bambi

Saker gjorda att hålla en hel generation
Det är inte klokt att jag varje år köper något nytt påslakanset när min mamma har lakan kvar sen hon flyttade hemifrån. Det är inte klokt att frysar är gjorda för att hålla i 6 år nuförtiden när dom förut byggdes för att hålla i 30 år. Förut så skulle man ha saker hela livet nu så köper man saker som passar in i ens stil just nu. Saker som är gjorda för att bytas ut.

Det är inte klokt att folk slänger sina gamla "tjock tv:n" som är fullt fungerande, bara för att dom går knappt att sälja längre. Tänk om man hade gjort så för 30 år sen, slängt något som var fullt funktionsdugligt men inte var "inne" eller passade in i ens hem längre? Det skulle nog inte ens komma på tanken då...

Och varje ny årstid ska garderoben förnyas. Fina och hela kläder skänkes bort eller säljs (ja, jag vet att detta stämmer in på mig på pricken!). Min make är inte klok som vill slänga kläder så fort det är ett litet hål i dom eller om fållen längst ner på byxorna har gått upp (jag har fått stoppa honom flera gånger!). Vad hände med att stoppa strumpor och lappa kläder? Nej, här slängs allt som är det minsta lilla defekt utan att ens försöka fixa det!



Några som tröttnade på köphysterin men ändå ville förnya sin garderob då och då var författarna till Modemanifestet som handlar om hur man kan göra om sina gamla kläder! En bok som jag har tänkt sluka då det är som en receptbok för garderoben! Den innehåller en shoppingdetox som guidar dig till ett helt år utan shopping! Låter extremt nyttigt! Jag har en vän som gick ett helt år utan att köpa sånt som var absolut nödvändigt (t.ex. om det gick hål i ett par strumpor så var det okej att köpa ett nytt par, men inte annars) och hon verkade helt frälst på idén och verkade må väldigt bra! Får se om jag vågar mig på det efter att ha läst boken  :)
#1 - Apan satt i granen

Bra tips!

Jag är övertygad om att människor skulle må bättre om du kom ur sitt köpbeteende.

#2 - Sussi

Hejsan



Håller med dig. Vilket köpmani vi har.

Jag håller fortfarande på med att laga sockar samt byxor som har fått håll på sig. Man får som tänka minst 2-3 g innan man köper nåt nytt. (a-lös säger väl allt?)Trosor lagar jag inte de åker direkt i sopporna igen ide att försöka.



Ha en bra Onsdag

Krammiz

Sussi

#3 - LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

åh det låter ju underbart! Jag har nog lite problem med shopping, fast mest med shopping av MAT! Jag är som en galning i mataffärn. Men mycket annat kommer med också.

#4 - LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

åh det låter ju underbart! Jag har nog lite problem med shopping, fast mest med shopping av MAT! Jag är som en galning i mataffärn. Men mycket annat kommer med också.

#5 - Linn

Sånt där kan göra mig vansinnig! En tvättmaskin/diskmaskin/frys/kyl SKA hålla MINST 10 år.. inte 6 sketna år.. det är ju ingenting! Och sånt slöseri med resurser!



Jag har börjat med att inta köpa något förrän det är slut, av tex skönhetsprodukter. För ofta får sådant ligga och vänta i skåpen och man glömmer tillome bort dem ibland och köper nytt ändå. Men inte nu längre! Det enda jag bunkrar är balsam eftersom jag kör lite balsammetoden/nopoo.

#6 - Jessica - stryk en cupcake på barnens t-shirt

Håller verkligen med! När jag shoppar kläder till mig försöker jag tänka kvalité, men misslyckas tyvärr ofta... som när jag skulle köpa en svart kofta och köpte en från Lindex som nopprade sig direkt. Ett sånt köp borde man lägga ner mer pengar på eftersom det är ett så användbart basplagg. Återkom gärna med recension!

#7 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Usch vad jag känner igen mig! Här slängs det också en massa och byts ut mot finare och bättre (?) hela tiden. Det har faktiskt börjat ge mig lite dåligt samvete på senaste tiden. Tycker dock at det är väldigt bra att andrahandssvängen vad gäller kläder (barnkläder främst) fått sig en skjuts igen, det är ju kanonbra att man kan sälja/ge bort barnens urvuxna kläder. När min dotter föddes för snart 11 år sen skulle jag aldrig kunnat komma på tanken att inte enbart köpa nytt (kanske för at jag själv vuxit upp med en massa ärvda plagg), nu gör jag helt tvärtom. Framförallt småbarnskläderna hinner ju inte bli slitna!

#8 - Anonym

Godmorgon.D

#9 - Syster Sandra

Den boken borde jag läsa! Skulle nog spara ganska mycket pengar, även om min shoppingbudget är minimal nu. Dessutom blir det för mig som för Jessica som kommenterat ovan: jag försöker tänka kvalitet men det blir bara fel. Noppor är min värsta fiende, och nopp-maskinen måste få nya batterier stup i kvarten.



Måste svänga förbi biblioteket och låna hem den! Passar ju bra, jag har snart tentaperiod och måste ha nåt att belöna mig själv med.

#10 - Bodypalace

Hur bra bild är det på en tjock tv, hur mycket ström drar dom? Dom återvinns ju så det är ju bra iaf..



Kvinnor är värst när det gäller köphysteri överlag

#11 - Linn

Fast en lcd-tv drar mer än en tjocktv...

#12 - Lisa

Så rätt!



Mina föräldrars kyl gick just sönder. Den var 40 år gammal. 40 år! Så klart den drog mer el, men är det verkligen mer miljövänligt att byta ut äldre elartiklar innan de går sönder? Produktionen av en ny, som bara håller kanske 5-10 år, måste ju kosta på miljön, och plånboken, mer än den ökade elanvändningen av att använda något äldre tills det går sönder?



Jag håller också med Jenny i Dalby, toppen att 2:a-hand är populärt igen! Mindre resursslöseri och pengaslöseri. Och om jag tar väl hand om de grejer jag köper i 2:a hand kommer jag dessutom att kunna sälja det mesta igen, för ungefär samma summa som jag köpt det.



Att kolla efter kvalitet tycker jag blir en vanesak, och även om man inte alltid lyckas, så blir man bättre och bättre på det.

Och om jag köper något nytt som går sönder direkt/ inte håller som man kan förvänta sig, så går jag alltid tillbaka med det! Jag har nästan alltid blivit bra bemött.

Om vi accepterar att köpa skit, och inte klagar, så kommer butikerna att fortsätta sälja skit. Det är vi som konsumenter som kan påverka.

Visst, köper man en billig akryltröja får man acceptera att den noppar sig, men den ska inte tappa knappar efter en någon vecka, hur billig den än är. Sömmar ska inte gå sönder efter enstaka användning osv.

#13 - Linn

"Om vi accepterar att köpa skit, och inte klagar, så kommer butikerna att fortsätta sälja skit. Det är vi som konsumenter som kan påverka. "



Bra skrivet Lisa!

#14 - Tess

Jag är verkligen trött på den här jakten på nya prylar hela tiden. Ny mobil varje "säsong", alltid det senaste. Har man inte det så är man lite "efter" (med vilket de egentligen menar korkad). Men är man egentligen korkad om man tänker medvetet? Jag har saker tills de går sönder. Har t.ex. haft min dator i över 6 år, men tyvärr är det dags att byta ut den nu då den börjat krångla. Fast det blir inte byte rakt av, det blir byte av de olika delarna.