bambi

En bra bas i ditt thai-kök
En sak som jag fick lära mig på matlagningskurserna i Thailand var att det var väldigt viktigt med bra ingredienser. Inga halvfabrikat eller skit. Så hon på Time for lime gav oss alla en lista på dom produkterna som var bäst och sa att vi skulle ta med oss listorna till vår lokala asiatiska butik.

Jag traskade iväg till HS Asien Livs vid Söderhallarna och hittade allt, förutom färska kaffir lime, på min lista! Hurra!

Dessa saker är guldvärda att ha hemma när man ska laga thai-mat och kommer från och med nu alltid finnas i vårt kök.
Rostad chilipasta i olja - Mae pra nom brand - en jättesstor burk kostade bara 43 kr.
Fisksås - Tiparos brand - väldigt viktigt att fisksås har en gyllenbrun färg och är klar! När den inte är klar längre så är det dags att kasta den! 18 kronor kostade 700 ml.

Sojan som är 1000 gånger godare än Kikoman kommer från Healthy boy brand och kostar 29 kr för 700 ml.
Oystersauce - Mae krua brand - eller som hon kallde den "chubby lady on blue background brand"

Tamarind - grunden till att göra tamarindsås. Viktigt är att man köper tamarind köttet och inte färdig tamarind pasta som kan ha en väldigt konstiggjord smak. Ett stort paket kostar bara 15 kronor. Tamarind ger en väldigt god syrlig smak till maten (och grunden i all thaimat är att ha med alla komponenter av salt-sött-surt). Används i sötsura såser, phad thai, currysåser, mm.
Räkpasta - här var inte märket lika viktigt. Räkpasta ger en hrälig sälta till maten. En stor burk kostade 37 kr.

Färsk koriander med rötter. En sak som jag fick lära mig om koriander var att den har tre delar som man kan använda i matlagningen - bladen, rötterna och kärnorna- och alla tre smakar HELT olika! Alltså en mycket användbar krydda. kostade 24 kr.
Citrongräs - Jag hittade ett paket för 13 kr i asiatiska butiken och ett annat på Coop för 24 kr. Så man kan spara en hel del på att handla i sin asiatiska butik istället.

Chili - används mycket i thaimaten och beroende på om man inkluderar kärnorna eller inte så kan man reglera styrkan rätt så bra. Jag köpte 10 stycken för 21 kr på Coop.
Galanga - Är släkt med ingefäran men smakar inte alls likadant. Jag fick tre stycken bitar i asiatiska butiken för 14 kr. Ofta användas denna rot i soppor och man ska aldrig äta den eftersom den är rätt så "trä-ig" men den ger ifrån sig en underbar smak!
#1 - Sigrid

Härligt att det mesta fanns att få tag på!



Fast rent defintionsmässigt är allt det där halvbrikat utom rot- och grönsakerna :) Tom. mjöl och kött är halvfabrikat. Allt som är på ett eller annat sätt processat men behöver någon slags preparering är halvfabrikat. Är det processat men inte behöver någon preparering (som tex falukorv som går bra att äta rå, bröd från affären eller mjölk) är helfabrikat.

Det är i princip omöjligt att leva utan halv- och helfabrikat och inget av det är nödvändigtvis dåligt. Visst finns det dåliga hel- och halvfabrikat men också många superbra och nödvändiga!



Visst förstår jag och fömodligen de flesta andra hur du menar, men det kan vara bra (in my humble opinion :) att komma ihåg hur viktiga halv- och helfabrikat faktiskt är!

#2 - Karoliina

oystersaucen fick jag av en vietnamesisk kvinna på mitt jobb, den var användbar till mycket, och supergod!

#3 - John Hedqvist

Se alla goda kryddor spicer gor mej hungrig, jag har bara kaffe o en muffin for frukost. J H.