bambi

Natten då någon försökte ta sig in i vår lägenhet
Vi brukar låsa ytterdörren när vi är hemma. Maken sa alltid förut "men det är ju ingen som känner på dörrhandtaget när man är hemma"... så sa han fram tills en natt för ca 4 år sen när vi bodde i vår gamla lägenhet. Jag har alltid varit väldigt lättväckt så jag vaknade av att någon rumlade runt i trapphuset. Personen gormade och snubblade runt, hörde jag. Vi bodde på tredje våningen och jag tänkte att personen kommer nog inte ända upp till oss... men så hörde jag plötsligt hur personen var utanför vår dörr och försökte öppna vår dörr!

Jag blev förstås väldigt skraj och väckte maken. Vi tittade ut genom kikhålet och ser en kille som är full eller påverkad av något. Han lägger sig och sover utanför vår dörr. Jag blir förstås väldigt nervös och kan inte sova med en kille utanför dörren så där, speciellt inte när han försökt komma in igenom dörren.

Vi ringer polisen, men det är förstås inte särskilt prioriterat. Killen vaknar efter ett tag och försöker öppna vår dörr IGEN. Maken skriker åt honom genom dörren "va fan håller du på med?" och killen utanför sluddrar något... till slut så försvann han iväg. Men det var lite läskigt... och jag tänkte många gånger "tänk om vi inte hade låst dörren?". Han hade kanske inte gjort oss något men han hade kanske haft sönder saker och hade säkerligen varit svår att få ut ur lägenheten.

Så sen den natten så tycker inte maken att det är så dumt att jag alltid vill låsa dörren (även på dagarna) när vi är hemma. Brukar ni alltid låsa ytterdörren när ni är hemma? Har ni kanske också varit med om att någon försökt ta sig in i er lägenhet?
#1 - Pethra

Jag var med om samma sak när jag bodde i Malmö. Det var ett lite oroligt område och en av mina grannar var narkoman och hans lägenhet fungerade lite som en knarkkvart. En natt vaknade jag med hjärtat uppe i halsgropen, någon stod och försökte ta sig in i min lägenhet. Tankarna började fara runt i huvudet, man känner sig inte så värst kaxig i en sådan situation utan man kryper allt längre och längre ner under täcket. Efter ett par minuter så ger personen upp för att någon minut senare börja gorma genom brevinkastet och försöker låsa upp dörren igen. Sedan hör jag någon säga ett namn och där med försvann personen i fråga, han måste varit bomsäker på att han var på rätt dörr. Men otäckt var det.



Vi låser alltid dörren, men ett par gånger har vi märkt när vi skall gå ut att dörren varit upplåst under natten. Vi har vår ingång på nedervåningen så vem som helst som går förbi utanför på gatan kan se om det är låst eller ej, då blir man lite svag i benen när man tänker på vad som skulle kunna ske. ;)

#2 - Diana

Låser alltid på natten men kanske inte alltid på dagen. Men borde nog göra det på dan också...grannen hade inbrott mitt på dagen när de var hemma fast de var nere i tvättstugan, otäckt!

#3 - Louise- TÄVLING

De där påminner om en sak som hände mig när ja bodde med mamma o lillebror i en lägenhet högst upp.

Under en natt så va de nån som drog i vårat handtag in till lägenhet, o höll på ett tag.. vi hade pulkor, skidor o sånt utanför vid oss, och allt de rev han såklart.. jag va livrädd o trodde han va i köket och rev ur allting i skåp o lådor... :P



Sen den natten har jag ALLTID dörren låst, även nu när ja är sambos.. haha

#4 - Ann

Låser alltid.

Var med om en liknande sak när jag var 6 år. Har minnen av att pappa röt på den som försökte ta sig in. Misstänker att denna upplevelse präglat mig väldigt mycket - det är en av mina största skräcker att ngn ska försöka ta sig in/ta sig in i lght.

#5 - Susanne

Vi brukar låsa dörren för att katterna ute öppnar och går in annars...

Innan de lärde sig det så var vi inte så noga med det där. Hände att vi åkte hemifrån utan att låsa dörren också. Men så bor vi ju på landet...

#6 - Nina

Vi bor i hus och låser alltid när vi är hemma. på natten har vi larmet på också så om någon går ner på nedervåningen, eller försöker ta sig in så sätts det på och kameror i hela huset går igång. Så det känns ganska tryggt ; )

Fast jag är fortfarande livrädd varje gång jag sover själv i huset haha

#7 - Alfva

Usch, jag är nästan hysteriskt fjantig vad gäller såna saker!

