bambi

Det där med tomten....
Tess om Julmarknadens höjdpunkt!:
Hur förklarar ni det här med tomten? Jag minns nämligen i min egen barndom att jag var rädd för tomten och tyckte det var jättekonstigt att just DENNA främmande gubbe var helt ok att krama och tacka, medan man resten av året skulle "akta sig" för konstiga gubbar. Därför är jag kluven till hur jag ska göra med mitt barn. Tänk om han upplever det så som jag gjorde.... :-S



Svar: Jag skulle aldrig tvinga Zack att sitta hos tomten eller krama honom eller så. Jag tycker man absolut ska respektera barnens åsikter och deras kropp. Det är viktigt att lära barnen det.

Tomten frågade Zack vad han önskade sig och då ville han inte svara och då sa jag helt lugnt att jag kunde svara åt honom (för jag visste att han gärna ville att tomten skulle veta att han ville ha en sprarkcykel).

Men vi har pratat mycket om att tomten kommer med julklappar, som man kan önska sig, och det har förstås fått honom positivt inställd till tomten. Även förra året så var Zack positivt inställd till tomten och var inte alls rädd för min svåger som var utklädd. Men jag tror att barnen läser av och kollar hur vi föräldrar reagerar, om vi är lugna och visar att tomten är snäll så kommer barnen känna av det.

Alla julklappar som Zack kommer att få kommer att komma från "tomten". Jag vet att jag fick en kommentar förut om att om barnen får så mycket julklappar så glömmer dom vem dom ska tacka för vad, så det låter som att alla kanske inte har en tomte? Det beror förstås på hur stora barnen är...

Hur tänker ni kring det här med tomten?
#1 - KisseGirl

Vi brukar göra så att tomten bara delar ut några paket till barnen och resten lägger vi under granen från mamma, pappa, syskon,mormor etc. som barnen hjälps åt att dela ut sedan när tomten gått.



Klapparna som tomten kommer med är så klart från TOMTEN. Men han ä gammal och ser lite dåligt plus att han ska hinna till så många på julafton så han tittar bara ni som hastigast ;)

#2 - Milo

Här gör vi som ni, allt är från tomten. Barnens farmor har haft enorma problem med att hon inte får säga att sakerna är från henne.... "det är väl ingen mening att ge alls om jag inte får säga att det är från mig". Men hon har fått ge med sig, samma för alla ju och man MÅSTE inte ge våra barn nåt, verkligen inte.

#3 - Mia

Vi har att vissa paket är från tomten de som han delar ut. De andra kommer från familjen. Vi har velat lära barnen från början att allt inte kommer ifrån tomten och att de ska säga tack till de andra också inte bara till tomten. Det gör det lättare också att förklara när de kan få vara med och köpa och slå in de julklappar vi ska ge, om tomten kommer med alla julklappar varför ska vi köpa. Plus att vi allltid lägger lite julklappar under granen svårt att förklara var de kommer ifån :)



/Mia

#4 - Martina

Tomten får man väl se som en mycket god vän till familjen, som är helt ok att krama.

Problemet ligger väl i om barnet skulle stöta på en okänd man som kommer utklädd för att krama barnen fast man inte vet om det.... Det är ju ingenting man kan gå och vara rädd för hela tiden, då skulle man ju bli (ännu mer) nojig haha



Hos oss har vi tomte på jul och min dotter som kom på mig med att slå in julklappar (inte hennes) tror att jag hjälper tomten att slå in eftersom han inte hinner med AAAALLA julklappar som han måste slå in.

Vit lögner som ger barnen glädje :-)

#5 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag tänker precis som du.

Vi hade aldrig någon tomte när jag var liten å det saknade jag mycket, så det känns lite viktigt att mina barn får vara med om det.

#6 - Nadda

Ljuger man inte för sina barn när man säger att tomten finns? jag kommer ihåg när jag var liten; jag var runt 6 år och fick reda på i skolan att tomten inte fanns, jag blev jätte sårad och ledsen, hela året såg jag fram emot att få träffa honom och när vi kom in i december månad så berättade en klasskompis för mig att tomten inte fanns. Just då insåg jag att hon hade rätt. Varför kan man inte säga sanningen om att presenterna kommer från mamma och pappa? Varför lära barnet att ha kärlek till en gammal gubbe som egentligen inte finns? lite funderingar bara menar inget illa

#7 - Celine Naminah

våra barn har redan konstaterat att det alltid är pappa eller farfar som är tomten så numera säåger vi att den eller den hjälper tomten för tomten kan ju omöjligt vara hos alla barn samtidigt varje jul.



(oftast kommer den riktiga tomten och lämnar julklapparna då barnen sover.)

#8 - Tess

Tack för dina tankar kring frågan! :-) Någon skrev kommentar om att noja sig och jag nojar mig inte över främmande "farliga" gubbar. Det var bara att jag som barn märkte att just tomten var en främmande gubbe som det skulle vara ok med, medan det aldrig var ok med någon annan. Jag funderade en hel del på det. Sedan känner jag lite som en annan skrev... att jag "ljuger" om jag säger att tomten finns på riktigt. Kommer ihåg mina egna upplevelser som sagt och det färgar hur jag tänker nu... Men jag ska känna mig fram och se vad mitt barn tycker och hur han reagerar. Försöka hålla mig lite i bakgrunden så han inte känner av mina känslor. Hans pappa har inga problem med tomten så det gör ju inget om han får sköta större delen av det där :-)

#9 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Nadda Men jag tänker att det där med tomten känns så magiskt och man får ju presenter av mamma och pappa när man fyller år. Jag tyckte om hela historien kring tomten och "magin" som julen fick i och med honom. Jag tror att ens egna upplevelser som liten färgar mycket hur man gör sen med sina egna barn. Jag minns inte ens när jag fick veta att tomten inte var på riktigt!

#10 - Sara

Jag tycker som så många andra redan skrivit... Tomten kan väl dela ut några julklappar som är från "tomten" och sedan resten från familjen som är just från framiljen. Jag tycker det är nyttigt för barnen att få veta att alla paketen kommer inte från tomten. Vad är det som är bra just med att ALLA ska komma enbart från tomten?

#11 - Milo

Sara: för att det är JUL en gång om året! Finns ju något som heter födelsedag och då får man ju inte från tomten. Jag tycker det känns fånigt att det ska vara från andra... varför är det viktigt för en del?

#12 - Sanna

Hos oss kör vi med att julklapparna är ifrån både tomten och respektive person som har köpt den, för att de är precis som någon ovanför skrev här svårt att bortförklara när barnen ibland får hjälpa till att slå in julklapparna, se dom ligga under granen ett par dagar innan etc.



Kram Sanna