bambi

Bättre öppettider på förskolan

 

Vad tycker ni om Kommunals kampanj för bättre öppettider på förskolan (ja, förutom att det är en irriterande stor banner)?

Jag har bloggat om ämnet lite grann förut när jag märkte att alla hämtade barnen kl. 15 och när vi lämnade Zack vid 8.30 så var han ibland först (av 19 barn). Vår förskola har till och med kortat ner öppettiderna för att det var så få barn som var kvar så sent, så nu tror jag att vår förskola stänger vid 16.30.

Själv så kände jag mycket stress över att ha Zack så kort tid som möjligt på förskolan även fast både jag och maken jobbade heltid. Som lärare så kan man ju anpassa sin arbetstid lite grann efter sina egna behov och t.ex. sitta hemma och rätta och förbereda lektioner. Men då måste det bli efter barnen ha somnat och då kan det bli väldigt sena kvällar istället och det sliter rätt så mycket.

Jag hörde att någon på tv sa att föräldrar nu för tiden ser barnen som ett projekt. Vi vill att dom ska ha det så perfekt som möjligt, dom ska ha dom perfektaste kläderna, dom mest pedagogiska leksakerna och få den allra allra bästa uppfostran. Och visst vill vi att våra barn ska ha det allra bästa, men ibland kanske det blir ett alldeles för stort projekt för oss och vi föräldrar blir sönderstressade. Ibland är det okej att inte vara perfekt (detta är något jag måste intala mig själv också).

#1 - Andrea

men det här med att de kortar ner, de måste fortfarande ha öppet till 18 (kanske 18:30 t.om) om behovet finns.

Så har de på sonens förskola. Öppet 07-17 för att det ska finnas så mycket personal som möjligt för bättre verksamhet. Men finns behovet att lämna tidigare och eller hämta senare, så är de skyldiga att mecka med sina scheman.

Det stressar dock mig lite grann, för de vill helst ha fyra dagars notice. Vilket är skitsvårt för mig eftersom jag jobbar på timmar och aldrig vet så långt innan. Oftast ringer de ju samma dag som man ska jobba.

#2 - Anna SC

jadu det är svårt det där. Alltså de flesta föräldrar vill ju sina barns bästa. Men vad är det? Är det att vara på förskolan en stund längre så att när föräldern hämtar så har de gjort allt annat så de kan ägna tiden åt barnet o därmd är lite längre på förskolan eller är det att bli hämtad så snabbt som möjligt o sen flänga runt med en stressad förälder??? Jag som pedagog på förskolan säger det förstnämnda (alla delar inte den uppfattningen jag vet). Alltså när jag stänger o föräldern inte dykt upp så är ju min oro att det hänt något (olycka eller så) inte att jag jobbar längre (har arbetstid 30 min efter stängning just pga det kan hända). Jag tycker det är viktigt att vi satsar på förskolan just för att föräldrar ska slippa fundera på om de hämtar försent. Sen är det ju tufft det där med att hämta sist. Någon kommer alltid få göra det oavsett öppettiderna, vad jag hoppas är att den känslan som pedagogen utstrålar inte är att fy skäms nu är du sist igen. För det är oacceptabelt ju!!!

#3 - Zanne

Gud det er så svårt dette, jeg mår så dårligt, for at Yasmin altid er först hos vår dagmamma, och altid den sidste, men jeg kan inte göre myke eftersom, det er mine jobb tider der passer med Dagis, mannen jobber helt off, ofte inte hemma under tider.

Och jeg jobbar ju full tid 8 - 16.30 hvilket betyder at Yasmin er i dagis 7.30 - 17 ibland 17.30 hvilket kännes hemsk, men ändog er vår dagmamma bra på at få oss at känna at det inte er noget problem. Yasmin mår super bra i dagis, och ser bestemt inte ut at at er et problem for hende at hun er den der er længst i dagis....

Men man kommer undre, er man virkelig den eneste med barn, som jobbar full tid, eftersom de andra forändra inte har de samme tider, og det kan få en til at mår lite dårligt, og få en at tænke at man kanske er en dårlig foräldra for dette.

#4 - Karoliina

det är svårt det här med tid på förskolan, jag kommer förmodligen jobba tvåskift när jag börjar jobba igen, och det finns ingen förskola i vår kommun som kan erbjuda sådana tider. (5.54-14.00, 14.00-22.30.)

min sambo pluggar just nu och kommer väl ha ett "vanligt" 7-4 jobb sen, så vi får lösa det efter det helt enkelt.



tycker det är vansinnigt att förskolan inte är anpassad efter hur folk jobbar, utan efter hur kommunen vill att vi ska jobba. vi bor i en industrikommun, här är de flesta jobben tvåskift, och det blir ju enormt svårt för ensamstående att få ihop allt. och ett nattdagis finns det inte.



sen är det ju skitsvårt, för ingen vill väl egentligen ha sitt barn på förskolan varken för länge, eller knepiga tider, men man måste ju jobba för att överleva.

