bambi

Svar på frågestunden, del 3 - Barnen och barnuppfostran
Har Zack och Leah några fler förnamn, i så fall vad?
Ja, Zack heter även Gustav som är ett släktnamn från makens sida (både hans pappa och bror heter det). Leah heter även Elise, vilket var namnet jag ville att hon skulle ha men maken gillade inte det helt och hållet.

Hur ser det ut i Zacks och Leahs rum?
Hemskt. Allvarligt, så har jag tänkt länge nu att vi måste ta tag i rummet och göra iordning det. Dom har FÖR mycket leksaker. Det är leksaker överallt. Så vi måste nog göra oss av med hälften. Sen så är det byrå och garderob som måste målas, bord och stol måste inhandlas och tavlor måste sättas upp.


Hur ställer du dig till att ge godis till så små barn som Leah och Zack?
Hur resonerar du kring allt "dolt socker" som finns i mat och produkter idag? Socker, sötningsmedel osv. Främst ur barnperspektiv - ska de få digestivekex eller godis? Hur mkt?
Hur tänker Ni kring att ge socker till barnen? Menar då både Zack och Leah. Med socker menar jag, godis, russin, sylt, och andra riktigt söta saker.
Många frågor om sötsaker till barnen. Zack får godis någon gång i veckan. Vi är inte stenhårda på detta med godis, så länge det inte blir innan maten och så länge det inte blir för ofta. Jag tror att det är bättre med en avslappnad attityd till godis och socker, inte förbjuda men inte äta varje dag. Zack får däremot russin som mellanmål rätt så ofta, kanske 2-3 gånger i veckan och sylt får han till pannkakor och våfflor när det äts. Leah har också fått upp ögonen för russin (speciellt när storebror äter det) så hon får lite grann och något Brago-kex i veckan.

vad är Zack och Leahs favoritleksak och deras tema mat nu? vad är skillnad när de var liten?
Är det någon mat du verkligen inte vill ge Zack och Leah under några omständigheter?
Zack leker mycket med lego och sin Brio tågbana just nu. Leah leker med det mesta  :)
Zack har alltid tyckt om pasta väldigt mycket. Leah äter i stort sett allt, precis som Zack gjorde när han var bebis.

Hur har det gått med den forskningsstudien som ni var med i angående Zacks talutveckling? Håller ni fortfarande på med det?
Den har precis avslutas. Zack missade rätt så mycket av den när vi var i Thailand, tyvärr. Men vi får nog någon slags sammanfattning senare.


Undrar om ni kört några särskilda sovmetoder med barnen? Har själv en 9-månaders som inte riktigt vill somna själv...så vi bär henne till sömns.
Vad anser du om de "kända" sovmetoderna?
Vad har Zack och Leah för sömnvanor? Sover de bra/dåligt? I sin egen säng och eget rum? Sover de hela nätterna? Vad gör ni när de vaknar på nätterna, tar ni in dem direkt till er säng för att somna om då?
Nyfiken för jag själv har en 2 åring =)
Med Zack så körde vi 5-minuters metoden när han var 4 månader gammal, sen dess har han sovit hela nätterna (förutom när han har mardrömmar eller är sjuk). Maken vill att vi ska köra 5-minuters metoden med Leah också, men jag tror inte att den passar henne lika bra som den passade Zack (det tog bara 2 nätter för honom att lära sig att somna själv). Dom sover väldigt olika, Leah vaknar nästan varje natt och då lyfter vi över henne till vår säng. Maken tror att dom sover så olika eftersom Leah inte harä lärt sig att somna själv som Zack har gjort och att det är MER elakt att inte lära henne somna själv. Både hon och vi sover dåligt. Men jag vet inte, jag känner mig väldigt delad i frågan om "sovmetoder".


Hur är du som förälder när det kommer till barnens framtid? Vissa föräldrar har ju en framtid planerad redan när barnen föds, och andra tar det helt lungt och säger att barnen får göra vaaad de vill.
Jag hoppas verkligen att jag kan ta det lugnt och låter barnen göra vad dom vill. Men jag hoppas ju att dom vill i allafall vidareutbilda sig, gärna på högskolenivå.

arasen om FRÅGESTUND: <-----får en goodiebag!
Har Zack haft någon trots? Hur har du (eller kommer du ifall den inte har kommit än) hanterat den?
Zack har varit lite trotsig och t.ex. lagt sig på golvet i affären när han inte har fått som han har velat. Nu var det länge sen något sånt hände, men när det hände så behöll jag lugnet och jag försökte prata och förklara för honom varför han inte skulle få som han ville.

Var/är Zack mycket svartsjuk på Leah? Har du några tips att undvika det på?
Ja, han är ganska svartsjuk på henne till och från. I början så tyckte han att det var jobbigt att jag och Leah gick hem, medans han var kvar på förskolan. Jag slutade då att säga "hejdå, nu går vi hem" och säger nu bara "hejdå, ses sen". Nu när Leah har börjat stå själv och klappa händerna så gör han likadant och säger t.ex. "titta Zack kan också stå" och då ger vi också han beröm. Men jag känner ändå att det är viktigt att Leah får samma uppmärksamhet som Zack fick när han var liten, så gott det går i allafall.

