bambi

Vinterns overaller

Det här med overaller är en riktig jungel. Jag har tagit och jämfört några märken, speciellt dom som har fått bra i olika tester. En sak som är bra att titta på är vattenpelare, som är en indikation om hur vattentät overallen är. Enligt EU-standard får man kalla plagg för vattentäta om de har en vattenpelare på 2000mm (eller 2 meter). Detta är dock en sanning med modifikation; klassiska regnplagg i galon har en vattenpelare på runt 5000mm & då börjar plaggen kännas vattentäta. Funktionskläder som både är helt vattentäta & andas bör ha en vattenpelare på minst 10 000mm. Då klarar dom mer extrema påfrestningar i blötan. (källa: Uteungar)


 

Molo - Förra vintern så hade Zack den fina regnbågsfärgade overallen från Molo. Han fick ständigt komplimanger för den, av främlingar, av vänner och av andra barn. Nytt för i år, från Molo, är den rutiga overallen! Jag som tycker att alla svart/blåa overaller är så tråkiga, älskar att det kommer lite overaller med mönster (det är också perfekt i pulkabacken för då ser man vart ens barn är bland alla andra barn)! Molos overaller har vattenpelare på 8000 mm och en andningsförmåga på 8000 g.



Gneis - En läsare tipsade mig om Gneis och deras overaller har en vattenpelare på 10000 mm och en bra andasfunktion. Dom finns i fina färger, men tyvärr bara från storlek 92 cl. Det är ett svenskt märke som tillverkar kläder för vårt klimat.



Didrikssons - Förra året så fick Didrikssons overall Tigne bäst i test i Vi föräldrar. Vattenpelare på 2000 mm och andningsförmåga på 2000g.

 

Polarn o Pyret - Dom har ännu inte släppt vinterns overaller (på bilden ovan så är det skaloveraller med fleecefoder), men dom brukar ha overaller med en vattenpelare på 10000 mm. Vi hade en overall från Po.P förr-förra vintern och var väldigt nöjda med den.

Reima - Har inte släppt sina vinteroveraller än, men har tidigare haft en vattenpelare på 3000 mm på sina overaller.


 

Isbjörn of Sweden - Har riktiga funktionella overaller med en vattenpelare på så mycket som 20000 mm!! Och en andningsförmåga på 12000 g!! Låter som en overall som funkar bra i kallaste Norrland! 


Ja, det är inte lätt att välja ut den ultimata overallen men det lutar åt en Gneis (beror lite på vad den kostar) eller en Molo (men i år blir det nog en enfärgad, kanske en lila?). Har ni bestämt er för vad det blir för overall i år?

#1 - Sofie

Reima tec plus kör vi på 10 000 i vattenpelare och extra rivstarka nedtill och med bra andningsförmåga. Trist färg har jag gått tag på svart/grå men jag piffar upp det med en färgglad mössa och vantar.



Har haft vanlig Reima tec de 2 senaste vintrarna och de har funkat toppen både vid slask och snö. Min son som gillar att bada i allt som är blött har alltid varit torr även om overallen varit blöt på utsidan plus att den även torkar snabbt har aldrig behövt hänga i torkskåp.

#2 - Bina - everydaymolly

Tänk när barnen gick i vadderade overaller och galonisar över som små michelingubbar.. föll de så kunde de knappt resa sig.. vad skönt det är nu när största bekymret är om man kan torka plaggen i torkskåp eller ej och hur länge de kan ligga i en vattenpöl utan att bli fuktiga :)



---------------------------------------

Vi har haft Molo i många år.. senaste två åren med regnbåge på lille F (4) och nu har jag preordrat ännu en...får inte nog :) Man ser sitt barn i mängden och jag blir GLAD av att se färgklicken! Stora L (7) kommer även hon ha Molo (så mycket hon accepterar att ha overall.. dock i mer diskret färg) Vi har varit kanonnöjda med dem!



Min första "klunga" barn hade Reimatec för hela slanten och även då var vi toppnöjda - de är så supersmidiga!



Didrikssons - många på förskolan som har - de kan knappast ha fel heller :)

#3 - Linn

FIX(Lindex) har en vinteroverall som har vattenpelare 10000. Betydligt billigare än de andra overallerna.

#4 - Angelica

Kommer ihåg att Zack var så himla fin i den regnbågsfärgade overallen =)

Funderar på vilken av Molos overaller jag ska välja till min 2,5 årige son, ser det för blarrigt eller för mycekt ut på en 2,5 åring med den regnbågsfärgade tycker du Bambi? Zack var bara 1,5 år förra vintern va? Vet inte om jag hellre ska välja en enfärgad, men förra året hade han en helt röd så det vill jag inte ha i år igen.



Kram

#5 - Anna, Gbg

I år blir det FIX från Lindex . Vi hade en sådan förra året och den var grymt bra, varm och go och samtidgt helt vattentät (och andades). Vi har även haft Pop (som vi varit mycket nöjda med) och Everest (också bra) men vi var så himla nöjda med FIX att det får bli en sådan i år igen.

