bambi

Barnens integritet
Min vän Cissi tog upp en intressant fråga, som är något vi då och då pratar om här hemma (och som jag tidigare har tagit upp i bloggen också). Senast för några dagar sen så frågade en av makens vänner (som läser bloggen då och då) ungefär samma fråga och då pratade vi om det här hemma:

Cissi
om Olikheter mellan syskonen:
hej du! Det är nog en fas, zacks nyfunna trots. En fråga till dig: känner du aldrig att det blir mycket om barnen i bloggen? Hur de är, vad de säger osv? Integritetsmässigt menar jag... Jag vet inte, jag har också bilder och text om min lilla hos mig så jag gör inte annorlunda, men jag vet att min stora son skulle döööö om han visste att det fanns en massa bebisbilder och texter om hans person och ageranden för allmän beskådning. Hur ser du på det?


Svar: Jag har först och främst utgått från mig själv. Att jag skulle tycka att det hade varit jätteroligt om min mamma hade bloggat när jag var liten och jag kunde gå tillbaka och kika på bilder och läsa om exakt vad jag gjorde om dagarna. Nu är min mamma snarare tvärtom och har knappt berättat något alls om min uppväxt så det är kanske därför jag känner så?

Vi pratade även med vår BVC-sköterska om detta då vi frågade henne om vi fick ta kort på henne när hon gav Zack en spruta (för länge sen) och då berättade hon om hur hennes tonårsson brukar ta fram gamla bebisbilder på sig själv och visa tjejer han har över och dom tycker han var såååå söt..osv. Hon pratade också om att dessa barn kommer ju ha vuxit upp med internet och vet inget annat. Det är väldigt vanligt att folk lägger ut bilder på sina barn och vänner, så det kommer inte vara något ovanligt eller utstickande.

Däremot så har jag slutat att lägga ut bilder på Facebook eftersom dom får rättigheter över bilderna och det känns riktigt läskigt. Jag kan ändå radera bloggen eller bilder från bloggen, men Facebook kan göra vad dom vill om jag lägger upp bilder där - galet!

Sen så blir det extra mycket om barnen nu när jag är hemma med dom och umgås så mycket med dom. Ju äldre dom blir desto mindre kommer dom nog att synas på bloggen, vilket man brukar märka på föräldrabloggar med lite större barn. Eftersom det är min blogg så blir det att jag berättar om mitt liv och just nu handlar mitt liv mycket om barnen så blir det mycket sånt i bloggen. Jag tycker också att det är underbart att kunna diskutera frågor rörande barnuppfostran med er läsare (som besitter så mycket kunskap och erfarenhet), men också att ni kan få stöd och tips av mig. Alla barn följer ändå en utvecklingskurva så det är nog inte något som jag skriver här på bloggen som är extremt konstigt eller ovanligt som jag tycker att barnen behöver skämmas för i framtiden (utan snarare kan se om deras egna barn agerar likadant som dom sen).
#1 - Maria

Jag håller verkligen med dig. Mina stora pojkar vill absolut inte vara med på bild, så då respekterar man det och det blir inget konstigt med det. Medan de små ännu tycker det är roligt att vara med på bild, även om man givetvis får tänka på vilka bilder man lägger upp och hur de tolkas. Så tänker jag i alla fall. :)

#2 - ELIN

En liten tanke..



Facebook skriver upprepade gånger att de aldrig kommer använda folks bilder på något sätt. (Det kan man ju inte säkert veta, men skulle ju vara förödande för företaget om det skulle göra det.)



Fördelen med Facebook är dock att du kan välja att visa bilder endast för dina vänner/utvalda personer.



På bloggen däremot kan vet som helst (Hej!;)) se bilderna och kopiera dem, även om man högerklicksskyddar så vet vi ju alla hur man använder printscreen. Så du kan inte säga att de försvinner genom att ta bort bloggen/bilderna.



Vill inte skrämma dig eller säga vad som att rätt eller fel. Som du säger, varenda unge börjar ju som webbis och kommer nog inte bry sig om bilder på nätet från barndomen. Smart att aldrig skriva ut både för-och efternamn bara, så de sliper bli "sökbara"..men som sagt en tanke bara.

#3 - emma

Fast jag har en vän från USA som i helgen berättade om en bekant till honom som lagt ut bilder på sitt barn på facebook som han senare fick se på en stor reklamtavla som gjorde raklam för sidan och han kunde inte göra nått åt de eftersom de ju ägde bilden så jo de kan använda bilder utan lov.

#4 - ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Jag har också hört det där med att dom kan använda ens bilder i t.ex. reklam. Det känns lite läskigt. Om någon skulle använda bilder från bloggen i reklam så kan jag ju stämma dom (eller om dom använder bilder på något annat sätt för den delen).



ELIN Nej, jag skriver aldrig ut efternamn och knappt mitt eget förnamn just för att jag vill inte att allt ska vara sökbart...

#5 - Cissi

Hello igen! Då vet jag hur du tänker. Tack för svaret. Grattis till jobbet:)

#6 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 mån mellan barnen och tillbaka på jobbet

Ändrade inte FB i sina sekretessinställningar att man kunde välja huruvida reklam kunde använda bilder? Själv har jag alltid lagt väldigt lågupplösliga bilder där och ett tag även med vattenstämpel. Tror inte de orkar redigiera bilder då som är amatörstagna ;-)

#7 - LILITH - Sveriges mest menlösa blogg

Jag har funderat till och från på samma sak. Nu är barnen så stora att jag faktiskt kan fråga dem. Med de mindre får man ju formulera sig lite annorlunda än med tonåringen däremot. Men de får alltid bestämma vilka bilder på dem jag ska lägga upp och vad jag skriver om.