bambi

Baby blue eyes

Alla i vår familj har bruna ögon - alla förutom Leah förstås. Zack har haft bruna ögon ända sen födelsen, så det där som man säger att alla barn föds med blåa ögon stämmer verkligen inte.

Men vi har väntat på att även Leah ska få bruna ögon... men icke. Hon fortsätter att envisas att ha blåa ögon och sticka ut från oss andra.

Jag har hört att brun är en dominant gen när det gäller ögonfärg så för att kunna få blåa ögon så måste man få två blåa gener. Jag frågade svärföräldrarna vem från makens sida som har haft blåa ögon och tydligen så hade makens farmor blåa ögon och detsamma gällde min farmor. Så Leah har fått sina speciella ögon från båda hennes gammel-farmödrar... och det är väldigt vackra ögon hon har  :)

#1 - Carola

Så söt hon är!

#2 - Emelie och lilla familjen

Här kommer jag och kommenterar igen :) Jag som normalt sett aldrig kommenterar på några inlägg. Hur som helst, det där med gener för ögonfärg är en förlegad/förenklad förklaring till hur det fungerar. Läs mer på wikipedia om du är intresserad:

http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color

#3 - Sofia

Det finns en resistent brun färg också, så om någon har den så blir barnet sällan brunögt då blått är dominant över den. Personer som har bruna ögon med en liten släng av någon annan färg (en prick blått, grönt eller gult) har den resistenta genen för bruna ögon. :)

#4 - Malin Elise

Det är säkert som Sofia säger att om man har en resistent brun färg är inte den bruna färgen dominant. Hos oss har jag blå ögon och min man bruna, vår son fick blåa ögon.