bambi

Måste vi köpa två av allt nu?


Jag har märkt att många föräldrar köper två av samma sak när dom har två barn i närliggande ålder. Det är kanske den enklaste lösningen? Men jag kämpar fortfarande med att försöka lära Zack att samsas med hans lillasyster. För allt hon har vill han ha, det hon håller i är alltid mer tilltalande än det han håller i... även om han precis har valt ut det han har.

Igår köpte jag en rosa bil med en massa färgglada lego-aktiga bitar i. Jag tänkte att dom båda kunde leka med den när den hade så mycket delar... men nej, Zack ville köra iväg med bilen så fort Leah hade den och så ville han bygga med klossarna när hon hade dom.

Lite bättre går det när man sitter ner med dom och leker tillsammans allihopa. Så vi kämpar på det sättet att lära dom att samsas. Hur gör ni som har två (eller fler) barn i närliggande åldrar med leksaker? Köper ni flera likadana eller är ni bestämda med att dom får samsas?
#1 - Agnieszka-2barnsmorsan

Aldrig att jag skulle köpa 2 av allt man köper till barnen. Dem ska lära sig att samsas! Det enda som de har 2 av här hemma är deras varsinna Wigglecarts (typ sparkbilar) som de fick av mormor och morfar i julklapp, men en sån sak kanske man inte heller kan samsas om=)



Hoppas ni har det toppen!

#2 - Camilla

Det enda barnen har två utav är bobbycars, resterande leksaker får de samsas om. :) Visst blir det kiv emellanåt men i långa loppet blir det bra.

#3 - Anna - Mamma till 2 små troll :)

Nu är våran minsting fortfarande en bebis. ( snart 5 månader) men dom ska få samsas. storasyster vill gärna ha lillebros leksaker men då är vi noga med att förklara att det är Alexanders men att hon får låna. Det enda vi kommer att ha 2 av blir troligen bobbycar. om nu Felicia tycker om sin forfarande.

#4 - Maddie

Hej! Härlig tid ni verkar ha i Tahiland :) Vi har tre töser i nära ålder, 1 1/2 år mellan barn 1 och 2 och två år mellan barn 2 och 3. Kan säga att vi försöker lära dem att samsas om sakerna (jag har fem syskon så jag vet vad det innebär...) och ärva både leksaker och kläder är vanligt här hemma. Men vi har även köpt dubbla och till och med tredubbla uppsättningar av (nästan) samma grej ibland, just för att man inte alltid orkar ta striden.... Man väljer ju sina strider sägs det. De gångerna har det oftast rört sig om tex någon docka som de fått likadana fast inte likadana kläder, eller pussel/spel, sockar, andra kläder, ritblock, you name it! Framförallt vid jul när de får presenter samtidigt så försöker vi vara rättvisa både med antal paket och en del med lika innehåll, där jag vet att det kan bli tjafs och tårar annars... I julas nu till exempel fick två av töserna påslakan, hittade inget till den tredje som passade så hon fick nåt annat istället. Hon blev jätteledsen tyvärr. Inte lätt det här, man får tyvärr gå ifrån sina egna värderingar ibland :) Kram

#5 - Anna

Vi har 2 år mellan våra pojkar och det enda stora de har lika av just nu är vars en "shoppingvagn" som de leker affär med innomhus. Några småsaker är lika, som tex låtsaskamera och telefoner (annars blir det ständiga bråk). De är 1,5 och 3,5 år nu och vi försöker lära dem att dela med sig, låna ut till varandra och "tur ordning". Vi försöker att köpa leksaker som är deras egna och inte så mycket gemensamma (förutom tex lektält, lekstuga), sen får de då lära sig att låna ut till varandra och dela med sig av sina saker. Blir det ändå bråk om sakerna försöker vi lära dem att den som hade den först får leka klart och sen kan den andra ta över. Oftast brukar det lösa sig, men visst blir det en hel del bråk, skrik och "slagsmål"....

#6 - Jessica - bymom.se - illustrationer som är överförbara till textil

De får samsas. Ett tag tänkte jag köpa en varsin likadan docka, men jag tror att de hittar andra saker att bråka om...

#7 - Milo

Vi har 17 månader mellan våran flickor och när dom var mindre fick dom absolut inte samma saker. Men nu är minsta 2,5 och äldsta 4 och nu märker man att en del saker går inte att samsas om (men det mesta går). Varsin dockvagn har dom och varsitt par skidor. Annars har dom inte likadana saker.

#8 - Milo

Glömde tillägga att vi inte ofta ger saker som dom "ska" ha tillsammans, Dom har gemensamt rum ännu och får samsas så mycket ändå. Gemensam cd spelare och verktygsbänk, samt bord och stolar. Övrigt har dom sina egna leksaker som dom vet är sina, men dom får lära sig låna ut till varann (men dom måste inte alltid det). Cykel kommer vi köpa till sommaren och såklart blir det varsin.

#9 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Jag har knappt två år mellan mina två äldsta, och de har precis som de flesta ovanstående främst fått egna saker som de sen får låna ut till varandra. En del spel, filmer och annat har de haft gemensamt, men annars inte. Det är klart att det har tjafsats litegrann, men ju äldre de blivit desto mer olika har deras intressen varit, så det har faktiskt inte varit några problem. Trean är 5 år yngre än tvåan, så där är det mer tjafs om att han konstant vill använda syskonens grejer som de är rädda om...men så är han en typisk tvååring också som vill bestämma allt! ;-)

#10 - Anna

Jag har två barn med 14 månaders mellanrum och de har fått lära sig att dela. Visst, dom bråkar och slåss ibland och vill ha det som den andra leker med just då men de får lära sig att dela och samsas och att livet faktiskt allt som oftast är orättvist. En viktig läxa i bagaget.

