bambi

Behövs det manliga pedagoger på förskolan?
Det finns en annan mamma för förskolan som är lika genusintresserad som mig och vi brukar träffas då och då och låta barnen leka och låta oss gotta oss i en massa genusdiskussioner. Idag så blev det mycket prat om det skulle behövas en manlig pedagog på förskolan (det har varit lite aktuellt med en ny pedagog därav frågan).

Hon kände en förskoleföreståndare som sa att hon aldrig anställde en ensam manlig pedagog, utan dom måste alltid vara minst två. Om det blev en på en avdelning så flyttade hon honom så att dom blev tre på en annan avdelning. Detta av den enkla anledning att om det är en ensam manlig pedagog så får han axla så otroligt mycket ansvar att vara en god manlig förebild medan om dom är minst två så får dom vara sig själva.

Den andra mamman kom också med tanken att tänk om denna manliga pedagogen bara spelade fotboll hela dagarna... skulle det vara så bra då? Och om man anser att alla är lika mycket värda, oavsett kön, varför behöver vi då en MANLIG pedagog?

Ja, många frågor som tål att tänkas på. Jag skulle ändå tycka att det vore bra att ha en manlig pedagog på förskolan, men först och främst en människa som är snäll och med goda värderingar... sen vad dom finns mellan benen är sekundärt. Det skulle endast vara för att barnen skulle se att män också kan ha det yrket.

Vad anser ni om frågan?
#1 - Anonym

Manliga pedagoger behövs helt klart! Om inte annat så barnen kan se att även män kan jobba med barnen.

#2 - Carola

På vårt föräldrakooperativ I(17 barn, 4 heltidsanställda +ett par som rycker in vid behov) har vi två mä'n anställda, en är barnskötare, den andre har erfarenhet men ej utbildning. Funkar kanonbra, det märks skillnad på barnen jämfört med innan, plus att stämningen mellan personalen överlag är mycket bättre!

#3 - Chellio

En viktig sak med genusfrågan som jag sällan ser tas upp är att allt femenint och flickigt ses som någonting svagt och dåligt. För mig är det viktigt att ge mina döttrar ett gott självförtroende och att våga stå på sig trots att de är klädda i rosa fluff och glitter från topp till tå ( som de råkar älska). Att gilla glitter och rosa ska inte nedvärderas bara för att det bärs av en tjej när det om det bärs av en kille ofta anses vara modigt (varför? För att han vågar visa sig svag?).



Sorry nu höll jag mig inte direkt till frågan men det var detta som ploppade upp i mitt huvud när jag läste ditt inlägg:) Genus

och jämstäldhet är intressanta diskutioner med många synvinklar.

Ha en fin kväll!



#4 - Angelica

Jag tycker det behövs manliga förskolepedagoger. Och jag är lyckligt lottad på vår förskola som har två ordinarie hos oss och två som brukar vara vikarie. :)



Det behövs både män och kvinnor inom skolorna för barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder. Likaså att det behövs pedagoger i olika storlekar, färger och former :)

Mångfald, med människor som besitter olika syn och erfarenheter.

#5 - Sara - Mamma till Max 2,5 år

Min man är förskollärare och är typ den enda manliga i vår kommun som har ca 15 000 invånare. Jag tycker det är tråkigt att det inte är fler män som väljer att bli förskollärare för det är en viktig uppgift som det både behövs kvinnor och män som arbetar som. Det finns många barn som kanske inte har en fadersgestalt i sitt liv och som behöver manliga förebilder. Jag tror att detta kan vara särskilt viktigt för pojkar.

#6 - Bettan

Självklart är det bra med manliga förskolelärare. Det är viktigt för barnen att få både bra kvinnliga och manliga förebilder. Barnen spenderar ändå rätt mycket tid på förskolan och blir ju helt klart påverkade av personalen där.

För barn som växer upp med en förälder kan det vara extra bra att få en förebild på förskolan som ett extra stöd i vardagen. Min sambo växte upp helt utan sin pappa och i ett sånt läge är det ju toppen med manliga förebilder på dagis :)

#7 - Bettan

Dessutom tror jag att det är bra för barn att se att alla yrken kan utföras av både män och kvinnor. Det kommer ju påverka jämnställdheten i en positiv riktning i framtiden.

#8 - tm

Jobbar själv i förskolan och tycker att det skulle vara bra med fler manliga pedagoger. Men absolut inte av den anledningen till att det ska finnas någon att spela fotboll med, det finns det än då. Utan snarare för att visa på att även killar är olika och har olika intressen. Vi kvinnliga pedagoger är ju olika personer med olika intressen, samma gäller ju killarna. Tyvärr tror jag att många killar som kommer in i förskolan får fungera som typ vaktmästare och "sportnissar", men alla killar är ju självklart inte intresserade av detta och jag tycker att det är hemskt att detta är var vi förknippar manlighet med, har vi inte kommit längre i vårat jämställda samhälle än att ha denna manssynen, då kanske vi gör det lika bra i att lita blind på vad Katrin Z skriver om manligt och kvinnligt=)

#9 - Linda

Håller med om att det skulle behövas fler manliga pedagoger, som kan visa på att män också kan arbeta i "kvinnodominerade" yrken. Tyvärr är min erfarenhet av mitt arbete i förskolan att männen ofta blir "vaktmästare" alt. spelar fotboll med killarna ute på gården.. Och alltså bara lever upp till fördomar!

