bambi

Tjejsamlar du på nåt?
SAOL släppte idag nya svenska ord och en av dom var tjejsamla, som tydligen betyder att man nöjer sig med att samla på bara några stycken. Lite halvdant så där.

Som vanligt så blir det manliga normen, för inte finns killsamla med i ordlistan. Det ordet behövs inte, lika lite som mansfotboll. Och som vanligt så får det kvinnliga en negativ klang, något som inte är lika mycket, lika starkt eller lika bra - precis som tjejkast eller kärringknut.

Det läskiga är att SAOL - som får inte tiotusentals förslag på nya ord att välja mellan - hellre tar med tjejsamlar i ordlistan än hen. Det är ändå SAOL som ska definiera vilka ord som ingår i det svenska språket och språket speglar kulturen och samhället. Ni har säkert hört det där om att eskimåerna har 70 ord för snö för det speglar deras liv, snart har vi 70 ord på olika saker som särskiljer könen.

Nej, Svenska Akademin jag är oerhört besviken och jag tycker inte om riktningen ni för vårt språk åt. Varför inte ta in ordet hen, som ändå har varit ett förslag i många många år och som jag har hört många fler gånger än tjejsamla (som jag aldrig har hört användas)?
#1 - Marie

Vad betyder hen???



Tjejsamla var verkligen ett ord jag aldrig hört. Å andra sidan tycker jag att många av orden är lite märkliga och inget man behöver ta efter.

#2 - Anonym

När ingen stackare ska behövs kallad hen, ett det liksom fy så hemskt vi är inte könslösa usch! Tjejsamla var dock inte lyckat

#3 - Anonym

En del genus o jämställdhetsivrare anv hen - det är dock att göra sin (inte min) kamp en riktig otjänst, om man vill tas på allvar . Visserligen föds ett fåtal utan utvecklat kön men få e det ett handikapp. Snacka om att använda barn som experiment...

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Marie Det är ett sätt att säga hon/han utan att specifiera kön. Mycket praktiskt när man inte vet eller vill säga vilket kön personen har! Jag tycker att det används rätt så flitigt...

#5 - Elin Astrid

Marie:

Hen är en könsneutralt pronomen, det kan användas för istället för han eller hon om man inte vet könet eller om man bara vill prata om folk i allmänhet.



Anonym:

Varför tror du att hen skulle användas på personer vars kön är uppenbara?

Hen används antingen om man inte vet könet eller så kan det användas om personer som inte definierar sig som varken kvinnor eller män.

#6 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Anonym Det handlar inte alls om att någon är könslös??!? Utan det handlar om att man inte behöver/vill/kan specifiera kön, ibland är det ganska onödigt att veta kön i vissa sammanhang och i andra så vet man inte ens det och då är det väldigt praktiskt att använda hen.

#7 - Anonym

Har aldrig hört det IRL :) tror iiinte det används flitigt o förstår ej behovet alls

#8 - Viola

Men herregud.. nu miste SAOL sin seriösa status för mig.

#9 - Anonym

Tjejsamla hör väl kanske inte hemma i ordlistan, men det gör definitivt inte hen heller. Det är ett ord som jag aldrig hör i dagligt tal, förutom när någon gör sig rolig över det. För jag förstår inte riktigt vad det är för vits med det? Det känns som att det börjar gå överstyr, hen .. Nä, då tycker jag tjejsamla är bättre!



#10 - Anonym

Nu är det ju inte SAOL (eller Svenska Akademien som jag antar att du menar) som sätter ihop nyordlistan, utan Språkrådet. Och även om jag tycker att varken tjejsamla eller hen hör hemma på listan så är det ju inte Språkrådets uppgift att vara politiskt korrekta. De speglar bara användandet av orden.

#11 - J

Tjejsamla var det fånigaste jag hört, jag samlar då precis som vilken samlare som helst. Och- brukar inte allt biologistiskt tjafs utmynna i att tjejerna samlade och killarna jagade ursprungligen? Då är det väl ändå killsamla som ska in- de är ju inte normen ens biologistiskt! Vad det sedan ska betyda kan vi väl hitta på, tjejsamla är ju rent BS i betydelsen ändå. Hen ser man ju jätteofta, det lärs ju t o m ut på gymnasiet här och där. Och- det finns faktiskt tre erkända kön enligt rätt idag, då borde hen åtminstone kunna godkännas som betydelse för det tredje könet även om jag själv hellre ser en bredare betydelse i enlighet med den du beskriver!