När jag var liten bodde vi på nedre botten i ett rätt ruffigt område i Örebro (jodå, de finns där med). Det hände inte alltför få gånger att någon full snubbe/påverkad person kom och fick för sig att de bodde där, eller ännu värre - slog sönder fönstret till köket och tog sig in i lägenheten.



Så visst låser jag (och tycker ni gör rätt som gör detsamma), dessutom är jag livrädd (trots 4 trappor upp och låst port) att någon ska komma och göra inbrott!

#8 - Lena

Jag låser alltid på nätterna och oftast även på dagen. Tycker det känns tryggare om det är lås. Det har blivit en vana att låsa efter sig nä man kommer hem så ibland råkar jag göra det även när jag kommer hem till andra :).

#9 - ullis

Låser ALLTID dörren då jag är hemma. Morgon, fm, em och kväll :)

Jag är super skraj och sen vi byggde ut huset så är det inte alltid man hör om det kommer in något. Så därför är min dörr alltid låst.

#10 - Malin

Ja vi låser alltid vår dörr, natt som dag!

#11 - Mia

Låser ALLTID dörren dag som natt och mår skit om jag upptäcker att vi någon gång glömt det

#12 - NinaCrown

Låser alltid våran dörr då två av mina grannar alltid ska rycka i dörren av någon anledning när dom går förbi -_-'' Det är riktigt störande. Har flera gånger funderat på att skita i att låsa dörren, sätta mig i en stol i hallen och vänta på att dom kommer och rycker. Då kan dörren flyga upp så sitter jag där och frågar vad som är så otroligt spännande med min lägenhet att dom försöker komma in där varje dag.

#13 - Madde

Här är dörren låst, natt som dag! Men det beror för tillfället mest på att lille sonen har lärt sig öppna dörrar!:) Förra veckan hörde jag honom i ytterdörren och han var ute i trapphuset innan jag hann ifatt honom, haha! Men nattetid har vi alltid haft dörren låst. Slarvigare dagtid ska jag erkänna!

#14 - Carolina

Läskig upplevelse!

När vi bodde i stan så låste vi alltid dörren men nu när vi bor ute på vår ö så är det lite si och så med den saken, här är det (på gott o ont) lite tanken "men här händer ju aldrig något"...

#15 - Maja

Usch vad läskigt, jag förstår verkligen att ni låser.

Vi låser alltid på natten men inte på dagen. Men vi måste börja göra det för igår tog våran tvååring på sig mina skor och gick ut och vi märkte inget förens hon kommit några meter utanför dörren :-S. Vi bor dock i hus på landet, när vi bodde i lägenhet i stan låste vi alltid dörren även på dagen.

#16 - Soffan

Usch vad otäckt! Har aldrig varit med om det, men har ändå alltid dörren låst.

#17 - Sigrid

Jag är uppväxt i ett vanligt kedjehus-villamråde i Karlstad, och vi låste aldrig dörren när vi var hemma. Det var isåfall på kvällen om vi satt i källaren och tittade på TV, och på natten då. Men aldrig annars! Min man (som iofs är uppväxt i samma sorts område i samma stad) är uppväxt med att alltid låsa dörren, men det var tydligen alltid en massa ungar och ryckte i dörren där.

Iallafall, Oskar har det som reflex att låsa dörren när han stänger den, medan jag aldrig kommer ihåg det. Jag har inte ens försökt komma ihåg det, fram tills i våras. Då satt vi, på eftermiddagen, i soffan och tittade på TV. Ifrån soffan såg jag, men inte Oskar, dörren. Jag såg plötsligt en rörelse i ögonvrån och hann se ett huvud dra sig tillbaka och sakta och tyst stänga dörren. Jag hann inte reagera innan han stängt och vi hörde honom rusa ner för trappen, men han hann tyvärr undan innan vi hann se honom. Det var så uppenbart att han öppnade tyst, sedan kollade läget och när han såg att vi var hemma/satt så att vi kunde se honom så försökte han stänga utan att bli upptäckt. Det var alltså planerat och det var väldigt, väldigt obehagligt! Jag kände mig aldrig trygg i Norrköping och verkligen inte efter det, inte ens i min egen lägenhet dagtid. Så efter det försöker jag komma ihåg att låsa, även om jag känner mig mycket tryggare igen nu när vi är tillbaka i Karlstad

#18 - Beata

Jag var med om en sak fast tvärt om. Glad och förväntningsfull var jag på väg till en kompis fest, jag visste att det var bara att kliva in för vi känner varandra så bra och då gör jag det. Problemet var att jag tog fel på våningarna eftersom jag gick och pratade med en annan väninna och då klev jag rakt in i någon annan grannes lägenhet. Jag vart skiträdd över att de skulle bli skiträdda för mig men det var ingen som ens märkte att jag kom in så jag gick tyct ut igen ocg stängde dörren bakom mig!



