bambi

Dagens fråga: Är det bättre att barnen äter något onyttigt än inget alls?


En vän till mig har en dotter som snart fyller 4 år som är inne i en period då hon vägrar äta. Alla barn hamnar väl i såna perioder och som förälder så kan man bli rätt så desperat efter ett tag. Man vet inte om man bara ska ge dom deras favroitmat, vilket kan innebära makaroner och ketchup varje dag i en hel månad eller om man envist endast ska erbjuda den vanliga maten som resten av familjen äter.

Nu har min vän blivit så desperat så att hon ger dottern kex och kakor och hon tänker att det är ju bättre än inget. Vi brukar resonera så när barnen är sjuka - då får dom leva på russin, kex, smörgåsar och kakor. För vi vet själva hur det är att vara sjuk och utan matlust... då känner det bättre att dom får i sig något och orkar bli friska. Men annars så skulle jag nog inte göra så.

Hur resonerar ni? Bättre en smörgås eller en kaka än inget alls (kanske efter flera dagars matvägran)?
#1 - Anonym

Jag brukar inte göra någon grej av matvägran. Jag vill att min dotter sitter med en stund vid bordet och gärna att hon smakar, men tror att för mycket tjat osv har motsatt effekt. Klart att ett hungrit barn får en macka eller kaka, men jag tror att barn äter när de är hungriga utan att man behöver stå och laga specialmat.

#2 - Katja

Tror att man lätt hamnar i en "ond-cirkel" om man ger en massa annat än matmat. Barn är ju verkligen inte dumma.... Men å andra sidan så vet jag en som gav sin son rostmacka med ost. Varje mål i drygt en månad eftersom det var det enda han ville äta. Han tröttnade såklart tillslut och åt frivilligt annan mat och vägrade se åt rostmackor mer... ;)

#3 - Sabina

Jag går efter orden "barn äter när de är hungriga" och gör, likt anonym ovan, ingen grej av att sonen ibland vägrar äta. Han är en liten spetta men är alldeles för ung för att medvetet svälta sig själv. När han har sina tillväxtperioder kan han äta dygnet runt men när det stannar av kan han ha rätt långa perioder då han äter lite grann bara när han verkligen är hungrig. Att tjata i barn mat eller erbjuda dem godsaker och favoriträtter tror jag ger motsatt effekt; de ser mat som något tvunget och jobbigt och den känslan vill jag bespara mina barn!

#4 - Alfva- i preggoland!

Är hon sjuk - ja, absolut eftersom huvudsaken då är att hon något. Annars oroar jag mig inte nämnvärt, hon äter alltid bra på förskolan och äter ikapp hemma när perioden väl släppt. Däremot har jag lärt mig att inte blanda ihop maten, utan servera varje sak för sig. Hos oss innebär det att hon i alla fall smakar på varje sak innan hon dissar rätten helt. Jag har alldeles för många kollegor som står och bara lagar rätter som barnen äter, det känns lite som att skjuta sig själv i foten. Men efter ett tag kanske man blir desperat?

#5 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Jag tror inte att ett friskt barn svälter. Det beror lite på ålder hur jag skulle göra, men kakor kan ju aldrig vara ett alternativ till mat tycker jag. Men att inte göra så stor affär av det som andra skrivit ovan också, det tror jag på. Det ska vara trevligt att äta.



Vi har aldrig lagat särskild mat till barnen (möjligtvis om det skulle vara nåt extremt starkt kryddat) utan de får äta det som serveras helt enkelt. Allt kan inte alltid vara jättegott, men man kan smaka och oftast äta litegrann ändå.

#6 - Anonym

När får man veta vinnaren gumman?:)

#7 - Emma

Eddie matvägrade länge och jag gav han det han ville äta, som nu är han inne i en vägra äta kött period och då slipper han kött varför tvinga barnen och äta saker då kommer det sitta kvar i dom hela livet ...

#8 - Sanna

Min dotter har alltid haft god aptit, så har aldrig haft några problem med hennes matrutiner. Däremot har hon blivit en höjdare på att gå och små äta och plocka saker ifrån skåpen och borden på sistone, de kan vara allt ifrån riskakor, till puffar ur förpackningen till frukt efter frukt ifrån skålarna men ändå äter hon när det väl är matdags.



Så vi jobbar med att bli av med små ätandet, vilket jag själv har lite problem med för egen del och jag antar det är min ovana som har förts över på henne nu.



Kram Sanna

#9 - Jyoti- Miss Memo

Helt beroende på hur länge matvägran varat och om det är för att de bara vill äta vissa saker eller om de inte äter alls.

Min systers dotter var sjuk en längre tid, från och till. Men även när hon var frisk så åt hon inget. Till sist fick hon (enligt rådgivning av doktor) ge henne chips och läsk (om hon nu ville ha det) och annan mat hon ville ha. Hon fick även näringsdrickor. Till sist började hon äta igen. Skillnaden är kanske här att hon inte begärde en massa favoritmåltider, utan det var total matvägran...

#10 - Tess

Jag matvägrade en hel del som barn. Det bästa var att mina föräldrar inte gjorde grej av det utan jag fick äta det jag ville och det var inget med det. Då gick det över ganska fort. Andra släktingar lade sig i ibland och försökte tvinga och då gick det INTE. Och det tog längre tid innan jag åt igen. Jag var envis till tusen och har en del av det kvar i mig än...hehehe... Men matvägrar gör jag aldrig. Gillar mat alldeles för mycket nu.

#11 - Mia

Här gör vi ingen stor grej av att barnen i perioder ätes sämre, samma mat till alla och man ska sitta med vid bordet och iallafall smaka brukar vi köra med. Tror inte på att ge en massa kakor och kex (om de inte mår dåligt) tror de lär sig snabbt att det finns annat att få dem är ju sååå klipska de där små :)



/Mia

#12 - Pethra

Vår dotter äter som en häst i vissa perioder och andra perioder är hon jätte kinkig med att äta men då ger vi henne heller inget annat utan hon får äta det som bjuds. Hon skall sitta med och smaka, så enkelt är det. Saken är det att är hon verkligen hungrig så äter hon efter många och men, det är vi så väl medvetna om så därför får hon inte något annat. Annat är det om hon är sjuk, då får hon faktiskt äta precis vad hon vill, jag är själv inte speciellt sugen på mat när jag är sjuk och därför kan jag ju inte tvinga henne att äta när hon är det.