bambi

Den anala fasen
Som ni kanske vet så är jag lärare i psykologi. Freud har gjort det väldigt roligt för oss psykologilärare med utvecklingsfaser som heter sånt som orala fasen, anala fasen och den falliska fasen. Det har nog aldrig hänt att en klass inte har skrattat när jag nämner dom för första gången... Men i allafall så är Zack nog i den anala fasen just nu. Det handlar om kontroll (kontrollera sin egen kropp, omgivningen, sina föräldrar, etc) och kunna hålla tätt t.ex. Han har börjat kissa på toaletten lite och vill ofta gå utan blöja.

En annan del av anala fasen är att man vill kladda och gegga ganska mycket. Man säger ju t.ex. att extremt pedanta personer har fastnat i anala fasen eller att dom är "anala". Detta tror man beror på att föräldrarna har varit väldigt hårda och inte låtit barnet kladda en massa... så då tycker dom att allt är smutsigt och äckligt senare när dom blir äldre. Zack kan i allafall inte påstå att han inte har fått kladda:

Zack äter pannkaka med banan och nutella
#1 - viktkamp

barn ska kladda, tror det är viktigt! =)

#2 - Norrlänning

Får jag länka detta inlägg till min blogg? Inväntar ditt svar innan jag gör det. Ett klockrent inlägg. Bara måste fortsätta, fortsätta läsa din blogg. Kram

#3 - BAMBI - föräldraledig i Thailand

Norrlänningen Ja, det går bra...

#4 - Josefine

omg! har du sett aftonbladet nu? dödad turist vid elefantridning på Phuket!

http://www.aftonbladet.se/resa/article8618057.ab



sjukt, när vi var i djungeln på borneo (där elefanterna är vilda) var det en hanne som förvisats från flocken. han hade attackerat just ett schweiziskt par veckan innan vi kom till lägret...

#5 - karolina

betyder det även då att barn som vid den åldern har fått kladda mycket tidigare, även i sitt senare vuxenliv är lite lata med att städa? hehe. dålig jämförelse men det är kul att resonera.. jag är inte så mkt för att städa, förutom när jag måste. min pojkvän har ett behov av att städa varje dag, dammsuga, torka bort damm och sånt. sånt hinner och orkar jag inte hehe..



undrar även en sak över en gammal granne till min pojkvän. grannen är runt 60 år, bor själv verkar det som. om dagarna och kvällarna kan vi höra honom skrika från ingenstans; "ååååh. fyyy faaaan!" sen tystnar han i några minuter.. och så kommer meningen åter igen. sådär håller han på i ett par minuter med den meningen.. han har exakt samma tonläge och röst varenda gång han skriker så. en kväll när jag och min pojkvän skulle sova så ryckte det i handtaget, vi tror nu att det var han. grannen har vi nästan aldrig sett gå ut från lägenheten, bara en enda gång sedan i december 2010.