bambi

Adventskaka med saffran och nötter

Åh, detta blir helt klart nya julfavoriten! Det är en UNDERBAR kaka med en riktig skattgömma inuti, nästan som ett kinderägg med en massa överraskningar - saffranskräm, nötter och äpplen! Påminner mycket om vår favorit äppelkaka, men med en jultouch. Saffranskrämen gör att man verkligen inte behöver oroa sig över att kakan kommer att bli torr också  :)




4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 tsk vaniljessens
175 g rumstempererat smör
2 ägg


Saffranskräm

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 äggula

1 msk majsstärkelse (Maizena)

1 msk strösocker

1/2 g saffran

1 tsk vaniljsocker


Fyllning

4 äpplen
1 1/2 dl blandade nötter

 

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Blanda alla ingredienser till degen ordentligt. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant. Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.

3. Saffranskräm: Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljessensen i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljen.

4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.


P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av detta underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)

#1 - Aniika

Den ser otroligt god ut!!! Säger det igen, du verkar vara värsta bak-drottningen!

#2 - My

Julen är i och för sig över, men OJ så sugen jag blev! Det såg riktigt gott ut. Sitter iofs här och äter fryst pepparkaksdeg, så gör man det borde man kunna baka saffranskaka också :)