bambi

Bakverk eller godis? Vad väljer du?
Ibland får jag kommentarer om att jag bakar så mycket och att jag på så vis äter mycket onyttigt. Men det är faktiskt det enda "godiset" jag äter. Jag köper aldrig lösgodis, aldrig chips och aldrig ostbågar (tycker inte ens om det). Istället så köper jag lyxiga praliner (av kvalitetschoklad) eller bakar något hemma. Jag tycker att det är godast, men då vet jag också vad jag stoppar i mig.

I Sverige så äter vi hela 17 kg godis per person per år. Det är ca 5 kg mer än vad Zack väger!


Färgen i röda, rosa eller lila godisar kommer från torkade honor av kockenillsköldlusen (även kallad E120, karminsyra, låter kanske trevligare än att skriva malda löss). Detta ämne har rapporterats orsaka allergiska reaktioner, astma och svullnader.

Gelatinet i t.ex. ferraribilar kommer från nötkreatur.




Skumsvampar (och många andra liknande "skumgodisar") innehåller inte mindre är fyra olika sockersorter och allihopa står högst upp i ingredienslistan (och då vet ni att dom står för största innehållet) - socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap.

Skumsvampar innehåller även karnaubavax, eller E903, som länge har använts som glansmedel för läder. Trevligt att mumsa i sig?

Gelatinet kommer från svin.

Chokladen bland lösgodiset innehåller just extremt lite choklad (hos Karamellkungen så hamnar kakaomassa på 8:e plats på ingredienslistan). Främsta ingredienserna i plock-chokladen är tyvärr socker och fett.... och många gånger fett av väldigt dålig kvalité som mättat fett eller palmolja.






Ja, så här kan man faktiskt fortsätta.... man hittar något konstigt med varje godissort man googlar. Men tänk att vi svenskar stoppar i oss 17 kg var av den här skiten? Vet folk inte vad det är dom stoppar i sig?? Nej, baka hellre en god kaka till fredagsmyset istället för att köpa hem en påse med E-ämnen! Ni hittar en massa bra tips i bland mina recept.
#1 - Isa

Word!

#2 - Beata

Jag brukar bara köpa godis väldigt sällan, oftast är vi också flera stycken som gör det då. Istället brukar jag äta mörk 70% choklad, vilket både smakar bättre och känns bättre att äta även om det fortfarande är godis..

#3 - Beata

Jag brukar bara köpa godis väldigt sällan, oftast är vi också flera stycken som gör det då. Istället brukar jag äta mörk 70% choklad, vilket både smakar bättre och känns bättre att äta även om det fortfarande är godis..

#4 - Evelina

Fast, precis som du gillar bakat mest finns det ju såna som mig som inte alls gillar det utan älskar godis. Då är det inte lika lätt att låta bli det ;-)

#5 - Evelina

P.s men det är skrämmande att få veta vad som faktiskt finns i det man gärna äter. Känns inte riktigt lika lockande då haha...

#6 - LILITH - Sveriges mest menlösa blogg

Jag väljer hellre hembakat än godis. Men nu börjar det att bli tomt i frysen så det är snart dags att köra en omgång bullar till.

#7 - sofia

Jag väljer lätt godis!



Var gärna med i dagens tävling på min blogg! Tipsa om ditt bästa youtubeklipp för att få din blogg länkad i ett inlägg.



Ha en bra dag! / Holgersson

#8 - Malin

Jag äter 90%-ig choklad, och varken bakverk eller smågodis.



Okej, ibland äter jag bakverk, men då gör jag dem själv, helt utan spannmål, eftersom jag är noga med vad jag stoppar i mig ;)

#9 - Pethra

Är jag sötsugen äter jag hellre godis än kakor eller bakelser, trots att jag är medveten om godisets ingredienser. Är inte alls förtjust i kakor eller bakverk, mycket pga. att jag mår dåligt av det.

#10 - s*tina

Tänkvärt!!

kram

#11 - Towis - its about me wherever I am.

Jag älskar lösgodis men försöker hålla mig borta från det då det är beroendeframkallande. Äter jag det inte på ett tag saknar jag det inte men börjar jag köpa hem det vill jag ha det varje dag..

#12 - tindra

jag är uppvuxen med att det alltid fanns godis till hands då min far har ägt spelbutiker/kiosker hela min barndom......nu i äldre dagar så har jag gått ner rejält gällande att äta lösvikt men ändå ibland så blir man sugen.....

#13 - jis

Jag ger bort allt jag bakar, mammas kollegor på Akutmottagningen äter precis allt! Äter inte lösgodis.. Blir jag sugen, vilket händer väldigt sällan, så är det saltlakrits det gäller!

#14 - Lisa

Att vi äter 17 kg godis per person/år visste jag inte, låter ganska mycket. Men samtidigt blir man inte förvånad, godis är ju gott!

#15 - Viola

Det här var intressant! Jag äter hellre aldrig lösgodis och mina barn vet därför inte vad det är för något, det finns ju aldrig hemma. Jag resonerar som så att ska man väl äta något onyttigt så ska det vara något man verkligen tycker om, onödigt blir det först när man inte njuter ordentligt!



Och eftersom jag är kass på att baka så blir det choklad för hela slanten!

#16 - Marica

Jag gör som dig o bakar själv, så mycket godare än köpe-skräpet, men i helgen fick dottern välja en påse Kung Markattas ekologiska godis. Tråkigt att vår förskola bjuder barnen på godis vid högtiderna när dom är små, när jag reagerade på det tyckte dom att en skumtomte som barnen kan snutta i sig när de har dåligt med tänder var en bra idé, suck...

#17 - Marie S

Jag har aldrig tänkt på det!! Shit så mycket skit man äter, i dubbel bemärkelse.

#18 - Sara

Visst är det vidrigt med all skit det är i godis. Men om sanningen ska fram är inte bakverk så mycket bättre om det är mycket socker i dem! Sockerberoende är ju inte alls bra ... läste någonstans att det nu finns en uppskattad siffra på 483 miljoner människor som har diabetes.... Jag tror helt klart det ökat pga vårt enorma socker intag...



Lika illa med alla eländiga tillsatser i mat och alla kemikalier i våra hud- och hårprodukter :(



När man väl börjar ta reda på vad saker innehåller, blir man alldeles förskräckt. Jag VILL INTE ha kemisk smörja varken i mig eller på mig!



Tack för en trevlig blogg förresten :)



#19 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Konstigt kanske, men jag bryr mig inte. Jag bara äter det som är gott. Kanske jag kommer få sota för en dag men.... jag njuter nu i alla fall. Lösgodis är MUMS.

#20 - Mimmi

Man blir inte så sugen när man tänker på vad de innehåller!

Jag äter mest 86%-ig choklad, lyxpraliner och bakverk. Det kan slinka ner någon Marabou dubbelbit ibland, men den senaste tiden inget smågodis. Var tokberoende av det förut, så det känns bra! :-)

#21 - Jyoti

Mycket tänkvärt inlägg! Man öppnade ögonen lite faktiskt!

Ett tips för dig som gillar att baka; Min man har startat en blogg, där lägger han ut bilder på tårtor och bakverk han gör. Om någon vill så lägger han även ut recept; http://olashembageri.blogg.se :-)

#22 - Anonym

Undrar hur många kilo personen på förstaplaceringen stoppar i sig? Med tanke på att jag max äter en dubbelnougat och några få dumlekarameller per år så måste ju någon väga upp mig nånstans :-)