bambi

Sagan om ett litet citronträd...
Förra året i juli så plockade jag ur några kärnor ur en citron och la dom för att torka. Sen så planterade jag dom och väntade tålmodigt. 10-14 dagar senare så hade nästan varenda en av kärnorna börjat gro! Dom fick stå ute på balkongen hela förra sommaren och dom trivdes bra där!

Nu, nästan 9 månader senare så har jag faktiskt bara ett endaste citronträd kvar! Men det är mer än vad jag trodde efter våra två månader i Thailand. Den är ca 12-14 cm lång och har en bra bit kvar att växa tills den kan kalla sig för "träd".



Nu har jag startat nästa projekt istället och planterat några solrosfrön! Jag fick några från Rara växter i en goodiebag och det gick väldigt snabbt för dom att börja gro! Ska nog plantera några till. Det är väldigt roligt att ge bort egna växter till vänner. Jag gav bort några av mina citronträd förra året och alla blev så glada!

#1 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Roligt att ett av dina citron"träd" har klarat sig! Solrosor är ju betydligt enklare att driva upp. Mina barn har fått så solrosor och sätta potatis varje år på sitt dagis, så då fick vi hem fina små solrosplantor som vi satte i trädgården och som sen snabbt växte upp och blev rikitgt stora och fina. Potatis satte de i hinkar, och på sommaren kunde vi skörda små nypotatisar som var otroligt goda både att koka och grilla i foliepaket. Perfekt för barnen att skörda och äta det de själva fått vara med och odla! Jättestolta var de förstås! :-)

#2 - ≈Sanna≈

Tack för citronträdsuppdateringen! Fördelen med solrosor är att de växer mycket snabbare men samtidigt så har man ju ett citronträd under längre tid.

Hoppas du har en fin dag!

#3 - Anna

Den här uppdateringen har jag längtat efter :) Tänkte på ditt blivande träd när jag läste i en tidning om att ha citronträd hemma! Trevlig helg :)

#4 - Sussi

Hej Bambi



Solrosor är vackra, och nu har de kommit i andra färger. Det ska jag pröva att köpa. Vi sätter alltid sol roser i slutet maj när snön har smält bort, för de gror så snabbt. Och Långa blir de. Men jag har aldrig prövat i kruka.



Ha en fin fredag

kram

Sussi

#5 - J

Åh, det här inlägget påminde mig om min tid i Kalifornien. Att på morgonen strosa nyvaken ut i trädgården & sitta bland citronträden med en kopp thé å bara njuta i solen..



..nostalgi.

#6 - Anonym

Hej plantdamen. Intressant att se du gillar att odla plantor . Det ar samma med mej, ett av de forsta saker do vi flyttar till nytt stelle jag grever upp en tredgord.

Vi flytta just till vort nyvarande hem o forsta jag plantera var en citron buske,avocado o par cactuser.

Lev well o soliga dagar for dej. J H.

#7 - Caroline

Förra året planterade jag också solrosor, jag började med att förså dem inne i början av april. När sommaren väl kom och det inte var någon riskt för frost så planterade jag ut dem. De blev stora och ståtliga allihopa. Varannan röd och varannan gul, de blev mellan 2 och 3 meter höga och stora blommor blev det! Underbara!! =) Det ända negativa jag kan se är att de är väldigt vattentörstande, så vi fick vattna ca två gånger om dagen när det var som varmast.

Från några av blommorna skakade jag ur solrosfröna och torkade, så nu dröjer det många år innan jag behöver köpa nya solrosfrön! :)

#8 - Camilla

Vad roligt att så, jag borde ta och göra något liknande här hemma. Det är både roligt för oss vuxna och för barnen :)



Tack för tipset!

#9 - Viktoria - stjernfall

Om du vill se hur mitt cintronträd ser ut (eller såg ut i oktober förra året) kan du komma in här: http://stjernfalls.blogg.se/2010/october/citrontrad-en-uppdatering.html



Jag planterade precis som du citronkärnor ur en helt vanlig citron :)



Nu när det är ljust längre tid har det dessutom fått lite skott ur taggarna :D

#10 - Linda

Tack för uppdateringen, vad kul att en planta fortfarande är vid liv! Nu har jag påtat ner ett litet gäng kärnor i en kruka, ska bli skoj att se vad som händer :) Får nog prova solrosfrön också!

#11 - Heidi

Jag har en hel del plantor med o tänkte i år även plantera rödlök, ruccola sallad och physalis :) Kul o sen kunna äta physalis ist för köpa. Kul med sånt. Har du andra plantor med? Blir det citroner av ditt träd? För avokado gör inte det.

Kram

#12 - Beatrice, mamma till skrutten Robin

Ja, det är riktigt kul att plantera något som man får se växa upp. När Robin blir äldre ska han få välja något han får plantera för att sen "ta hand om" :)