#6 - Ejkej

Vi hade didriksons, den supersnygga lila, till sonen förra året. Med liten förhoppning om att han kanske skulle kunna ha den i år igen. Vi var jättenöjda och bor inte i norraste Norrland men en bit upp och den funkade bra på skoterutflykter och liknande. Oftast är det ju inte så mycket blöta och slask på vintern här uppe, utan snön är rätt "torr", därför tror jag inte att det är nödvändigt med jättehög vattentäthet här. Då blir det värre framåt våren, men då kan man i värsta fall komplettera med galonbyxor utanpå.



Om man jämför vantar till exempel så tror jag att man behöver mer galonaktiga vantar söderut, medan vi använder varma vantar som kanske inte är så vattentäta.

#7 - Marie

Det var jag som tipsade om Gneis! Men jag såg nu att de inte är gjorda av Cordura längre och att de sänkt vattenpelaren.



Vi betalade ca 1000 kr förra året och sedan kom det en rabattcheck i brevlådan på 20%, så ca 800 kr :-)



Vi var supernöjda! Dessutom är den tunn OCH varm.

#8 - Bee

Jag hade Molo förra året till mitt barn och är besviken, den var i och för sig vattentät men Molos overaller är så stela i tyget. I år lutar det mot Isbjörn eller Gneis.

#9 - Annah

Tack för tips! Ska kolla in gneis lite mer. Brukar själv oftast köpa "tråkiga" färger som svart men livar upp det med mössor istället. Tycker det är bra med neutrala overaller så lillasyster kan ha dem sen.

#10 - J

Ja, vi ska köra på en Helly Hansen- min syrra är förskollärare på Lidingö så hon har sett de flesta märken och tyckte att HH var ett av de absolut bästa! Väldigt lätt är den vilket känns bra i o m att vår dotter kommer att vara kring 1 1/2 i vinter :).

#11 - Ani

Vi hade FIX från Lindex förra året, jag hoppas att dottern fortfarande kan ha den - annars köper vi en ny av samma märke, den var toppen! Belli höll sig varm och torr och glad :)

#12 - Anna

Jag har haft Reima tec, FIX, Mikk-line, Helly hansen, Molo och Exodus 5000 från Intersport till mina barn och jag skulle rekommendera Reima eller Helly Hansen. Smidiga, lätta och varma.

#13 - Anonym

KOLLA IN MIN TÄVLING I BLOGGEN =D

#14 - Anonym

http://stylegirl.se - trendiga smycken till otroliga priser!



VAR MED OCH TÄVLA OM EN EARCUFF FRÅN http://stylegirl.se ! Klicka på länken --> http://stylegirl.se/tavling.aspx för att delta!



VINNAREN FÅR ÄVEN 30% PÅ SITT NÄSTA KÖP HOS http://stylegirl.se !



LYCKA TILL :)

#15 - sophie - VI 3 MOT VÄRLDEN - goes for the Bloggbok!

Jag har varit missnöjd med Polarns overaller faktiskt. Molo och didriksson har däremot varit toppen tycker jag :)



Bloggen har blivit anmäld flera ggr och då tror jag via den länken längst ner. Jag gjorde oxå en anmälan där idag. Jag skrev att bilderna var snodda. Ju fler som anmäler desto bättre säkert. Men man tycker ju att det borde räcka med en och att det sedan granskas.

#16 - MaryJane

fiin blogg :), hur länge ha du bloggat?

#17 - Anna på Grönkulla

Här blir det vinterkläder från Gneis. Har varit grymt nöjd med deras overall för den är tunn och smidig men håller värmen jättebra! Passar bra för oss som borr uppe i norra Norrland.

#18 - Tess

Jag skulle ÄLSKA om jag hade råd med en regnbågs-MOLO till Connor! Men tyvärr... Hittade en overall på Ellos som är gul och svart (lite roligare färg än blått iaf) för 399 och den får det bli.

#19 - Marita

Jag har kört med POP i flera år men i år hade jag ingen lust att lägga en förmögenhet på nya overaller så i år fick båda barnen kläder från Lindex. Tror att de fungerar precis lika bra! : )

#20 - Hanna

Jag hittade en superfin röd Ketch-overall på barnloppis i somras. Det var tokvarmt då och ingen var intresserad av den. Hoppas att Noria kan ha den. Vet inte så mycket om Ketch, men tror att det är en ganska bra overall. Rätta mig om jag har fel, någon :)

#21 - Anonym

Gå in på Naturskyddsföreningens hemsida och läs om vad som gör overallerna så vattentäta o smutsavstötande. Skrämmande. Jag som trodde det var enkelt att köpa en barnoverall.....

#22 - Stina

Även om overallen har en bra vattenpelare så behövs ändå galonbyxorna. Moderna galonbyxor är smidiga och luftiga så barnet har fortfarande full rörlighet.