Potatisgratängen är vår favorit, som vi alltid gör. Smarrigare poatisgratäng är svår att hitta! I promise! Marinaden är så svår att skriva upp eftersom jag alltid höftar mina mått, men det viktiga är att ha kombinationen salt (soja eller salt) - surt (citron) - sött (chilisås eller honung). Och köttet blir så smakrikt och mört när man helsteker det, det går även att grilla den hel (vi har gjort det flera gånger och det är väldigt väldigt gott!).
Hos Nybergs Deli kan ni just nu vara med och tävla om en resa till New York!!! Kika in HÄR för att komma till tävlingen.
1 fläskytterfilé
6-8 vitlöksklyftor
Marinad
3 msk olivolja
2 msk soja
2 msk chilisås
2-3 vitlöksklyftor
½ citron
salt
peppar
Potatisgratäng
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
Rödvinssås
2,5 dl rödvin
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
1.) Skär små snitt i köttet och stick in vitlöksklyftorna.
2.) Gör iordning marinaden och den tillsammans med köttet i en påse. Låt den ligga i minst 30 minuter i rumstemperatur (köttet suger åt sig av den bättre när det inte är kallt).
3.) Skala och skiv poatis. Rör ihop alla övriga ingredienser till gratängen i en skål. Varva potatis med "såsen" i en ugnsfastform. Gratinera i 200 grader i 60 minuter.
4.) Stek köttet i 200 grader i ca 30-45 minuter. Tänk på att alltid låta köttet vila i ugnsfolie lika lång tid som köttet stekts i ugn eller har grillats.
5.) Fortsätt med rödvinssåsen. Hacka löken fint och bryn den i smör på låg värme. Lägg i resten av ingredienserna. Låt puttra i ca 20 minuter.