#5 - Erika

Den här debatten gör mig sååå irriterad! Det är väldigt ofta jag känner mig som en dålig förälder som har mitt barn på dagis heltid. Vet många föräldrar på mitt barns dagis som jobbar 60% tex för att de ska spendera mer tid me barnen å att d skulle va SYND om barnen att lämna dom för tidigt å hämta för sent! Vi lämnar oftast 6.15 på morgonen och hämtar ibland inte förrän 17.15. Min sambo pendlar till jobbet å ja pendlar till universitetet. Vissa dagar är jag "ledig" från föreläsningar MEN ja pluggar fortfarande heltid å måste ha självstudietiden hemma FÖR MIG SJÄLV! Många tycker d e hemskt att när man ändå e hemma, då ska man ha barnen hemma oxå! MEn hur skulle ja kunna genomföra mina studier med en 5-åring som e sur för att mamma inte har tid för lek etc?! Barn har d bra på dagis punkt slut! Jag blir skitstressad av att andra föräldrar stannar hemma med sina barn å ser ned på oss som faktiskt MÅSTE ha tiden på dagis. Dagis e ju till för att vi föräldrar ska kunna jobba/plugga. Det är som du skriver, barn skulle va nåt slags projekt! En prestige i vardagen?! Vad säger debatten egentligen?!?

#6 - Förskolelärare

Jag tycker inte barn under 3 år ska gå på förskola om man verkligen inte har annat val så förstår jag. Men sen så anser jag att man ska hämta så tidigt som möjligt för att även om barnen har kul där så är det ju trots allt förvaring, barnen vill vara med sina föräldrar. Har stött på barn som beklagar sig så för deras mammor och pappor aldrig är hemma...

#7 - H

Har man dåligt samvete så gör man fel så klart. Varför skaffa barn o ha dem på dagis i så många timmar. Detta handlar inte om projekt eller perfektion, detta handlar om egoistiska föräldrar som skiter i sitt barns bästa. Barn mår inte bra av att sitta på dagis 8 timmar varje dag. Man är en frånvarande förälder då och en dålig sådan. Nu trampar jag på många tår men någon måste ta barnens parti istället för att smeka föräldrarna medhårs.

#8 - Lotta

Blir så irriterad på föregående kommentar från "H". Ska alla vi som måste jobba heltid strunta i att skaffa barn då?

Det vore ju fantastiskt om alla kunde vara hemma i minst 3 år med barnen och sen jobba högst 50% upp tills barnet klarar sig själv/inte har lika stort behov av förälder.

Tyvärr är verkligheten så att alla inte har ett välbetalt jobb, ett fett arv eller vad fan som helst att leva på. För att jag ska ha råd till ett hem, få i mina barn mat och ge dem kläder så de klarar sig, så måste jag jobba 100%.

Annars tycker jag att det är en självklarhet att förskolor ska ha öppet så länge som barnen måste vara där!

#9 - Sanna W

Fast det handlar ju inte bara om att förskolan ska ha öppet längre här. Hur ska barnen orka gå på förskolan längre tider än de som redan finns. Vår förskola är öppen mellan 07,30 och 17,30. Redan det är ju på gränsen för vad barn pallar. Jag tycker i de fall där föräldrar (ensamstående) inte får ihop tillräckligt med pengar ska få extra barnbidrag istället för att jobba mer. Jag tycker att fokuset på ett farligt sätt förflyttas från barnens bästa här.

#10 - Lotta

Drömmen: föräldrar behöver inte jobba konstiga tider (kvällar/helger/nätter) och barnen ska få gå högst 8 timmar/dag, och den föräldern som inte klarar det ekonomiskt får bidrag.

Sen tror inte jag att de flesta barn går heeeeela dagarna, utan att de som vill hämta senare är de som jobbar andra tider, kanske i butik eller så.. (9.30-18.30?) Tvivlar på att föräldrar tänker "åh, kan de inte ha öppet lite längre på förskolan så jag kan jobba över några timmar."

#11 - Anonym

Jag håller med i kritiken mot H's inlägg. Uteslutande andelen föräldrar gör sitt allra bästa för att deras barn ska ha det så bra som möjligt. För vissa, eller under vissa perioder för andra, är det svårt att hitta fungerande lösningar med kortare dagar på förskolan. Då är ingen betjänt av att man dessutom går runt med dåligt samvete. Barn är olika, men de allra flesta lider inte av att vara på förskolan.

Även om det sannolikt är en strävan hos de flesta, att hämta barnen så tidigt som möjligt, kan det vara värt att komma ihåg att kvalitet ofta är bättre än kvantitet.



H (inte samma som ovan)

#12 - Erika

Kommer jag eller min sambo hem tidigare från jobb eller plugg och vi inte har något mer att göra den dagen hämtar jag naturligtvis mitt barn tidigare och brukar då hitta på nåt kul. Ofta blir det pyssel eller bakar tillsammans. Men ska jag ha dålgt samvete för att jag lämnar tidigt och hämtar sent för att jag måste?!?! Vi har inte den ekonomiska förutsättningen att kunna vara hemma med barnen mer. Förskolan är INTE förvaring som nån här skrev, förskolan är till för att vi föräldrar ska kunna arbeta/studera.

