bambi

Barn som sitter framåtvända i barnvagnen

Jag fick en kommentar av en läsare, som verkligen försökte att inte kritisera mig  ;)  Men som väckte några tankar:



Så jag var tvungen att kolla upp detta och hittade en artikel i UNT. Artikeln berättar bland annat att barn som sitter i framåtvända barnvagnar skrattar och pratar mindre, är mer stressade och kan bli mer ängsliga som vuxna. Detta var verkligen något nytt för mig och kommer nog få mig att använda vår andra vagn (Brio Sing) så mycket som möjligt. 

Men som det står i artikeln så är det så klart inte hela världen och hela barnets uppfostran kommer ju inte fallera för att man har valt en framåtvänd vagn. Men artikeln kan vara bra att ha i åtanke om man ska köpa barnvagn. Det här med val av barnvagn är verkligen en djungel, olika prisklasser, framåtvänd/bakåtvänd, svängbara framhjul, varukorg, osv... vad ska man prioritera? Ja, nu vet ni (och jag) att det där med bakåtvänd kanske hamnar ganska högt på listan!

#1 - Petra

Hur har du kunnat missa denna diskussion. Det var lite skickligt, faktiskt. ;)

Då var det ju bra att läsaren uppmärksammande dig.

Men jag tycker att man får göra som man själv tycker känns bäst.

#2 - LADY DAHMER| genushäxan tjafsar och tjatar

grejen med att de sitter framåtvända är ju att de får tusentals intryck kastade i ansiktet i snabb fart. BOM BOM BOM liksom. Alla som går förbi, människor, bilar, cyklar. Fart och fläkt som är stressande för den lilla barnhjärnan som ännu inte lärt sig hantera intryck eller att sortera dem.



Lägg dessutom på att de inte har ögonkontakt med föräldern vilket ytterligare förstärker stressen. (barn behöver se oss för att bli trygga i otrygga miljöer).



(du kanske har lagt märke till att jag envisas med att ha bakåtvänd vagn ;-) )

#3 - worrisome heart, ett liv

Om barnet vill sitta framåt och mår bäst av det - då är det väl inget att diskutera? Om barnet däremot känns tryggare av att sitta bakåtvänd så ska h*n såklart göra det! Det där är nog väldigt individuellt och precis som med allt annat med barn tycker jag att man ska göra det som känns bäst för en själv och för barnet!

#4 - LADY DAHMER | genushäxan tjafsar och tjatar

fast där håller jag inte med. Barn kan inte ta ansvar för sitt eget välmående på det viset. Att barnet vill betyder inte att det är bäst. Nu säger jag givetvis inte att barn får men av att åka framåt, men just det argumentet håller jag inte med om.



Min dotter vill sitta framåt ibland. Då får hon stå på knä i vagnen och vända sig framåt istället.

#5 - Tessan

men, hur stressande är det inte för alla inblandade att ha ett skrikande barn i en bakåtvänd vagn som hänger över kanten för att se framåt? (nu pratar jag om barn som börjar närma sig året).



vi har bara haft framåtvänd vagn med vårt andra barn. inte av ovan nämnda anledning, utan för att syskonvagnen inte har vändbar sittdel & den enda andra vagn vi har är en Kronan sulky. månad 1-4 spenderade ändå Siggan mest i bärselen, därefter sov hon mest när vi var ute med vagnen, & övrig tid varade inte särskilt länge. man får ju ha sunt förnuft & stanna till med vagnen ofta, inte vara ute på stan i timmar med barnet vaket & framåtvänt, etc! det jag vill säga är attframåtvänd vagn inte per automatik innebär mindre stress & föräldrakontakt för barnet.

#6 - Tessan

men, hur stressande är det inte för alla inblandade att ha ett skrikande barn i en bakåtvänd vagn som hänger över kanten för att se framåt? (nu pratar jag om barn som börjar närma sig året).



vi har bara haft framåtvänd vagn med vårt andra barn. inte av ovan nämnda anledning, utan för att syskonvagnen inte har vändbar sittdel & den enda andra vagn vi har är en Kronan sulky. månad 1-4 spenderade ändå Siggan mest i bärselen, därefter sov hon mest när vi var ute med vagnen, & övrig tid varade inte särskilt länge. man får ju ha sunt förnuft & stanna till med vagnen ofta, inte vara ute på stan i timmar med barnet vaket & framåtvänt, etc! det jag vill säga är attframåtvänd vagn inte per automatik innebär mindre stress & föräldrakontakt för barnet.

