bambi

Dagens fråga: Säger ni doktor eller läkare?
En sak som min make har hakat upp sig på är att vi säger "doktor" om läkare. Han brukar då undra om dom har doktorerat? För det är ju då man ska kalla sig doktor, om man har doktorerat. Sen så kan man ju vara doktor i alla möjliga ämnen, doktor i genus och teknik, doktor i biologi och i teologi. Så om man säger att man är doktor så säger dte egentligen inte så mycket...

En utav makens bästa vänner är läkare och dom pratade om detta och han sa att det är mest att det hänger kvar, av gammal tradition. Men han säger att han tänker på det nu och kallar sig själv för läkare nu för tiden...

Vad säger ni, doktor eller läkare?
#1 - Andrea

om ja pratar med barn blir det no doktorn, men annars läkaren. Men ja tror de brukar säga doktorn även på sjukhus, typ när sjuksköterskan går säer hon att doktorn kommer in snart.

M.D står väl för Medicine Doctor, så då borde de väl ha doktorerat?

haha tänker på Rachel i vänner som säger till Ross när de är på sjukhus och han presenterar sig som Dr. Geller "Stop it Ross, it actually means somethin here"

#2 - J

Läkare! Jag doktorerar själv (i juridik) så det är nog därför ;).

#3 - En pojkmammas vardag ♥

Här hemma säger vi Doktor. Känns lite "snällare" än läkare tycker jag ...

#4 - Pethra

När vi pratar med vår dotter så säger vi doktorn, låter bättre än läkare men vi vuxna säger läkare sins emellan.

#5 - Jenny M

tycker doktor känns som ett "låtsasord" , nåt barnen använder när de leker typ, när man pratar om läkare! =) Men samtidigt använder vi det när barnen är inblandade. Och när jag tänker efter så säger de nog att de har en tid klockan 11 hos DOKTOR Lindström när man ringer till vårdcentralen....deras titel är väl doktor? men själv säger jag läkare när jag pratar med andra vuxna. =)

#6 - Helena

Läkare! Sambon är doktor, men han har ingen medicinkunskap för fem öre. Tycker det är synd när sjukvårdspersonal säger doktor på slentrian eftersom inte alla läkare är det. I de fall där läkaren är doktor har det oftast ingen betydelse för patienten.



Fram för läkare i vården!

#7 - i

Jag säger båda faktiskt.. trots att jag pluggar på universitet :-) Jag säger "jag ska till doktorn" och"läkaren sa".

#8 - Sanna

Hej! Jag sa alltid läkare förut. Men på senare år har jag lärt känna flera läkare och dom säger doktor, så nu har jag börjat säga doktor bara därför.

#9 - Martina

intressant att det i den här situationen när det handlar om en läkare är viktigt med innebörd av ordet, men att du säger dagis och säkert fröken, det spelar ingen roll. för som du säkert vet så finns det ingenting som heter dagis, det är också av gammal tradition, men ingen kämpar för att ändra det. något att tänka på med ditt genusintresse kanske?

#10 - sara

jag säger läkare :) det är nog eftersom att jag själv jobbar inom sjukvården.

#11 - Anonym

Hej, du har väl inte missat Filmster.se? En helt ny filmblogg med massor av bra och roliga filmtips!



Gillar du Filmster kan du följa oss via både Facebook och Bloglovin'! Ha en underbar och filmrik onsdag! :)

#12 - lovisa

Fin design:)

#13 - Sarah

Jag har blandat hej vilt med orden fram tills idag, fom nu blir det läkare ;) Jag har väl egentligen inte reflekterat över det tidigare.

#14 - BAMBI - föräldraledig i Thailand

Martina Oj, jag tycker verkligen att det är tvärtom! Alla kämpar för att vis ska använda orden förskola och pedagog, medans maken är den enda jag vet som bryr sig om man säger läkare eller doktor. Menar du verkligen att det är tvärtom i din umgängeskrets?

#15 - BAMBI - föräldraledig i Thailand

... och sen så finns det inget annat som egentligen heter dagis som man kan blanda ihop det med... (så som med doktor)

#16 - Sigrid

Jag säger läkare, framför allt för att doktor ger signalerna dels manlig, dels den som kan och vet allt, och dels överordnad. Och eftersom jag läser till sjuksköterska så är jag allergisk mot doktor-syster-grejen, det är verkligen "ja, doktorn", "nej doktorn" då. Usch. Nej sjuksköterskor och läkare är(ska vara) i princip jämlika men med olika arbetsområden. Tyvärr så ser inte samhället så på det.

#17 - John Hedqvist

Intressant om doctors o lakare , vet inte vem som kunde vara lakare i USA. Finns ju olika DR.s som dentist, chiropractier,surgior o.s.v.

#18 - Karin

hej! säger nog båda när jag tänker efter...

När jag pratar engelska säger jag "doctor" och när jag pratar svenska så säger jag oftast läkare.



I USA har de ett lite annat utbildningssystem iaf när det gäller läkarutbildningen. (här i Sverige läser man 5,5 år och sedan måste man för att bli legitimerad läkare göra AT(allmäntjänstgöring) i minst 18 månader) I USA läser man först 4 år på college(biologi, fysik, engelska och kemi) sen läser man den 4 åriga läkarutbildningen och blir efter det M.D (medical doctor). Här måste man som sagt disputera/doktorera för att bli medicine doktor.



ibland när jag svarar i telefon på jobbet (jobbar som sjuksköterska och pluggar till läkare) säger jag "avdelning XX syster Karin", men det är mest för att det är lite jobbigt att säga "Sjuksköterska", fast jag tycker att "syster" är lite fint faktist.(även om man nog ska tycka att det är förlegat).



Ursäkta den långa kommentaren...

#19 - Läkare men inte doktor

Hej!

Jag säger aldrig att jag är doktor och brukar försöka att lite fint påpeka att jag inte är det när vänner och bekanta säger "du som är doktor...".



Sigrid säger att doktor ger signalen manlig, men det gör ju läkare också. En kvinnlig läkare ska egentligen kallas läkerska. Men eftersom vi är så vana vid att titlar har manlig ändelse (eftersom de flesta yrken varit mansdomninerade) så reagerar vi inte lika starkt för det. Jag har svårt för män som säger att de är sjukskötare, efterom det yrket faktiskt inte finns. Titeln är sjuksköterska. Kvinnor som arbetar inom psykiatrin är på samma sätt psykiatri skötare. Inte sköterskor. Om de inte är psykiatri sjukskötersor viket är något annat...



Vill även säga att alla som doktorerar inom medicinska vetenskaper får titeln Medicine Doctor. MD. Det betyder inte att man är läkare. En MD kan lika gärna vara sjuksköterska eller någon annan yrkeskategori.



Ursäkta ett enormt långt inlägg!