situationen inte är självvalt.

#13 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Det är väl kanon att en av föräldrarna kan arbeta deltid för att få mer tid med barnen, om man har möjlighet till det. Kanske kan ni byta senare om du kan utöka eller byta din tjänst. Här är det jag som arbetar deltid, främst för att jag vill göra det men också eftersom jag har ett betydligt mer betungande arbete arbetstidsmässigt (jobbar dag/kväll/natt). Skulle inte orka arbeta heltid som det är nu. Min man har också friare arbetstider och kan flexa efter behov. Det passar oss väldigt bra just nu. Vi pensionssparar en högre summa till mig varje månad, (det gjorde vi även under föräldraledigheterna som jag tog största delen av) som en liten kompensation inför framtiden.

#14 - prinsessanadia

Jag vet inte om jag håller med i att man kan se positivt eller negativt på att mista sitt jobb. Det beror väl helt på vad man är i för situatiuon. Är man ensamstående, utan utbildning, och utan en buffert, så har jag svårt att se hur man skulle kunna se möjligheter med det. Samma sak om man hade sitt drömjobb. Men visst, om man ändå vantrivdes och har funderat på att byta, utan att fått tummen ur, så kan det väl kanske vara bra. Men jag tror inte på att det är en positiv upplevelse för alla att mista sitt jobb, jag tror att det beror helt på vad man har för livssituation.

#15 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Klokt att du ser det positiva.

Och om ni fortsätter pensionsspara extra till dig och ni ändå fortsätter att måna om varandra och leva jämställt, (vilket jag tror är sjävklart för er) så kan man nog inte säga att du hamnar i den klassiska kvinnofällan ändå.