#12 - jessica

jättefin blogg!

titta gärna in på min blogg och

läs om kampen mot min sjukdom.



har även en frågestund så fråga

gärna vad du vill, jag svarar på alla frågor!



kram

#13 - Brassemamma

Dessa frågor väcker alltid så starka känslor hos folk. Att ha tjejsamla som ord tycker jag verkar lite löjligt. Har faktiskt aldrig hört ordet och ser inte behovet av det.



Har aldrig hört ordet hen användas i någon konversation heller, utan bara sett ordet i sammanhang där man skriver för jämställdheten. Och då kan jag tycka att det blir lite forcerat att introducera det som ett nytt ord i svenska språket. Däremot är jag inte emot att det används i vissa sammanhang.

#14 - Tess

Aldrig hört någon använda det ordet. Var får de sånt ifrån?

#15 - Luxxie

Tjejsamla alltså. Jag är så irriterad så jag tror jag spricker, det finns ju hur många andra ord som helst som beskriver det som de vill att tjejsamla ska stå för, som inte är köskodade ord.



Och alla som är emot hen, jag fattar inte vad man har emot att slippa säga "han eller hon" så fort man inte vet könet. Jag tycker iallafall att det är mycket enklare och använder det ordet i vardagligt tal. Det är ett ord som fyller en funktion, mycket större funktion än "tjejsamla".

#16 - Pixie

Jag är visserligen bara 18 år, men jag har aldrig hört talas om tjejsamla. Va tusan är de;S?

Hen däremot har jag hört användas av många i vardagen, och använder det rätt flitigt själv :p

#17 - Anonym

Tre kön?

#18 - curlingmamman

Tjejsamla, ja dte var ju också ett ord....kram

#19 - Emeli- Mamma till Nathalie

Jag tycker att ordet Hen borde in i ordlistan.

Tänk de gånger man träffar på ett barn exempelvis i lekparken. Då är det ju bättre att fråga vad hen heter istället för han/hon. Det kan ju bli så pinsamt om man säger fel kön.

Eller om man träffar på en nyfödd. Då tar ju folk för givet att om bebisen bär blått så är det en pojke och bär den rosa är det en tjej. Det är flera som sagt att Nathalie är en pojke bara för att hon haft mörka kläder som liten. Det är ju lättare att säga hen i de lägena också!!



In med Hen i ordlistan!

#20 - Nelin - stolt hårunderarming!

Ja, som någon redan varit inne på så är Svenska Akademien som har hand om SAOL och Språkrådet som presenterar nyordlistan två vitt skilda organisationer som har ytterst lite med varandra att göra.



SAOL är en mycket omfattande ordbok som framförallt normerar stavningen i svenskan. Nyordlistan är en helt annan sak, det är bara en kort översikt över några av de ord som använts under året som gått. Antingen helt nya eller ord som ökat markant i sin användning. Tjejsamla har använts ungefär en gång och är egentligen helt irrelevant.

#21 - hen

jag vet inte riktigt vad jag ska säga.... majoriteten av folket i karlstad(ja jag bor där/här) vet och använder ordet "hen" ganska ofta och det står med minst en gång i veckan i tidningen.... jag blir chockad när jag får reda på att det inte redan är med i ordlistan!

framför allt har jag upptäckt att det används väldigt mycket i sjukvården och av statliga organ där de säger "hen" för att "hemlighålla" fakta vid exempelanvändning samt hålla fast vid tystnadsplikten.. jag tycker att det är bra och ser till att privat är privat

personligen är jag även bisexuell och de folk jag känner som är lagda åt detta håll använder även hen mer i dagligt tal precis som transsexuella och även om transvestiter och eller dragqueens. så jag är väldigt förvånad över att ett ord som till och med användes på svt flitigt under melodifestivalen inte har tagit sig in i den officiela ordlistan (han som van... de sa "hon" och ibland "hen" när de pratade om "henne" stod även i tidningarna om "henne eller "hen"!)

angående tjejsamla som ord....
de största och präktigaste samlingarna världen över av småföremål (handväskor, skor,kläder, dockor, shopingpåsar, änglar, bokmärken etc) ägs av kvinnor.(endel har även nått som tekniskt inte tillhör samma märke av samlingen men som de köpt in som de tyckte var kul..) kan hända att män samlar på bilar/mopeder etc etc men män är alltid kräsna och vill inte ha "allt" från en tillverkare... så seriöst ordet tjejsamla borde betyda att man samlar allt av visst märke/föremål.. det är killarna och "killsamla" som betyder att man inte samlar allt, utan är kräsen i sina val!

//hen