bambi

När yrket blir en livsstil

Är det okej för en läkare att röka? För en präst att vara ute och festa och dricka alkohol? Är vissa yrket mycket mer än just ett yrke?

Jag har fått höra att jag som lärare inte borde blogga. Jag borde inte slarva med stavning och språket. Jag borde inte uttrycka mina politiska åsikter. Jag borde helt enkelt begränsa mig själv utifrån yrket jag har valt.

Visst så känner jag också att jag begränsar mig i mitt bloggande på grund av mitt arbete. Jag tänker mer än två gånger innan jag lägger ut en bild på mig i bikini. Jag bloggar inte om sex, mitt jobb och andra mer privata saker på grund av mitt yrkesval. Men jag känner ändå att vissa verkar vilja dra gränsen lite för långt ibland, att jag inte ens får slarva lite med språket eller får inte uttrycka mina åsikter inom genusdebatten. Jag är ju faktiskt inte bara lärare, utan människa också!

Jag ser det också som en bra sak, att blogga som lärare, att mina elever kanske ser att jag faktiskt är en människa. För ibland verkar elever tro att vi är några övermänniskor som aldrig har en dålig dag och alltid ska orka med gap, skrik och jobbiga lektioner. Men jag brukar inte prata med mina elever om min blogg, vill helst inte nämna den för dom, men dom brukar kunna hitta hit på egen hand. Och jag vet många gamla elever som läser bloggen och det gör mig SÅ glad!!  :)


Vad tycker ni om frågan? Ska vissa yrkesval spilla över på ens fritid också? Måste man välja en viss livsstil utifrån sitt yrkesval?

#1 - Apan satt i granen @ Spotlife

:) Tänkte precis skriva ett liknande inlägg.

#2 - Anonym

Jag förstår helt hur du tänker! Jag tänker också till någon gång innan jag skriver "vad som helst", även om min far ändå varnar för att vara för personlig. Och visst, man vet så klart inte alltid vem som kan missbruka informationen, men nog kan man om man så vill hitta "för personlig" information om de flesta i så fall, ex på Facebook, och en blogg kan sällan bli riktigt rolig, om man inte får "lära känna" personerna som individer lite...

(Välkommen att kika in även hos mig!)

Ha en soligt bra dag!

//Johanna (FamiljeSecondhand)

#3 - Malin

Jag tycker man ska få göra som man vill. Du är väl inte lärare på fritiden. Du ska ju kunna slappna av när du kommer från ditt jobb som vilken arbetare som helst. Men sen att blogga har ju sina för och nackdelar. Man får ju tänka på vad man skriver.

Hoppas din dag blir bra =)

Här hos mig skiner solen !



Var gärna med o tävla inne på min blogg!

// Malin

#4 - arasen

Jag förstår absolut hur du tänker och jag tycker din blogg är lagom utelämnande. Det är inte roligt att läsa en blogg där man inte får känna personen, men det känns som man får lära känna dig. Inte för mycket och det är också bra. Det finns ju bloggare som t.ex. Kissie som gör vad som helst för att få hennes läsare att stanna kvar., Dina läsare stannar för att de gillar dig och din blogg.



Ibland tänker jag också just på det där med läkare och sjukhus. Varför röker dom (trots att jag själv röker) och varför säljs det cigaretter på sjukhusen? Samtidigt skulle inte jag vilja begränsa mitt liv efter ett yrke och självklart ska ingen behöva göra det.



De som bryr sig över din stavning osv har inget annat att klaga på och de måste få klaga på någonting. De är negativa och tråkiga. Såna ska man inte bry sig om. När jag läser din blogg får jag alltid ett leende på läpparna (okej, inte allt det där med sjukhuset och cancern. För det var inte kul! Jag led verkligen med dig). Du försöker alltid se allting från den ljusaste sidan och du verkar otroligt stark i din personlighet.



Nu blev det ganska rörigt tror jag, men jag hoppas du förstår vad jag ville komma fram till.

#5 - Rocktjejen

Nej, jag tycker det inte är fel. Fritid & arbete är två helt olika saker.

Jag jobbade i flera år inom barnomsorgen, någon gång fick jag lite mindre snälla kommentarer av folk när de fick se mig bland uteställen här i byn. Jag förklarade att jag är inte fröken då, utan när jag arbetade.

Nä, så jag tycker att du har rätt att blogga. :)

#6 - John Hedqvist

Jag tycker om vad du skriver, o Sverige ar ju inte North

Korea o so ar du inte en nunna, so fortsatt som du gor.

J H.

#7 - Tess

Det är skillnad tycker jag. Om man som lärare visar upp dåligt omdöme i att t.ex. röka, uttala rasistiska åsikter eller liknande då tycker jag att det t.o.m. är skadligt på fritiden. Men att visa upp att man är en människa och ha en lagom personlig blogg...det ser jag inget fel i.

#8 - Sanna

Tycker inte man ska behöva begränsa sitt liv utefter sitt yrke, för precis som du säger är man inte mer än människa. Bara för att man jobbar som tandläkare behöver man inte ha världens leende, men det skadar ju så klart inte om man har det. Likadant när man är läkare och röker.



Men att du inte får blogga för att du är lärare tycker jag bara är dumt i och med att min lärare till och med uppmuntrar mig som elev att blogga, skriva och uttrycka mina åsikter och vara kreativ. Det är ju på det sättet man lär sig. Sen är det ingen som bryr sig om stavfel hit eller dit.



Kram Sanna