#7 - BAMBI

Jag håller med om att man får använda sunt förnuft. Leah var bara i bärselen under hela vår Thailandsresa och innan dess så försökte jag använda vår Brio Sing som möjligt. Så jag är inte orolig för Leahs del, utan delade med mig som tips till andra som funderar på vagn. Men som sagt så är det svårt med syskonvagn som är bakåtvända.

#8 - Sara

Jag hade ingen som helst aning om dessa rekommendationer INNAN vi köpte ny vagn till vår dotter och köpte nöjt en frammåtvänd vagn och vår dotter verkar stormtrivas i att se världen och sover mycket bättre. Det är inte fören nu EFTER som jag har fått rekommendationerna på att åka bakåt till de är 1,5 år och jag mår verkligen skitkasst ibland och känner mig som en hemsk mamma...vi var snabba med att sälja den andra vagnen också och har inte råd att köpa en ny. ..



Jaja, inte mycket annat att göra än att ta det som det är och hon åker ju inte i den 7 timmar om dagen brukar jag tänka som tröst...är faktiskt besviken på BVC som man faktiskt litar rätt mycket på som förstagångsförälder, de borde gå ut med dessa rekommendationer...det är inte lätt att hålla koll på allt. :/



#9 - Tess

Vi köpte en vagn med både ligg- och sittdel. Liggdelen gick att ha åt ett håll (mot den som "kör"). Sittdelen går att ha åt båda. Vi testade framåt först, men det kändes så otroligt fel på något vis. Iaf nu när han är så liten. Så vi vände på honom efter ungefär 100 meter. Men det är riktigt bra att sittdelen går att vända på när han blir äldre :-)

#10 - Viola

Nu fick jag jätte dåligt samvete för att jag kört min sex månader gamla dotter framåtvänd i helgen... Gamla vagnen har ett styre som går att köra åt båda hållen men den har punka på tre hjul och används inte längre. Men är det lika illa om barnet ligger ner framåtvänt? Jag menar, då ser de ju ändå bara suffletten eller himeln?

#11 - Angelica

Jag minns att du inte vände Jack framåt tidigt, just för att du var emot det. Men att han hängde så mycket över kanten att du vände honom tillslut... och det funkade för er.

Sen dess har jag inte tänkt på det. För det är ju din sak - och att du ska vara tvungen att tänka på saker som din barnvagn för att du har många läsare förstår jag inte.... Du har inga skyldigheter förutom gentemot dig och din familj! :)



Själv har jag min dotter mot mig så hon åker bakåt alltså. Har själv aldrig haft problem med det då hon är nöjd att sitta bakåtvänd för hon ser massor ändå. Hade i somras lånat en sulky - aldrig mer! Min dotter var som förbytt... bara satt och stirrade, gick liksom inte att få kontakt med henne för hon blev så ställd och paralyserad av allt som skedde framför henne. Hon fick ju då inget bekräftat av mig när hon såg nåt, vilket hon var van med.

Får se när "vi vänder henne"...

#12 - Lotta

Min yngsta är snart 2 år, men jag vill fortfarande ha henne emot mig, för kommunikationens skull.

Min vagn (emmaljunga city cross) kan man vända sittdelen smidigt, och ibland när vi går här hemma (på landet) har jag henne framåt så hon ser det fina landskapet bättre. Men då blir det ju så mycket svårare att prata med henne.. :/

Om vi däremot går i samhället/stan vill jag ha henne mot mig, så den lilla mammagrisen vet var hon har mig..

#13 - En pojkmammas vardag ♥

vi vända fram edvin innan han blev ett år. och han är en social, lugn kille ändå ;) Tror att det beror på hur ens barn är. har man en unge som absolut vill se mamma och är lite blyg/ängslig så ska man nog inte vända fram den ...

#14 - Sandra

Det där är ju en sån himla intressant diskussion. För oss var det bara att vända sittdelen framåt när sonen var 8-9 månader, annars var det helt omöjligt att överhuvudtaget åka vagn då han klättrade ur den. Jag visste ju redan då att små barn behöver åka bakvända men jag tror verkligen att barn är olika, även där. Min son har pratat, pekat och tjoat ständigt och trivts väldigt bra framåt. Så jag tycker inte alls att man ska känna oro, vi har enormt höga krav på oss som föräldrar och jag tror att vi är onödigt rädda för att "skada" våra barn.