#11 - Annica

min yngsta är 1,5år och äldsta 4år (söner) de samsas om de flesta saker men vi har börjat märka att det vore bra med 2 av varje på endel saker. Ex så har storsonen en liten leksaksbil, en brandbil som står honom varmt om hjärtat, som han fick i födelsedagspresent....lillsonen vill gärna ha den. Så det får bli en varsin där. Men de är oftast goa med att dela med sig. vi säger att de får turas om ifall det blir konflikter och oftast så löser det sig.

#12 - Mia

Våra pojkar är 4,5 och 3 år och vi gör lite olika, men ju äldre dem blir desto mer vill de ha sina egna saker. Jag hade inte köpt bara en bil då man vet att nya leksaker alltid är roligast och lite svåt att leka tillsammans med en bil. Köra fram och tillbaka till varandra nja mindre kul.



/Mia

#13 - Jenny M

Vi köper ibland två av de mindre sakerna. munspel, små leksaksbilar, nallar osv. men de stora leksakerna får de samsas om. men det blir MYCKET bråk, mycket leksaker som slits ur händerna på varann, mycket illskrik när den andre tar grejorna de leker med osv.....oerhört tröttsamt! barnen är 2 och 4 år nu.

sen har vi börjat tycka det är roligt att köpa likadana kläder till dem, en pojke och en flicka. särskilt 4-åringen gillar att ha likadan tröja som lillebror. =) men det är bara på kul, inget vi känner att vi måste. =) förutom när lille 2-åringen blev så djupt besviken när jag meddelade att han inte äger några pippi långstrump-mysbyxor som storasyster har....då kände jag mig tvungen att på ett eller annat sätt ordna pippibyxor till honom med. =)

#14 - tesa

de får lära sig att samsas, jag tror att även om de får likadana grejer så hittar de ändå ngt vis att kivas på... så är det väl med barn ;)

#15 - Karolin

Dom får lära sig att samsas, de är nyttigt och lärorikt. Vissa saker kommer dom säkert få i dubbletter men långt ifrån allt. Mina är 2,5 och 10månader och man märker redan att de måste samsas

#16 - Linda

Hej hej!

Jag har inga barn men jobbar med barn och umågs så mycket jag kan med barn.. Och tror att det många gånger inte spelar roll om man har två likadana saker, utan dem vill ha samma iallafall!

Och det är väl roligare att ha flera olika saker en många likadana?!

Du har en så fin blogg, var inne på den då och då förut men nu är jag inne på den varje dag!;) Ha en fortsatt härlig vistelse i Thailand! Njut varje minut!

Ta hand om er! Stora kramar

#17 - Sophie

Våra äldre barn fick ofta likadana saker av släktingar eftersom de hde(och tyvärr fortfarande har) svårt att samsas om sakerna. Men det spelade ingen roll att sakerna var identiska, båda skulle ha samma ändå...

#18 - Jennys blogg

Jag tror som i föregående kommentar. Syskon konkurrerar även om det finns flera av samma. Det handlar inte om grejjen utan själva konkurrensen. Mina tre äldsta barn kivas fortfarande - nu är det dock kläder. Dom lånar av varann och bråkar om vartannat så man blir galen. Hoppas att du lyckas bättre.

http://blogg.alltforforaldrar.se/jennysblogg/

#19 - Nea

Jag brukar alltid köpa leksaker som tilltalar båda barnen och som är lätta att leka tillsammans med. Visst har storebror en tendens att ta saker från lillasyster och tvärtom men oftast leker dem fint tillsammans och även var för sig. Julia brukar bara vandra iväg och ta något annat att leka med när Jamie tar hennes. Vi försöker att inte blanda oss så mycket. Vi berätar att man inte tar leksaker från varandra men resten löser dem själv.



Det kommer med tiden.

#20 - Johanna Friman - Tvåbarnsmorsan

Våra barn får vackert lära sig att samsas, det går kanske inte alltid helt hundra bra, men det är väl så. Det får ta den tid det tar helt enkelt. Inte ens om jag hade råd skulle det falla mig in att köpa likadana leksaker till båda två hela tiden.

#21 - Lotta

Mina barn är det 22 månader emellan (de fyller 2 och 4 i år), och de får samsas.

När P vill ha det som M har så säger jag att P får erbjuda M en annan leksak och fråga om de kan byta. Om M inte vill byta så får P vänta på sin tur..

#22 - Marie S

De får samsas, kan inte gå o handla två av allt. Tycker att det har blivit bättre nu, tycker inte de bråkar lika mycket om sakerna som innan.

#23 - Dorothea - Ett nästintill trillingliv

Det brukar lägga sig rätt fort ändå.

Vi har nästan aldrig köpt två saker av nått trots tvillingar. De enda vi köper två av är stora leksaker som ska användas lite mer ex. de stora plåtbilarna de har. Men annars blir det en sak så man får lära sig att samsas.

Är nog mest jobbigt för föräldern skulle jag tro, men bäst i längden! :)

#24 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Intressant fråga.

Jag tycker de borde lära sig samsas. Men jag har ju bara ett barn så det är ju lätt för mig att säga.

Men det verkar som de flesta kör på det spåret.