bambi

Att pruta eller inte pruta...



Jag har märkt att det råder väldigt delade meningar om man ska pruta eller inte.
Vissa av er anser att man inte ska pruta, försäljarna tjänar redan så lite pengar och dom förtjänar en extra slant eftersom vi njuter av deras vackra land.

Medans vissa andra (inklusiva jag) tycker att det tillhör kulturen. Dom anser inte det som något "fult" eller nedvärderande. Dom har inga prislappar (förutom i matbutiker och apotek) och dom kommer med en miniräknare för att man ska kunna diskutera priset utan några språkliga missförstånd (då ser man på miniräknaren vad dom vill ha, sen överlämnar dom miniräknaren till en så får man knappa in vad man erbjuder).

Dom som inte vill att man ska pruta säger till eller så står det "fixed price" så vet man att det är det dom vill ha. Men det är väldigt sällan det är så.

Jag har hört att vissa kan känna lite skam om man inte prutar, då känner dom att dom lurar kunden och thailändarna är så otroligt snälla och vänliga så det är det sista dom vill. Dom vill att både kunden och dom själva ska vara nöjda och glada med affären.

Sen om man vill ge lite extra pengar så kan man ju göra det på andra sätt, genom välgörenhet och organisationer så att dom som verkligen är utsatta får hjälp.
#1 - Mamma Miaa - Gravid

Det är ju många som sätter priserna mycket högre just för att det förväntas att folk prutar. I köpcentren och "finare" lokaler prutar man ju helst inte. det är nästan som oskrivna regler :)

#2 - Mia

Ja, att pruta tillhör kulturen och det är något som förväntas utav en, men det innebär inte att man behöver dra det till sin spets.



/Mia

#3 - Mia

Fast det inlägget jag reagerade på var där du skrev att tanten du handlade barnkläder av blev sur. Det kallar jag inte en affär där båda parter blir nöjda. Pruta javisst, men inom gränser.



/Mia

#4 - BAMBI - nygift i Thailand

Mia Men som jag skrev så var det första gången det hände och så hade hon ju lätt kunnat sagt nej, som en hel del faktiskt gör.

#5 - Emma

Jag har själv aldrig varit i Thailand så kan egentligen inte uttala mig. Men jag har en thailändare i familjen och hon själv säger att prutandet är något som tillhör och som inte är oförskämt på något sätt. Så pruta på du ;-) Kram!

#6 - Beata

När du uttrycker det så så är det i sin ordning så klart :-)

#7 - Christina

Hej! Har läst din blogg sen du åkte till Thailand men aldrig kommenterat förrens nu. Jag har själv rest runt i Sydostasien i sex månader och tycker såklart att prutning är en del av kulturen. En försäljare som blir "arg" är helt normalt, då brukar jag tycka att jag har gjort en bra affär. Varför? Först och främst så hade försäljaren ALDRIG gått med på att sälja varan till ett pris där denne inte gör en vinst. För det andra, om du har lyckats få ner varan till ett acceptabelt pris (något thailändarna själva hade betalat) så vill såklart försäljaren inte att du ska tro att du har gjort honom/henne en tjänst genom att köpa varan. Allt detta är delar av en väldigt väl koregraferad föreställning av de thailändska försäljarna, som använder turisternas blödiga hjärtan för att ta överpriser. Jag försökte själv undvika de mest turistiga delarna av Thailand men var "tvungen" att åka ner till Phuket en sväng, där hittade jag t.ex. örhängen som var exakt likadana som de jag köpt i Bangkok för 20 baht/st, här ville försäljaren ha 300 baht. Ni som vill ge dessa otroliga överpriser, be my guests, för min del innebar prutandet (på kläder, mat och boende) att jag kunde stanna en/två månader längre i Asien iaf. Och en tumregel: 25% av ursprungspriset är ofta max vad jag är villig att betala. Haha, hur långt som helst, men ibland vill man skriva av sig! :)