Herregud! :-)



Jag själv bor utanför stan i ett lugnt villaområde men jag har för vana att alltid låsa dörren, ma vet aldrig och när man har barn så kan man aldrig vara försiktig nog med sådant här.

#19 - Emma

Va otäckt!=/ Här hemma låser jag alltid ytterdörren när sambon inte är hemma, även dagtid!

Trots att vi bor på "trygga" landet så ska man inte vara för säker...

#20 - Hanna

Jag låser alltid!

#21 - Malin

Otäck upplevelse.

Jag har aldrig varit med om något liknande men har alltid dörren låst - dag som natt!

#22 - Cilla

Har också alltid dörren låst, känns tryggare så.

#23 - Sussi

Hej



När jag bodde ensamen med mina barn låste jag även på dagen. När man bodde mitt i ett livligt samhälle så kan vad som helst hända.

Nu när jag bor ihop med min kille så låser vi aldrig dörren inte ens på natten. Bilarna har ståt olåsta även natte tid, vem vill ha en skrutti bangbang. (har man tänkt)

Men inte nu när vi har köpt en splitterny bil. Nu låses den om natten. Den vill man inte skas tas den kostade en hel del. Men då ska man ju även tycka det om att låsa ytterdörren. Men jag är lätt väckt av mig och sen har vi en snäll stor vovve som säger eller rektar sagt rusar och biter tjuven i snorren om den skulle våga sig in i huset. Men här är man aldrig rädd. Inte som i ett större samhälle. Så man känner sig rätt så trygg.



Jag tycker om du känner dig rädd så lås. Spec om man bor i ens tor stad där allt kan hända.



kram

S

#24 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Vi bor i hus och låser för det mesta dagtid, men alltid på natten. De två äldsta barnen (8 och 10) går hem själva från skolan och är därmed ensamma nån timme på eftermiddagen och jag tjatar på dem att de ska komma ihåg att låsa efter sig när de kommer hem och vet att de är själva. De går upp till sina rum på ovanvåningen och skulle aldrig märka om någon tog sig in där nere, det tycker jag känns riktigt otäckt. Jag jobbar natt ibland och då sover jag dagtid, men kan aldrig riktigt slappna av och sova ordentligt just eftersom jag är nojjig över att någon ska ta sig in, och de flesta villainbrott sker just på dagen..:-(

#25 - Amanda

Haha, usch vilken hemskt läskigt historia. Här hemma har vi ALLTID, utan undantag, dörren låst. T.o.m. när vi springer ner i tvättstugan för att hämta upp tvätt i max 5 minuter. Inte ens då känns det rätt att lämna öppet, för som du själv skriver - tänk om!!

#26 - Helena

Låser ALLTID dörren! För några år sedan när jag bodde hemma fortfarande var jag själv hemma. Vaknade på natten av nåt brak men somnade om nästan direkt. När jag vaknade på morgonen hade någon spärrat av min sovrumsdörr med en sopkvast. jag tyckte det var konstigt men reagerade inte förrän jag kom upp i köket och alla skåpsluckor var öppna och jag såg att tv-n i vardagsrummet var borta. Rädslan för att inbrottstjuvarna fortfarande skulle vara kvar i huset var fruktansvärd! inbrottstjuvarna tog inte mycket men de lämnade efter sug en otrygghetskänsla utan dess like i mig! Är glad att jag inte vaknade och gick för att se vad oväsendet var!! så ja, jag håller dörren låst och kontrollerar det ca 20 ggr innan jag ska sova på nätterna..

#27 - Helena

efter SIG ska det stå... (ammar och kommenterar samtidigt) :-)

#28 - ≈Sanna≈

Vi fick besök av grannen en gång, han gick uppifrån vinden och räknade fel så han råkade gå in en trappa för högt upp. Som tur är så säger ju hunden till så fort dörren öppnas (på gott och ont).

