En sak som jag fick lära mig på matlagningskurserna i Thailand var att det var väldigt viktigt med bra ingredienser. Inga halvfabrikat eller skit. Så hon på Time for lime gav oss alla en lista på dom produkterna som var bäst och sa att vi skulle ta med oss listorna till vår lokala asiatiska butik.
Jag traskade iväg till HS Asien Livs vid Söderhallarna och hittade allt, förutom färska kaffir lime, på min lista! Hurra!
Dessa saker är guldvärda att ha hemma när man ska laga thai-mat och kommer från och med nu alltid finnas i vårt kök.
Rostad chilipasta i olja - Mae pra nom brand - en jättesstor burk kostade bara 43 kr.
Fisksås - Tiparos brand - väldigt viktigt att fisksås har en gyllenbrun färg och är klar! När den inte är klar längre så är det dags att kasta den! 18 kronor kostade 700 ml.
Sojan som är 1000 gånger godare än Kikoman kommer från Healthy boy brand och kostar 29 kr för 700 ml.
Oystersauce - Mae krua brand - eller som hon kallde den "chubby lady on blue background brand"
Tamarind - grunden till att göra tamarindsås. Viktigt är att man köper tamarind köttet och inte färdig tamarind pasta som kan ha en väldigt konstiggjord smak. Ett stort paket kostar bara 15 kronor. Tamarind ger en väldigt god syrlig smak till maten (och grunden i all thaimat är att ha med alla komponenter av salt-sött-surt). Används i sötsura såser, phad thai, currysåser, mm.
Räkpasta - här var inte märket lika viktigt. Räkpasta ger en hrälig sälta till maten. En stor burk kostade 37 kr.
Färsk koriander med rötter. En sak som jag fick lära mig om koriander var att den har tre delar som man kan använda i matlagningen - bladen, rötterna och kärnorna- och alla tre smakar HELT olika! Alltså en mycket användbar krydda. kostade 24 kr.
Citrongräs - Jag hittade ett paket för 13 kr i asiatiska butiken och ett annat på Coop för 24 kr. Så man kan spara en hel del på att handla i sin asiatiska butik istället.
Chili - används mycket i thaimaten och beroende på om man inkluderar kärnorna eller inte så kan man reglera styrkan rätt så bra. Jag köpte 10 stycken för 21 kr på Coop.
Galanga - Är släkt med ingefäran men smakar inte alls likadant. Jag fick tre stycken bitar i asiatiska butiken för 14 kr. Ofta användas denna rot i soppor och man ska aldrig äta den eftersom den är rätt så "trä-ig" men den ger ifrån sig en underbar smak!