bambi

Vad behöver man när barnen börjar förskolan?

Jag har fått några frågor angående vad barnen behöver när dom bröjar förskolan. Nu när Leah ska börja så har jag gått igenom vårt förråd för att se vad som finns i vilka storlekar.

Här är min måste-lista, tills Leah ska börja förskolan om ett par veckor:


Galonbyxor/regnbyxor - är helt klart överst på min lista. När Zack började förskolan för två år sen så visste jag inte hur viktiga dessa var, men en av pedagogerna sa åt mig att köpa ett par. Jag köpte då ett par på Tradera för en femtilapp, men dom finns annars på Lindex för 199 kr. Dom är oftast väldigt stora och går att reglera lite i storlek så barnet kan använda dom väldigt länge (Zack hade samma i 1 ½ år).

Varför är dessa så nödvändiga då? Jo, man kan lätt ta på dom utanpå overallen så då slipper man tvätta overallen varje dag. Så fort det är lerigt eller om man har ett barn som älskar att sitta i sandlådan så är dom perfekta!



Extra uppsättning av allt - Det är jätteviktigt att ha ett par extra byxor, tröja, strumpor, vantar, mössa och underkläder på förskolan.


Olika sorters vantar - Zack brukar ha minst 3-4 olika par vantar. Det är bra att ha 2-3 par vanliga stickade vantar (om dom är ute på förmiddagen och dom blir smutsiga/våta och ska ut igen på eftermiddagen eller om någon tappas bort), sen ett par lite tjockare (helst i ull) men också ett par skalvantar (Zack har dessa röda från Po.P. som är bra!).

Vantar får man alltid räkna med att det tappas bort något par varje säsong, det är förbrukningsvara. Men om man vill undvika det lite så kan vanthållare vara bra att köpa också (finns på Po.P. också). Zack har dock aldrig haft det och han har inte tappat så många vantar tycker jag.


Fleecetröja - Jag tycker att barnen klarar sig länge och bra med bara en fleecetröja. Zack brukar använda sin Molo fleece långt in på hösten. Det är så lätt att komplettera med en skaljacka/regnjacka när det regnar eller blir lite kallare.


 


Skaljacka/regnjacka - Perfekt under hösten och våren att komplettera med en fleecetröja.

Overall - Brukar inte behövas förrän lite senare. Vi har haft overaller från både Molo och Po.P. Vi var nog mer nöjda med den från Po.P, mest för att den hade gummiband under fötterna vilket overallen från Molo inte hade och det var väldigt bökigt utan, men annars var dom likvärdiga! (Kommer med ett inlägg om mina favorit overaller till hösten/vintern)

Namnmärka allt - Superviktigt att skriva namn på allt, inte minst för pedagogernas skull som inte har en aning om vems det är och oftast så får dom skulden när något försvinner...

Gummistövlar - Sen är det alltid bra att ha ett par gummistövlar på förskolan om det börjar regna under dagen.

Men jag tycker inte att man behöver ha så mycket mer än så (fast det är ju ganska mycket på min lista). Det är lätt att köpa på sig mycket onödigt till barnen bara "ifall att", men oftast så klarar dom sig med mindre än vad man tror!

#1 - A

håller med- det där räcker men vill lägga till 2 saker:

- innetofflor

- lakan/täcke/kudde- det är säkert olika från förskola till förskola men på vårt föräldrakooperativ har man med eget och får hem för att tvätta varje fredag. Mysigt för barnet att sova i egna sängkläder och så vet man att det hålls rent då man själv tvättar.



#2 - Johanna - Tvåbarnsmamman mitt i kaoset

JA gärna, hade så trevligt med dej.

Ses vi innan kryssningen?

Efter kryssningen när du börjat jobba, kommer det finnas tid även då? :)



Kramar

#3 - Marie

Fast jag tycker du kan stryka galon, finns det något värre material...?? Det andas inte och barnen blir svettiga och blöta inifrån. Är det dessutom lite kallt blir de lätt kalla. Använd istället material som andas, dvs skalbyxor från POP eller regnställ från Hummel. Galon användes mycket på 70-talet och har inte utvecklats sedan dess.



På Lindex regnbyxor står det dessutom att de är vattenavstötande (ska inte regnbyxor vara vattentäta...).

Om det nu är jobbigt med smutsiga overaller så köp Gneis med Cordura (vattenpelare 20 000 mot POP:s 10 000 och Lindex 3 000) och skölj av den på kvällen. Eller gör som vi gör, låt de vara smutsiga, de blir ju ändå det dagen efter.



Dessutom känns det väldigt nödigt att lägga dyra pengar på en funktionsoverall som är vattentät och andas om man sen ändå sätter på galon över... Då kan man ju lika gärna köpa en billig overall och ha galon över.