Vill du ha fler barn eller "räcker det" med Zack och Leah?
Hur många år mellan barnen tycker du är bäst? (Om du har någon speciell åsikt)
Vill du ha flera barn? I så fall hur många, och varför? Hur många barn tycker du är "optimalt" att skaffa? Vart ska man dra gränsen, eller ska man ens kunna dra en gräns?
Det räcker med två stycken tycker vi. Det blir inga fler barn för oss.
Vi tycker att det är skönt att ha skaffat barnen ganska tätt (för vår egen del) så att allt med sömnlösa nätter är avklarat. Men annars så har jag ingen åsikt om saken.
Det är upp till var och en hur många barn dom vill ha, men för oss så är det optimalt med två.  :)

När ska du börja jobba och hur känns det? 
Till hösten är tanken. Jag skulle egentligen till jobbet imorgon och prata med rektorn om allt sånt men nu blev ju Zack sjuk.... Jag gillar att jobba och ser fram emot att jobba igen, men trivs också hemma... så det är lite av en delad känsla. Drömmen skulle vara att få jobba varannan dag eller nåt  :)

Delar ni lika på föräldraledigheten ur jämlikhetsperspektiv?
Nej, det gör vi inte. Men jag är för kvotering av föräldrapenningen och tror att det skulle göra mycket för jämställdheten. Jag har tagit ut den största delen och det beror mest på att maken nyligen har blivit klar med sin utbildning och vill ut i arbetslivet medans jag redan har hunnit jobba i många år och arbetat upp en ordentlig lön och arbetslivserfarenhet.
.
Om det visar sig att dina barn blir skoltrötta när de blir äldre, och inte orkar med. Hur kommer du agera då, tror du? Kommer du ändå fortsätta att pusha dom framåt i skolan eller kommer du stötta dom åt andra hållet så att säga?
Så svår fråga. Det beror ju helt på i vilken ålder och vad dom säger att dom vill göra istället. Ibland är det bättre med ett sabbatsår men ibland behövs det bara extra stöttning.

Vilken är den största förändringen du genomgått tack vare barnen. Alltså vilken förändring är den mest utmärkande om man ser till sådant som förändrat sig sedan du fick barn?
Jag mycket mer känslig nu när jag har fått barn, kan börja böla för minsta lilla grej på tv. Sen så tror jag att jag har mognat en hel del och prioriterar annorlunda i livet.

Om du får välja TRE saker inom barnuppfostran, som man ska lära barnen - vilka tre saker väljer du? Inte fler än tre nu ;)
Empati, ärlighet och givmildhet hoppas jag att jag kan lära barnen.
#1 - arasen

Tack för svaren på mina frågor =) Det uppskattas verkligen!

#2 - Marie

Nu undrar jag lite hur du tänker kring 5 min metoden... Varför har du inte gått med på att köra den med Leah?! Undermedvetet för att hon är flicka??? :-)



Vi har inte kört några metoder med våra barn och utan istället varit rutinfasta och det har skapat en trygghet. När vår lille kille, som nu är 3,5 år, kommit till oss varje natt i säkert ett år (och han ligger inte stilla), så tog vi beslutet att lägga in en madrass på hans rum, så att vi kan sova där, i samma rum som honom, men inte i samma säng. Just för att visa honom att det inte är "farligt" i hans rum och lära honom att somna om i sin säng. Det tog 1 vecka, och nu sover han hela nätterna!!!

#3 - BAMBI

Marie Barnen har varit så olika redan från födseln. Zack har inte varit lika krävande och behövt lika mycket närhet som Leah. Så därför har jag inte velat köra 5-minuters metoden med henne. Men maken tror att det har med att göra att hon är vår sista lilla bebis... att jag daltar med henne...

#4 - Anonym

Känner igen det där med daltandet :-) Maken säger också att jag daltar med vår lillkille. Därför har han fortf napp, tills på fredag då han ska lämna dem på Skansen :-) Men så klart ska man skämma bort de små lite.

#5 - Sara

Hej Bambi,



Tack för en bra blogg. Det är nog den enda bloggen jag läser annat än för rent tidsfördriv. Tycker framförallt om dina tankar gällande genus och idag när det är utv.samtal på sonens dagis så har jag fått många argument gällande genus från dig =)



En sak är jag dock besviken över (vilket jag givetvis inte har rätt att vara ;-)) och det är er fördelning av f-ledigheten. Argumenten du skrivit i detta inlägg känns klippta från vilken Familjelivstråd som helst där mamman försvarar varför hon tagit nästan all f-ledighet. Om det hade varit tvärt om, dvs om det var du som var nyexaminerad, hade maken tagit nästan all f-ledigheten i så fall?



Barnen är ju små under så otroligt kort tid och som biträdande jurist måste han varit hemifrån väääldigt mkt. Visst att det inte är poppis med f-ledighet vid tingstjänstgöring alltid men de hade inte kunnat säga ngt (har själv suttit ting).. Hade verkligen du, i det läget, valt att inte vara f-ledig (om situationen var den omvända alltså)?



Inget anklagande, ni har säkert gjort medvetna val som är de bästa valen för er familj. Jag är bara nyfiken =) Själv tycker jag att delad f-ledighet är en av de absolut viktigaste grundstenarna för att jämställdheten ska komma någonstans. .



Kraaam Sara

#6 - BAMBI

Sara Tack för din kommentar. Jag vet att det är dåliga ursäkter, men jag hoppas verkligen att om det hade varit tvärtom så hade han tagit den största delen av ledigheten. Jag vet bara att han har varit väldigt sugen på att komma ut i arbetslivet (jag minns hur det var) och satsa på karriären medans jag har jobbat i många år och har inget emot en paus med karriären.



Men som jag skriver så är jag för kvotering av föräldrapenningen. Då hade vi säkert gjort annorlunda med vår föräldraledighet men nu så ser systemet ut som det gör och då kände vi att det passade oss bäst så här just nu.



Men jag håller med dig helt och hållet och tycker att din kritik verkligen är befogad.