bambi

Kyckling Satay med Jordnötssås

Min absoluta favorit kommer nu. Passa på och gör äkta thailändska satay kycklingsspett med jordnötssås. Till detta serveras ofta en sötsur gurksallad - testa! Ni kommer inte bli besvikna  ;D

 

Jordnötssåsen kan göras i förväg - då blir den bara godare. Men vänta med att ha i jordnötterna till straxt innan servering annars blir dom sega och inte lika goda!

 

Kycklingsspett och marinad

4 kycklingfiléer som skärs i långa (ganska breda) strimlor

2 dl kokosmjölk till marinaden

½ dl kokosmjölk att pensla köttet med på grillen

3 tsk gul curry

2 tsk koriander

½ tsk salt

1 tsk mald svartpeppar

30 grillspett (som ska ligga i vatten i minst 30 min. innan grillning)

 

1. Blanda kokosmjölk med kryddorna i en skål för att göra en marinad. Lägg i kycklingfiléerna och låt stå i kylskåpet i minst en timme. Vänd gärna köttet ett par gånger.

2. Trä på kycklingen på spetten. Grilla spetten och vänd dom ofta och pensla på mer kokosmjölk så att köttet inte blir torrt.

 

Jordnötssås

2 tsk rapsolja

2 tsk finhackad vitlök

1 röd lök, finhackad

2 korianderrötter, finhackade (går att få tag på om man köper färsk koriander i kruka)

2 tsk curry

3 tsk korianderfrön, rostade och malda

1 tsk mald svartpeppar

1 nypa salt

2 ½ dl kokosmjölk

1 msk socker

3 msk tamarindsås

5 msk jordnötter, lättkrossade

 

1. Stek vitlök, röd lök och korianderrötter tills ni känner att dofterna börja komma fram.

2. Tillsätt curry, korianderfrön, peppar och salt. Stek ytterligare 5 sekunder.

3. Tillsätt 1/3 av kokosmjölken och låt det sjuda i ca 1 minut tills det tjocknar. Upprepa detta två gånger till med kokosmjölken.

4. Ha i resten av ingredienserna (förutom jordnötterna). Sjud i ytterligare 2 minuter.

5. Ha i jordnötterna precis innan servering.

 

Sötsur gurksallad

1 dl risvinäger

1 dl socker

½ tsk salt

½-1 gurka, delad och i tunna skivor (gärna skalad också)

1 mild chili i tunna skivor

1 röd lök, delad och i i tunna skivor

1. Ha i vinäger, socker och salt i en kastrull. Koka upp och rör om tills salt och socker har lösts upp. Låt svalna i en halvtimme.

2. Tillsätt grönsakerna och låt grönsakerna marinera i vätskan i 30 minuter (inte så mycket mer än så). När salladen serveras så ska man inte ta med vätskan på tallriken.

Prenumerera gärna på bloggen (om du inte redan gör det) och gilla gärna på Bloglovin´så att fler får ta del av detta underbara recept!
#1 - Skrotmamman skrotar vidare

Åh vad spännande!!! Det är min "paradrätt" - äter samma ALLTID när vi äter thaimat. Så bedömer jag alla restaurangerna därefter. Spännande att prova själv!

#2 - Miaa

#3 - Miaa

#4 - Miaa

Oj, vet inte vad som hände.

Hursomheslt. Min sambos favorit i thailand:) har gjort det hemma men nu ska jag nog passa på att testa igen på "riktigt" thailändsk vis när du skrev detta. tack :)

#5 - Anna - Mamma till Emilia med albinism

Oh, detta ska vi verkligen testa här hemma =)

#6 - JOSEFINE NYBERG - FOTOBLOGG

Favoritmaten! Måste testa att göra själv någon gång :)

#7 - Anonym

Men åh vad ni är efter..Man behöver inte göra EGEN sås...Det finns redan klart på påse och det smakar lika bra om inte bättre.. Ni kan inte mena allvar att ni har missat det?