I Sverige så äter vi hela 17 kg godis per person per år. Det är ca 5 kg mer än vad Zack väger!
Färgen i röda, rosa eller lila godisar kommer från torkade honor av kockenillsköldlusen (även kallad E120, karminsyra, låter kanske trevligare än att skriva malda löss). Detta ämne har rapporterats orsaka allergiska reaktioner, astma och svullnader.
Gelatinet i t.ex. ferraribilar kommer från nötkreatur.
Skumsvampar (och många andra liknande "skumgodisar") innehåller inte mindre är fyra olika sockersorter och allihopa står högst upp i ingredienslistan (och då vet ni att dom står för största innehållet) - socker, glukosfruktossirap, glukossirap och invertsockersirap.
Skumsvampar innehåller även karnaubavax, eller E903, som länge har använts som glansmedel för läder. Trevligt att mumsa i sig?
Gelatinet kommer från svin.
Chokladen bland lösgodiset innehåller just extremt lite choklad (hos Karamellkungen så hamnar kakaomassa på 8:e plats på ingredienslistan). Främsta ingredienserna i plock-chokladen är tyvärr socker och fett.... och många gånger fett av väldigt dålig kvalité som mättat fett eller palmolja.
Ja, så här kan man faktiskt fortsätta.... man hittar något konstigt med varje godissort man googlar. Men tänk att vi svenskar stoppar i oss 17 kg var av den här skiten? Vet folk inte vad det är dom stoppar i sig?? Nej, baka hellre en god kaka till fredagsmyset istället för att köpa hem en påse med E-ämnen! Ni hittar en massa bra tips i bland mina recept.