bambi

Vad är det vi lär våra barn med hjälp av valet av leksaker egentligen?
Ni var verkligen sugna på att diskutera detta med leksaker och genus. Och det är oerhört intressant. Det går inte att förneka att leksaker och lekar påverkar våra barn.

I bloggen Achilles Effect (som en läsare var så snäll och tipsade om) så blir det så oerhört tydligt när man jämför vilka ord "pojkleksaker" respektive "flickleksaker" beskrivs med. Det är en tråkig fördelning att göra, men den är så OERHÖRT tydlig i leksaksaffärer överallt så den går inte att förneka. Bloggaren har använt ord från reklam i tidningar, tv och på hemsidor. Dessa ord är egentligen hur leksakstillverkarna och leksaksaffärerna säger att pojkar respektive flickor ska leka. Skrämmande säger jag bara. (Ni kan nog själva lista ut vilka ord tillhör vilken grupp.)


#1 - Anna SC

ja det är sanslöst. och köper man dockor o kläder etc till sonen så frågar de alltid ALLTID om det ska slås in. Svarar man nej det är till Axel så får man världens konstigaste blick.. märkligt! vi lever i år 2011 och har inte kommit längre. Tyvärr tycker jag dessutom det går baklänges. När jag var liten på 70-talet var det med unisex o så både vad gäller kläder o leksaker. Märkligt märkligt. Fast vi är nog många som försöker ge våra barn en annan uppfattning.

#2 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Känner igen! Det är verkligen ÖVERALLT! Kläder, leksaker osv... och så finns det de som hävdar att det INTE är hjärntvätt.



Köpte nya nappar till sonen igår (funkar liksom inte med bara en napp om man tappar den på sjukhussgolv!) och hade två alternativ om jag ville ha den typen jag skulle ha: två rosa varianter, eller två blå.



Jag ssneglade på de som var grön/orange men "fel sort". Blidde två rosa. Bara för att jag vägrar babyblå. Bara för att det inte fanns alternativ.

#3 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Dessutom fick sonen ett barbie-plåster igår. Lika glad var han (iofs 8 mån, så han fattade väl ingenting) och åt sedan upp plåstret med god aptit.

#4 - Pethra

Sant men det är väl ändå vi som föräldrar som skall se förbi uppdelningarna och plocka från bägge avdelningar, det gäller så väl leksaker som kläder. Man får inte vara så styrd att man följer affärernas koncept, ser barnen att man plockar/köper från bägge så kommer de ta efter, men ser de att man enbart köper från flickavd. till flickor och vice versa, ja det är ju uppenbart hur barnen kommer handla i framtiden.

#5 - Pethra

"Blidde två rosa. Bara för att jag vägrar babyblå. Bara för att det inte fanns alternativ." Alternativ fanns det ju, blå eller rosa, det fanns två val, men jag uppfattar det som att du anser att det inte fanns några val för att i din, precis som i många andras, värld är blått för pojkar och rosa för flickor. Om vi vuxna slutar begränsa oss och tänker ett steg längre så inser man att det rosa kan lika väl vara för pojkar som för flickor, då finns det genast val och inte begränsningar.



#6 - Carola

Vi har en leksaksbutik rätt nära där vi bor, var in där igår och höll på att spy. De hyllor där de placerats sådant som de anser vara "flickleksaker" - allt vara bara rosa! Finns ett foto i min blogg... skrämmande!

#7 - LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

PETHRA problemet är inte vi vuxna utan att BARNEN som följer med in i leksaksbutikerna, ser reklamen på tv'n och tittar i katalogerna fullkomligen MATAS med de här intrycken och därmed påverkas ordentligt.



Ett genustips är att inte ta med barnen till affären (klädes- och leksaksaffären) samt byta förpackning om den är stereotyp.

#8 - Pethra

LD: Så du tror inte att barn påverkas genom att se föräldrarna välja oberoende vart leksakerna/kläderna ligger? Det tror nämligen jag, för vår dotter går till bägge avdelningarna och det gäller både kläder och leksaker, lika ofta som hon köper/önskar sig något som är riktat till flickor, köper/önskar hon sig något som är riktat till pojkar. Jag tror inte att hon som barn är ensam om detta och jag tror att det är i högsta grad förälderns val från början, att vi inte begränsar oss, som ligger till grund för barns val. Visst, vår dotter påverkas mycket av de andra flickorna på förskolan, det skall vara rosa och Hello Kitty men gissa, hon påverkas lika mycket av pojkarna, det skall vara Cars och nu även Spiderman och Batman.

#9 - Anna Kaagaard Kristensen

Pethra Du får det att låta så enkelt och jag önskar att du hade rätt. Problemet är inte bara att avdelningarna är könsuppdelade, om det tex är en leksaksdammsugare så är det oftast en flicka på förpackningen, är det en bilbana så är det en pojke på förpackningen, det talar ju sitt tydliga språk. På samma sätt brukar det fungera i leksakskataloger, flickor som leker med rosa och dockor, pojkar som leker med bilar och liknande som aldrig är rosa. Barn påverkas av andra barn, som har föräldrar som påverkas av könsnormerna.

#10 - Tess

Jag läste om den där undersökningen. Det är skrämmande hur leksaker marknadsförs. Egentligen är det skrämmande att de överhuvudtaget marknadsförs, väldigt ofta direkt riktade till barn.