I övrigt håller jag med dig, förutom det där med att vantar försvinner. Vi har inte blivit av med några på 5 år...

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Marie Men namnet galonbyxor hänger väl kvar från förut (det måste väl inte vara riktig galon nu längre)? När det är vattenavvisande så brukar det hålla rätt så bra mot vatten ändå, om inte barnet sätter sig i en pöl och sitter där ett tag.



Men verkligen tack för alla tips, du verkar vara väldigt insatt! Ska kolla upp Gneis!



A Ja, det är ju så olika från förskola till förskola. Men på Zacks förskola så har barnen egan kuddar. Innetofflar har Zack haft periodvis också, men det brukar inte vara så kallt om golven på förskolan.

#5 - Lina

Tack för tipsen :) O ska oxå börja förskolan i slutet av september, så det gäller o inhandla en hel del :) Andra tips inför förskolan? Hoppas allt e bra m dig, kram Lina

#6 - Madeleine W

Jättebra tips! Min dotter har gått på förskola i ett halvår nu men jag kände mig verkligen som ett frågetecken när hon började för jag hade ingen aning om vad hon skulle ha med sig och det vet jag knappt fortfarande. Hade behövt en sån här lista då. Förresten såg att du också fått pris i Vings bloggtävling. Har följt din blogg länge så det var lite roligt att se ditt namn bland vinnarna=)

Ha en fortsatt trevlig kväll!

/Madeleine W

#7 - Anonym

Skalbyxa från pop ej galon f lindex o absolut inte utanpå overallen måste vara så bökigt:)

#8 - Sara - Mamma till Max 2,5 år

Något som också är jättebra med fodrat regnställ samt fodrade gummistövlar. Perfekt när det är lite kallare ute men regnar men inte så kallt att man behöver overall. Jag jobbar som förskollärare och det är jättebra när barnen har detta. Finns att köpa för ca 200:- i ex. ullared eller andra mer lågprisbutiker. så det behöver inte vara dyrt.

#9 - Johanna - Tvåbarnsmamman mitt i kaoset

Ja så var det, imorgon.

Fick för mej att det var 3 veckor kvar, men det är till kryssningen det. :p



Ja men det låter trevligt, låta barnen få leka, karlarna träffas och du och jag. :D



Sov gott fina!

#10 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Anonym Nej, det är inte alls bökigt! Det går jättebra och är mycket praktiskt :)

#11 - Susanna

Tack snälla för superbra tips!!



Då återstår bara problemet med galon eller inte galon :-)

Skalkläder från PoP som är vattentåliga låter ju bra, men shit de kostar ju hur mkt som helst!

#12 - Sofie

Säger detsamma som någon ovan, bläää för galon. Använder man skalkläder av bra kvalitet POP, Fix minst 10 000 i vattenpelare kan ungarna bada i pölarna utan att bli blöta och kläderna andas så att de inte svettas.



Galon utanpå vinteroverallen förekommer iaf inte på min förskola där de flesta har funktionsoveraller, visst det blir lite skitiga om det är lerigt, men tar man hem och tvättar är de lika leriga igen dagen därpå så jag brukar torka av det värsta med en wettextrasa och bara tvätta om det är absolut nödvändigt. Dessutom andas inte overallen som den ska om man har galon utanpå så galon har aldrig kommit innanför dörrarna i detta hus.



Tack annars för en bra blogg och lycka till på nya jobbet=)

#13 - Malena

Jag som arbetar som förskollärare tycker väldigt mycket om fleecefodrade regnställ. Särskilt när det gränsar mellan höst och vinter! Då behöver man inte ha galon över overall som kanske inte tilltalar alla barn. ;)

#14 - Karin

Som förskollärare är mitt tips att köpa begagnat. Det är så härligt med föräldrar som gladeligen tar hem geggiga kläder och som uppmuntrar barnen att kladda! Köper man begagnat kan man ha två uppsättningar och behöver inte tvätta så ofta. De växer så fort, de små. Och de behöver inte alls ha massa gnejs och pop, lägg pengarna på något roligare. Snacka om att det här med ytterkläder överdrivs bland småbarnsföräldrar :) Det klart att föräldrar vill att barnen ska ha det bästa, men det är bara kläder. Det är ett sjå att komma ihåg vad som får vara i torkskåpet eller ej. Men stora galonbyxor som går att leka i, och fodrade galonvantar är toppen! Och de fodrade galonjackorna/byxorna brukar vara lätta att sätta på. Tradera!!!

Dessutom uppskattar jag att du nu mer skriver "förskola" och inte "dagis" ;)