Innan vi fick portkod så var dörren jämt låst då jag är så rädd men nu är dörren ofta upplåst mellan lunch och det att min man kommer hem, sen känner jag mig säker och då kan den vara öppen.

Hoppas du haft en fin dag

Kram!

#29 - Agnieszka-2barnsmorsan

Nattetid är dörren alltid låst, men dagtid är det lite olika faktiskt!

#30 - Sandra af Munkakvarn

Fy vad obehagligt. Själv är jag noga med att låsa. Knäppgökar finns tyvärr överallt.

#31 - Sandra

Jag har alltid dörren låst. Vare sig det är dag eller natt just för att jag bodde i en trappuppgång där det bodde en narkoman som vi ringde polisen på (Vilket vi är oerhört glada över eftersom han visade sig vara pedofil...). Men det här med att låsa dörren har iaf hängt i trots att vi flyttat. Och det är jag så glad för idag!



En kväll var jag ensam hemma med min dotter. Hon låg och sov på övervåningen och jag tittade på tv när någon helt plötsligt försökte slita upp vår dörr. Jag hörde gap och skrik och personen försökte med all kraft att få upp dörren. Jag hörde till slut att det var vår granne som är alkoholist. Vi hade haft enorma problem med att de kom in oinbjudna i vår lägenhet och gormade efter alkohol tidigare. Men jag ringde polisen och de kom rätt fort. Vi fick hjälp med att byta lägenhet efter det och har inte haft problem med dem sedan dess.

#32 - Linda m 3

Min man tycker att jag har låsmani:), så ja jag är väldigt noga med att låsa dag som natt.



Otäck händelse!

#33 - JESSICA - Mamma till bustrollet Neo

Jag låser alltid dagtid och nattetid, kollar t o m en gång extra precis innan jag ska lägga mig så dörren verkligen är låst.Känns tryggast så och jag sover gå gott om natten.



Att jag låser dagtid är för att jag dels inte vill få oönskat besök och dels för att jag vill hindra min 3 ½-åring från att smita ut. Iaf fördröja det lite. Nu är inte min pojk sådan att han försöker öppna dörren så fort tillfälle ges, men jag känner även här att det känns tryggast att ha det låst och kedjan på då jag inte har 100 % uppsyn över honom 24/7. (Han leker i sitt rum - jag lagar mat etc.)

#34 - Martina

Vi låser alltid, dag som natt.

Och extra glad var man för det för ca 2 år sedan när plötsligt en av de gamla damerna (systrar ca 85-90 år) som bodde ovanför oss fick för sig både det ena och det andra.

Hon rymde från sin lägenhet hela tiden (någon gång per dag) och hamnade ofta framför våran dörr.

Drog i den, kollade i brevlådan och plingade på som en dåre ibland.

Detta skedde de vakna timmarna men 2 ggr hörde vi henne pilla med dörren på natten med.



Ofta gick någon av oss med henne upp till hennes syster och en dag fick vi nog så jag bad systern om deras barns telefonnummer.

Ringde honom och förklarade att antingen ordnade de detta eller så var värden tvungen att göra något.

2 veckor senare flyttade båda damerna.

#35 - Maria

Samma sak hände mig häromdagen, dörren var olåst på dan då min mamma var hemma.. när hon duschade gick någon in i lägenheten, och en check jag hade i sovrummet, återfanns i trappuppgången..

#36 - HannahE

Hej!

Sover hos min särbo var o varannan helg och idag så försöktenågon låsa upp vår dörr med sen egen lägenhetsnyckel och då sa min särbo att det händer en del gånger...då tänker man ju "tänk om dörren varit olåst?!" Vad skulle då hända! Om min biffiga särbo är i affären och jag är ensam med olåst dörr! Man blir ju livrädd för sådant! En gång ringde tiggare till och med på dörren! Sen gick jag och kollade låset och det var öppet! Hade jobbiga mardrömmar efter det!
Så då tycker jag att vi borde köpa ett baseballträ i aluminium eller en eldsstadsgaffel som man petar på veden medför att kunna mota bort dem...särbon bor nämligen i ett dåligt område med drogkarteller och fester mitt i veckan samt en figur som bussar sin schäfer på folk han inte gillar.... Usha. En kollega till särbon blev attackerad med kniv i området...samt så finns det tyvärr en motorcyckelklubb här (gissa vilken....den värsta) som mördat o skjutit inte många km härifrån....blir galen....