bambi

Massaman curry
Massaman curry är en smakrik curry som kittlar smaksinnena med bland annat kummin, koriander, kanel och jordnötter. Det blir lätt en favorit efter man har smakat den!



Massaman curry pasta
1 msk hackad galangal
2 tsk hackad citrongräs
3 msk hackad scharlottenlök
2 msk hackad vitlök
2 tsk salt
1 msk räkpasta
3 stora torkade röda chilifrukter (ta bort kärnorna och låt dom ligga i vatten i 15 minuter, krama sen ur vattnet)
5 små torkade chilifrukter (gör på samma sätt som med dom stora)
1 tsk pepparkorn
1 tsk kryddnejlika
1 tsk kummin
1 tsk korianderkärnor
1 tsk fänkålkärnor
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång

1. Rosta kryddorna i en torr panna, tills dofterna kommer fram. Krossa sedan kryddorna i en mortel.
2. I lite olja, stek scharlottenlök, vitlök, galangal och citrongräs. Fräs på låg värme tills allt har fått en brun färg.
3. Tillsätt allt i en mortel och krossa tills allt blir en jämna pasta (tar ca 30 min) eller så kan man mixa allt i en mixer (men då måste man tillsätta lite vatten).



Massman curry med kyckling
3 msk massaman currypasta
½ kg kyckling
2 ½ dl kokosmjölk
2 msk rostade jordnötter
2 små lökar - hackade
3 msk fisksås  (salt)
2 msk palmsocker  (sött)
3 msk tamarindsås  (surt)

Om man har svårt att hitta vissa ingredienser (men det mesta ska finnas i vanliga asien-shoppar) så kan man ersätta den med en annan ingrediens med samma egenskap (sött-surt-salt). Men se till att alltid ha med dom tre grunderna (sött-salt-surt) när du lagar thai-mat!


P.S. Gilla gärna inlägget på Bloglovin' så att fler få ta del av dessa underbara recept!! Och börja gärna prenumerera på min blogg om du inte redan gör det  :)
#1 - John Hedqvist

Har att prova denna do jag har mera tid, mycket nu med att arrangera flyttning till nytt hem. Men allt med curry ar gudagott. Tack . JOHN H.

#2 - evelina carlson

åh, ser gott ut!