bambi

Finns det egentligen några osjälviska handlingar?
Inom det biologiska perspektivet i psykologin så pratar man om att det är våra gener, våra hormoner och vår hjärna som styr vårt beteende.

Sociobiologerna har fått kritik när dom har hävdat att aggression är något naturligt och man har pekat på exempel där djur hjälper ett annat eller till och med offrar sig för flocken. Men då svarar sociobiologerna att hjälpsamhet mot andra är egentligen själviskt. Hjälpsamhet brukar löna sig, man får vänner och med deras hjälp kan man t.ex. störta en ledare och själv ta hans plats eller få hjälp när man själv är skadad. Att offra livet för flocken kan också vara ett slags själviskhet, för på sätt lever flocken vidare - där ens gener finns!

Det finns också en bok som heter The själviska genen, som handlar om att vi har en gen inom oss som gör att vi känner att "flocken är viktig". Att om jag jobbar för flocken så kommer den att jobba för mig. Om man ser på generna som om de vore själviska så verkar det nämligen som deras enda ”intresse” är att sprida kopior av sig själva. En gen blir förstås vanligare i en population som gynnar att den sprids.

Men ”Den själviska genen” innebär alltså inte att gener är själviska. Metaforen om ”den själviska genen” är tvärtom sprungen ur evolutionära förklaringar av samarbete. Egentligen är ”den själviska genen” en metafor med ett positivt budskap: vi behöver inte kämpa emot några själviska instinkter - samarbete ligger i vår natur!

Så var tror ni - existerar altruistiska handlingar (totalt osjälviska handlingar)??

#1 - Susan

Det är lite svårt det här, jag tror inte det finns några osjälviska handlingar. Man mår bra av att hjälpa andra människor, och så slipper man få dåligt samvete också. Men det är kanske olika från person till person?



Fin blogg förresten :)

Jag har följt den ganska länge.

#2 - Luxxie

Jag tror inte att det finns osjälviska handlingar. Oavsett varför man gör det så känns det oftast bra att hjälpa en annan människa och det är därför vi gör det, alltså självisk handlig med osjälvisk utgång. Som du sa det blir samarbete och alla bli nöjda. Jag tror vi funkar så :)

#3 - Jonna

Detta får mig att tänka på tv-serien Vänner. Phoebe försöker i ett avsnitt bevisa att det visst finns osjälviska handlingar. Det gick inte så bra...