bambi

Storstadsfenomen?

Även om jag tycker om att fixa och dona själv här hemma så är det vissa saker som jag inte vågar ge mig på och det skulle vara att renovera kök och badrum, lägga golv eller tapetsera själv. Jag fick en kommentar här i bloggen när vi skulle anlita målare att tapetsera att det var lite av ett storstadsfenomen att inte tapetsera själv.

Sen när vi skaffade syskonvagn åt barnen så var det också någon som kommenterade att det var lite av ett storstadsfenomen att låta ganska stora barn åka vagn. Visst händer det att man ser barn i 5-6 års åldern åka vagn men händer det aldrig någon annanstans? Även om Zack går en hel del så är det smidigt att kunna sätta i honom i vagnen om det är mycket folk och trafik eller om vi ska en längre sträcka.

En sak som jag verkligen tycker är ett storstadsfenomen är att man inte orkar vänta på tunnelbana eller buss. Man springer för att inte missa tunnelbanan för att man inte orkar vänta 4 minuter på nästa medans när man bor på landet så tycker man att bussen kommer snart när det är 10 minuter till nästa buss  :)

Jag kom på nu att jag har bott i storstaden i snart 7 år (!!!) innan dessa var det en liten byhåla med 8000 invånare som var mitt hem. Men jag trivs enormt bra här i storstan och har svårt att tänka mig att flytta tillbaka.

Håller ni med om dessa storstadsfenomen? Eller har ni några exempel på storstadsfenomen?

#1 - Anonym

Jag håller med om t-banegrejen, men annars så beror det på hur händig man är helt enkelt och hur mkt pengar man har när det gäller renoveringen, tror inte det är ett storstadsfenomen. Det med vagnen är nog bara för att föräldrar är bekväma, eller så klart behöver gå långa sträckor, jag tycker nog att ett barn från 3 års åldern skall kunna ta sig fram utan vagn dock.

#2 - Helena

Jag bor i en liten stad och jag känner ingen som anlitar folk för att tapetsera eller måla om ett rum... det fixar man själv, eller åtminstone känner man någon som kan hjälpa till. Så jag tror iaf också på att det är ett storstadsfenomen :)



Det där med bussarna är också klockrent! När jag växte upp gick det ca 4 bussar OM DAGEN för att komma in till stan. Om det inte var helg för då gick det ingen alls.

#3 - Elise

Att anlita någon som tapetserar åt en ser inte jag som ett storstadsfenomen utan endast något de familjer med mycket pengar gör. Bara för att man bor i storstaden så har man ju inte massor av pengar.

#4 - Anonym

Skulle aldrig drömma om vagn t min femåring tror att det är pga handikapp om jag ser en fyraåring i vagn...

#5 - Anonym

Skulle aldrig drömma om vagn t min femåring tror att det är pga handikapp om jag ser en fyraåring i vagn...

#6 - Tindra

Vilka kommentarer!!! Folk är så dömande! Vaddå storstadsfenomen? Jag bodde i en liten stad från 7års åldern & min far fixade det mesta i radhuset själv men det han inte kunde fixa anlitade han folk till....varför ge sig på nåt man inte kan & riskera att förstöra ett helt rum?????? Ang vagn till 3-4 åringar el äldre tycker jag beror på vart man ska,vad man ska göra? Hur länge man ska vara ute? Allt hänger på barnets välmående & hur mkt han/hon orkar,,,, att sägaso

kommentaren ovan att om man ser en 4-5 åring i vagn är pga handikapp så är man fan dum i huvvet!!! Döm inte barn!

#7 - Johanna- En mamma på Limhamn

Jag bor i en relativt stor stad, Malmö, men här är stressnivån i centrum inte i närheten av den i Sthlm. Vi var där på besök i förra veckan och jag har full förståelse för att man har "större" barn i vagn där. Jisses, man kommer ju knappt fram på gator o trottoarer och då sätter jag hellre det säkra före det osäkra och har barnen där jag kan se dem.

Tyckte inte benen på Sthlmsbarnen såg det minsta förtvinade ut.....



Tunnelbanestressen kan jag dock le lite åt, så håller vi inte på i Malmö =)

#8 - jennifer b - driver företag som fotograf

Haha, jag får vänta upp till 2 timmar på nästa buss ibland.. & då bor jag ändå i en stad!



När jag bodde ute på landet så gick det typ två bussar om dagen..

#9 - Anonym

jag tycker allt det du nämnt faktiskt är storstadsfenomen :) men det behöver ju inte vara dåligt för det. Jag bor i en mellanstor stad och tycker att om det är 15 min kvar till bussen så är det helt okej. Och jag skulle heller aldrig drömma om att ens fundera på att stoppa en 5-6 åring i vagn. Då går man ju snart i skolan.. Helt galet i mina ögon :P men jag förstår ju att det är en annan sak i stockholm.

#10 - Aase

Finns både storstadsfenomen och lantliga-fenomen! Där jag bor, runt 200 invånade, hälsar man på ALLA! Spelar ingen roll om man inte känner personen eller inte, hälsa ska man göra. "läskigt" annars. I t.e.x Stockholm är det precsi tvärtom - hälsar man på någon man inte känner så är man "farlig". Väldigt intressant!

#11 - Rita

Jag tycker också att de saker du nämnt är storstadsfenomen men de behöver ju faktiskt inte vara det.Kanske man är lite väl dömande ibland... :) Men att folk överlag verkar mer stressade i Stockholm stämmer nog och man känner sig alltid lite mera stressad själv när man är där.

Vi hade våra barn i vagn ända tills de var 4 år vid två tillfällen. Dels om vi var i Stockholm eller nån annan storstad för då vill man faktiskt ha stenkoll på dem så de inte springer bort eller blir överkörda. Och dels när hela familjen gick promenader på 5-8 km, vilket vi gjorde nästan varenda vecka. Det orkar ju ingen 3-4-åring gå! Först fick hon gå 1-1,5 km, sen sitta i vagnen 1 km och sen gå igen, osv. Numera cyklar de båda två. :)

#12 - Sara

Haha, känner att det nog kan vara jag som lämnat båda kommentarerna som du hänvisar till =) De var ABSOLUT INTE menade som negativa men just de två sakerna har jag "fördomar" såsom storstadsfenomen.



Gällande tapetseringen så har jag på fullaste allvar aldrig varit med om att man anlitar ngn till att tapetsera förutom om man bor i hyreshus alt. byggt hus och det ingår i offerten. Min tanke var dock inte att det hade något med ekonomin att göra utan 1. mängden tapetserar på orten (finns det såna? Ja, tydligen =)) och 2. svårigheter för boende i städer att frakta hem färg, skyddsplast osv, andelen med bil måste ju vara mindre där. Men jag kan ha helt fel, min uppfattning är enbart grundad på vad jag läst i olika bloggar..



Sen gällande vagn för stora barn så lägger jag ingen värdering i hur gamla barn föräldrarna låter åka i vagn. I storstäder finns det dock farlig trafik, snabba tunnelbanebyten osv där jag absolut kan se en fördel med barn i vagn, jag har därför förstått det som att man därför låter barnen åka vagn längre där. Men återigen är min uppfattning till stor del grundad på bloggar. Borde jag skaffa mig ett liv IRL kanske? ;-)