#13 - Bea

Håller med Sanna W.

#14 - Sara

Den som påstår att förskolan är lika med förvaring vet alldeles för lite om svensk förskola, eller så har den haft extrem otur i sin kontakt med förskolan. En förskollärare som anser att barn under 3 år inte hör hemma på förskolan bör byta yrke. Ma kan ha många åsikter om att barngrupperna är för stora och att det saknas utbildade kompetenta pedagoger (även om en förskolllärarexamen tyvärr inte alltid innebär nödvändig kompetens), men förskolan i sig är BRA för barn, även små. Det är min bestämda uppfattning, i egenskap av lärare för små barn OCH förälder. Många barn har det sämre med sina föräldrar än på förskolan.

#15 - Frida

Hade jag fått välja helt själv hade jag varit hemma med min dotter tills hon blivit minst 2 år. Men pga ekonomin var inte det möjligt, tyvärr. Jobbar också skift, och det är ett jäkla pussel att få alla tider att gå ihop.

Varken jag eller min syster gick på dagis, vi började "lekis" som det hette då, när man va 5 år. Vi var alltid hos mormor och morfar när mina föräldrar jobba. Nu när jag blivit vuxen så var det en förskolelärare som sa att vi måste ha haft en väldigt trygg uppväxt som sluppit lämnas på förskola. Och det hade vi!

Vi gick ur skolan med bra betyg också! (Många påstår att dagis är SÅÅÅ bra för det förbereder en för skolan sen). Som att man inte hinner bli skoltrött ändå liksom.

#16 - Tess

Håller med den som skrev att ensamstående borde få mer i barnbidrag för att inte behöva jobba så otroligt mycket för att saker ska gå ihop. Man ska hinna njuta av barnens uppväxt! :-)

#17 - Lina

Men Gud, det är så att man blir mörkrädd... Vissa kommentarer är så märkliga så man kan undra ifall de är på riktigt eller om personen bor på en annan planet. Dåliga betyg pga förskolan?! Förvaring? Dåligt för barnen...

Förskolan har en egen läroplan, visste ni det? Att jobba på en förskola är ett prestigefyllt arbete och pedagogerna borde bli upplyfta för det jobb de gör med våra barn. De jobbar nästan alltid i motvind och föräldrar underlättar oftast inte för dem.

Visst, för vissa barn passar inte förskolan. Då är kanske pedagogisk omsorg (dagmamma) bättre.... Som förälder går man nog alltid runt med lite dåligt samvete, innebär det att det alltid då är fel? Skrämmande!

/Lina

#18 - Sara - Mamma till Max 2 år & flyttar snart till hus

Men va konstigt att de stänger 16.30 och att barnen kommer så sent på morgonen. jag är förskollärare och där jag jobbar så öppnar vid kl. 6 och stänger kl. 18. I princip alla barn av de 23 som är på min avdelning har kommit innan kl. 8.30. tänk vilken skillnad det kan vara!

#19 - What

Lina: och hur bra tror du att det är för ett barn att vara en av 23 dag in och ut från 1,5 års ålder? Läroplan, tillåt mig att hånle, man ska vara glad då fröken hinner byta blöja i tid. Läs boken " förskola för de minsta på gott och ont" man är en dålig förälder om man låter sitt barn gå hela dagar och man är en dålig förälder när man låter barnen börja på förskola innan de fyllt 3. Sen kan man vara världens bästa för övrigt men just i det avseendet är man okunnig.

#20 - Lina

Problemet enligt de tre forskarna som har skrivit boken "förskola för de minsta på gott och ont" är inte långa dagar eller att vara på förskolan, utan att barngrupperna är för stora på vissa avdelningar. Men detta gäller faktiskt inte alla förskolor. Jag blir så trött på att alla problem klumpas ihop och man tänker direkt att hela förskolan är katastrof. Man måste reda ut vad det är som är det väsentliga i diskussionen.

Sen måste man även fundera på vem i familjen som kortar ner sin arbetsdag för att slippa vara en dålig förälder... Oftast kvinnan, utan en tanke på vad som händer med ex pensionen... Tänk er en möjlig seperation. Schysst för mannen att kunna arbeta heltid under barntiden och få en hygglig pension, mindre bra för kvinnan som fastnar i den klassiska kvinnofällan, igen, fastän vi lever på 2000-talet.

What: Att förlita sig på en bok känns okunnigt om nåt... Det finns annan forskning som faktiskt säger andra saker... Forskning är inte den totala sanningen! /Lina

#21 - What

Ja du, allt som dövar ditt dåliga samvete är bra för dig. Det finns forskning och den presenteras i boken som är skriven av psykologer och psykiatriker, oj så okunnigt att ta till sig deras råd. Vad spelar det för roll om man som kvinna kortar ner sin tid då? Man är en bra mamma då. Men om jämställdheten är viktigare en ditt barn och du har en pappa till barnen som skiter i vilket så är det drar val. Massor av ursäkter i ditt inlägg bara.

#22 - What

Skriver från tel. Därför stavfel.