bambi

Mitt jobb

Några frågor i frågestunden berörde mitt jobb:

Jag tror jag frågat men vet inte om jag fick svar, vad är det du jobbar med?

Eftersom jag själv är gymnasielärare är jag lite nyfiken på vilka program du jobbar på och om din skola har någon särskild inriktning.

Svar: Jag jobbar alltså som gymnasielärare och är lärare i engelska och psykologi. Jag har nyligen bytt jobb och jobbar nu på en kommunalskola som bland annat har programmet IB (där jag kommer att undervisa).

IB är ett internationellt program där all undervisning sker på engelska. Dom har helt egna kursplaner och betygssystem. Det är väldigt mycket att sätta sig in i ska jag tala om! Men det ska bli så roligt med en ny utmaning.

 

Som lärare så följer man en strikt kursplan, där står det hur många romaner, dikter, etc eleverna ska läsa. Man får välja ut romanerna från en World Literature List, som är samma för alla IB-skolor runtom världen. Som lärare är det inte jag som sätter slutbetyget på eleverna, utan i slutet av tredje året så gör dom sina slutprov som sedan skickas iväg till ett annat land där dom rättas och betygsätts. Då gäller det att man som lärare har lärt sin elever rätt saker (känns lite läskigt det där). Själva slutprovet står för 70% av slutbetyget, sen så gör dom även en uppsats och ett muntligt prov men inget av dessa betygssätter jag heller!

Men det är inte så att jag inte kommer att ha något att rätta. Eleverna måste ständigt tränas inför slutproven och uppsatsen, så jag kommer att ha en massa att rätta ändå  ;)

Som lärare så får man åka iväg på kurs inom IB utomlands. Jag ska faktiskt iväg till Berlin på en 3-dagas kurs i början av oktober. Det är första utlandsresan jag har fått göra inom mitt jobb (det är inte så mycket sånt som lärare) så det ska bli väldigt spännande!

#1 - Annica H

Låter riktigt itnressant! =)

#2 - Linn

Låter väldigt intressant!

#3 - AMEERA

Verkligen, intressant :D Tack för svaret också!

#4 - Sister Moonshine

Intressant och spännande, som sagt. Och psykologin, även den på engelska? Det låter svårt men kul.



/Åsa

#5 - edit

jag går IB, sista året (IB2) och det är en sån bra linje! sjukt mycket jobb, men väldigt värt det!

#6 - Annah

Låter intressant!



Vilket bra system att andra får rätta! Känns som det kan bli mer rättvist då.

#7 - Nena

Vad kul! (Det var ju jag som frågade....)

Grattis till jobb som IB-lärare. Är själv IB-lärare senett antal år tillbaka. Mycket inspirerande om än mycket jobb! Utbildningarna brukar också vara inspirerande och det är trevligt att de är förlagda till olika ställen. Själv har jag varit iväg till Athen, Birmingham, Cambridge och Oslo de senaste åren! Jag undervisar mest i lang. A1 och nu den nya kursen lang A literature -världens roligaste kurs. Sen har jag lite lang B också.....Men jag kan förvarna om att de är sjukt nervöst i juli när resultaten kommer och man som lärare också blir bedömd, inte bara eleverna! de bästa med IBär att man kämpar MED eleverna för att det ska gå så bra som möjligt för dem!

Får du välja litteraturen själv eller har du tagit över någon annans lista? Eftersom jag var med och startade programmet på min skola har jag haft helt fria händer att sätta ihop mina kurser. Det är så underbart att få välja och vraka från listorna! Litteratur är SÅ KUL!

Kram