bambi

Internationella kvinnodagen

Förutom fettisdagen, vår 9-års dag och pannkaksdagen så har det förstås varit Internationella kvinnodagen idag och vissa tycker att det är onödigt med en dag där man uppmärksammar kvinnors rättigheter och situation i världen. Varför har jag inte riktigt förstått. Eftersom det inte sker någon större förändring på det området så måste man väl göra något åt det och till en början i allafall uppmärksamma folk om problemet?

I många länder är det faktiskt en helgdag. Det vore kanske något? För att verkligen markera att denna dag är viktig, lika viktig som påsk och sveriges nationaldag.

Men istället så har man runtom i vårt fina land firat denna dag med barnvagnsmarsch, armbrytning och min läsare Matilda fick till och med vara med på mufftillverkning i skolan (!!).

Jag läste i YourLife om en feministisk bokcirkel (något som skulle passa bra idag!) som skulle läsa en massa intressanta böcker som jag själv inte har läst: Könet brinner, Elitfeministerna och Den nya kvinnostaden. Mina egna favoriter är Det kallas kärlek och Egalias döttrar. Speciellt den sistnämda är en riktig ögonöppnare då den vänder på könsrollerna, männen i boken har dom traditionella kvinnorollerna (är hemma med barnen, lagar mat, städar) och kvinnorna har dom traditionella mansrollerna. Det blir så oerhört tydligt när man vänder på allt och problemen med att könsrollerna är så olika går inte att förneka.