bambi

Kvinnors arbete i hemmet

Det finns i ett kapitel i mina elevers psykologibok som heter Könsroller: arv eller miljö?

Åh, jag skulle kunna ägna hela kursen åt detta kapitel! Men nu hinns det förstås inte med, det är ju en hel drös med mål som ska uppfyllas under kursens gång och då är genus en mycket liten del av dessa.

Jag känner att det är underbart att kunna få stå framför en klass och få dom är börja tänka och fundera på dessa saker. Varför har det blivit så här? Som t.ex. hur har det blivit att kvinnor har ungefär två timmars mer hemarbete än männen per dag???I genomsnitt så har kvinnor sysselsatta med hemarbete fyra timmar om dagen, men istället så yrkesarbetar i genomsnitt kvinnor mindre tid. Så om man lägger ihop hemarbete + yrkesarbete så ligger snittet på 7 timmar och 20 minuter per dag för både kvinnor och män, vilket man kanske kan se som positivt?

Nja, förutom att det finns ett samband mellan hemarbete och psykisk ohälsa. Hemarbete är oftast tråkigare än yrkesarbete och inte lika utvecklande. Det inkräktar också på den tid som man annars känner att man kan styra över och man tänker på allt man skulle kunna göra istället. Så allra bäst vore det om fördelningen mellan hemarbete och yrkesarbetet var mer jämt mellan könen men jag tror faktiskt att på just den punkten så är vi på rätt väg.

Dagens fråga: Älska eller hata kollektivtrafiken?

Imorgon så höjs priset på SLs biljetter. Imorse köpte jag ett nytt månadskort till mig själv och ett till maken (som ska börja jobba imorgon), för imorgon så är det 100 kronor dyrare!!

Jag tycker att det stora höjningen är vansinnig. Det främjar inte att folk ska åka kollektivt istället för att ta bilen och det kommer att göra att ännu fler plankar. Vart är miljötänket bakom detta?

Jag skulle aldrig planka själv så jag får väl betala under protest. Men det får mig också att fundera på att dom där 1200 kronorna extra per år kanske ska läggas på bilen istället? Det är ju trots allt bekvämare att åka bil, speciellt på vintern med alla förseningar.

Samtidigt så tänker jag också på att man får oerhört mycket för sina 790 kronor. Man kan åka ända till Arlanda i norr till Tom Tits i Södertälje på det. Man kan även åka båt ut till vacka Djurgården eller ta pendeltåget ut till skogen. Man kan åka mitt i natten och man kan åka flera gånger om dagen.

Så, jag är lite delad när det gäller hur jag känner SL. Det finns så mycket som skulle behövas förbättras och ändras med kollektivtrafiken men samtidigt så ger det väldigt mycket också. Vad säger ni? Älskar ni eller hatar ni kollektivtrafiken?

Osmakligt?


Bild låndad från SophiePå en Mammabloggkryssning så vill man ju kunna blogga, men självklart så funkar det inte så bra när man är ute på sjön. När vi var där ute så försökte min iPhone koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk som fanns på båten.... jag tyckte att det var ett ganska osmakligt namn på ett nätverk. Personen kunde ha valt ett annat namn på det, tycker jag....Eller vad säger ni?