#15 - Anonym

hej,

har 3 tjejer stora tjejen är 6 år och tvillingar på 4 år de har suttit framåtvänd från ca 5-6månader.

Och kan lova dig att de har inte tagit skada..... tvärtom!! Då finns det så mkt annat som de oxå kan ta skada av.....

#16 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Jag har läst om detta flertalet gånger, och när vi "bara" hade ett barn i vagn var det ingen fråga om det. Barnet tittar på OSS. Helt klart. Men så har hon aldrig "hängt över kanten" eller liknande. Vi har samtalat och pekat. Kommer det ngt spännande, tex en hund, så vänder jag vagnen och tittar MED henne.



Sen fick vi syskon (tätt) och jag tokvägrade syskonvagnar som körde framåt (de fiiina vagnarna) för jag ville ha koll på att min 14-månaders inte petade lillebror i ögonen eller så. Hon var ju faktiskt bara bebisen då. (nu också)



Så vi har en billighets-kopie-vagn som kostade typ 4600 kr, istället för de fina märkena. Men vi älskar den.



Läs mer här: http://skrotmamman.blogg.se/2011/february/hur-ser-den-perfekta-syskonvagnen-ut.html

#17 - Malin

Intressant undersökning det där. Vi hade det kravet när vi köpte barnvagn att sittdelen går att vända, alla vagnar har ju inte det alternativet och speciellt inte n trehjuling till vagn som också var ett av mina kraven när vi köptebarnvagn.

Min dotter hade jag mot mig tills hon var dryga året sen blev hon vansinnig så fort hon bara såg mig, känns ju sådär som mamma ;) Nu åker hon framåtvänd i vagnen och är så glad och social som man kan bli ;)



Det är nog olika från barn till barn helt eneklt :)

Ha en toppen dag!

#18 - Annica

Vi hade en vagn till mitt äldsta barn som man kunde ha både framåtvänd o bakåtvänd. Jag hade den bakåtvänd dvs så jag hade ögonkontakt med honom till han var ca 6 mån, sedan hängde han över kanten o ville se vart vi åkte... då vände vi och varierade utifrån behov. Till barn nr 2 blev det en framåtvänd vagn en cougar pga av vagnens stora hjul då vi bor så att man behöver en vagn som är lättkörd. Det kändes inte alls bra att inte ha ögonkontakt men o andra sidan så åkte barn nr 2 bara i vagnen när det var vilodags. När han sedan var lite större o fick åka vagn ibland även när det inte var vilodags så tyckte han det var jätte roligt att åka framåtvänd. DOCK är jag en förespråkare av bakåtvänd vagn dvs så att man kan ha ögonkontakt med sitt barn o också kunna kommunicera, åtminstone när de är under 6-9 månader.

#19 - Line

Vi funderade på en ny vagn till vår son som är 13-månader, nån smidigare men ändå stadig sulky. Men vi har det som krav att man ska kunna ha den vänd mot sig. och det finns inga såna vagnar. Så himla konstigt! i affären får man höra "jo men barnen brukar ju vilja titta framåt när de är runt året, så då krånglar man inte till det när man tillverkar vagnar". Men vår son verkar absolut inte ha någon önskan om att se mer än det han ser vänd mot oss. Och vi känner att det känna alldeles för tidigt att ha honom framåt vänd. Jag är övertygad om att vi skulle prata mindre om han var vänd åt andra hållet, vilket jag har läst att forskning visar (sorry, minns ej var). Och går man tillsammans med någon hamnar han ju helt utanför där framför... Nej, det får vänta! Känns det bra som förälder att ha framåtvänt tror jag inte det är någon fara alls för barnets skull, bara man tänker på att prata ändå och så. Kolla av ofta, visa var man är. Men för OSS skulle det kännas helt fel. Och som Lady Dahmer skriver, barn kan ju egentligen inte ta sådana beslut själva, det är ju vi som ska veta vad som är bäst... Att de verkar trivas känns inte som ett säkert argument tycker jag.

#20 - Anonym

Min dotter är 9månader & har suttit framåtvänd ca 2 veckor nu & hon är mkt lugnare.

När hon satt vänd mot mig försökte hon bara klättra ur vagnen hela tiden eller satt & tjurade.

Så vi pratade med BVC och hon sa att vi kunde vända sitsen och oj vilken skillnad!

Hon är så nöjd! Har börjar prata & vinka mer & mer sen dess :)

Så det är de bästa jag gjort iaf :)



Kika gärna in på min blogg :)

Lösenordet är: Dumle