#10 - Studentmamman

Det behövs verkligen fler manliga pedagoger inom förskolans verksamhet. I ett samhälle där många barn lever med en av föräldrarna kan de behöva en extra förebild på förskolan, sen om denna pedagog spelar fotboll eller ej är orelevant. Barn behöver se att även män kan ta hand om barn.

#11 - Becca

Tyvärr blir det ju ofta så (läste om det här när jag läste genusvetenskap men kommer inte ihåg i vilken bok) att om en förskola som inte jobbar med genus anställer en man så blir han en slags lekfarbror och så ska det inte gå till. Han drar igån massa roliga lekar och om han är enda mannen så blir han ofta sedd som speciell och det reproducerar synen på mannen som överordnad.



Men anställer man en man och bara låter honom vara sin egen person utan att man gör en stor grej av att "nu har vi en kille som jobbar här!" så är det toppen tycker jag.



Men jag tror att de behövs för att barnen ska se att män gör precis samma saker som kvinnor på förskolan och att män också kan trösta, vara ömma, leka mjuka lekar o.s.v. Allt för att väga upp bilden av att män ska vara så tuffa.

#12 - kissegirl

Jag tycker att det absolut behövs mer män inom förskolan!

#13 - LADY DAHMER

du - gå hit http://tools.pingdom.com/

skriv in din adress så får du se vad det är som tar längst tid att ladda. Jag tror helt enkelt att det är en kombination av saker; många script, många annonser, många bilder.

#14 - Milo

Min äldsta flicka har en manlig pedagog i sin grupp på förskolan, hon gör ingen skillnad på honom och dom kvinnliga, för henne är han "fröken Fredrik". Jag märkte i början att jag hellre vände mig till hennes kvinnliga pedagog (knasigt jag vet!) men nu är det faktiskt tvärtom. I slutändan handlar det ju absolut inte om ifall det är en man eller kvinna som tar hand om barnet, det är ju personen ifråga!

#15 - Tess

Jag är lika kors och tvärs i den frågan. Jag tycker det behövs eftersom det är bra med lite jämnare representation, men samtidigt så tänker jag att "könet spelar ingen roll" så varför ska man då hänga upp sig på att få en manlig pedagog till förskolan... Ja du, jag vet inte var mina tankar för mig :-S

#16 - Anonym

Fast tror genusförespråkare som tänker att det inte spelar någon roll alls om det bara är kvinnor som jobbar inom barnomsorgen efter som "könet inte spelar nån roll" biter sig själva i svansen...för isf kan man ju lika gärna vara nöjd med att de flesta chefer är män..eftersom "könet inte spelar någon roll"..

Nä blandat är bäst i alla lägen! Både vad gäller åldrar, kön och etnisk tillhörighet.

#17 - Lena

Svar på kommentar ovan; Jag är inte nöjd "om de flesta chefer är män"..........utan om alla chefer är bra chefer oavsett kön och lika med pedagoger. Väldigt bra med manliga pedagoger i förskolan, om det är en bra pedagog, det är det som är det viktigaste. Ser tyvärr ofta exempel på att män får högre lön för att de är män i förskolan och inte för att de är bra pedagoger.

Fram för bra pedagoger oavsett kön. Och en mix är ju alltid att föredra i kön, ålder, erfarenhet mm.

Pedagogen

#18 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Jag tycker det är viktigt med manliga pedagoger så att barnen får se att män också är/kan vara mjuka, ta hand om barn, diska, torka snorkråkor osv osv

#19 - Annica

Absolut bör det vara blandat med manlig o kvinnlig förskolepersonal.

Alla barn behöver manliga o kvinnliga förebilder o en arbetsplats, tror jag, mår bäst om det är blandat. Det är den erfarenhet jag har. På mina barns förskola är det bara kvinnor (fantastiska kvinnor) som arbetar o någon gång har det varit en man som vikarierat, vilket var väldigt uppskattat, iallafall av mina söner. Vi ger inga bra signaler till våra barn tycker jag när arbetsplatser är kvinnodominerande/mansdominerande.

#20 - melinda

Ja jag tkr definitivt att det behövs manliga pedagoger. Barnen behöver ha lite blandade kön i förskolorna. Då kmr det mer naturligt när barnen växer upp att både kvinnor och män kan vara bra på samma jobb och då skapar det ju mer jämställdhet i samhället.

#21 - FELICIA!

http://fredrik.cafe.se/genus-det-ar-forvirrande-grejer/



Detta satt ungefär huvudet på spiken om vad jag vill säga om genus. Missförstå mig inte, för jag tycker det är skitbra att du jobbar mot genusideal. Men att din dotter inte får ha klänning för att hon är tjej motstrider ju helt dina tidigare tankar?



Ja, jag ville bara dela med mig av länken, en annan synvinkel så att säga (: