Cake pops är en klubba som man ska äta och innehållet är nästan som en kladdkaka! Supermumsiga!
Cake popsen kommer ursprungligen ifrån Bakerella som en dag bakade en sorts sockerkaka som hon blandade med cream cheese och rullade till bollar som hon sen doppade i choklad. Senare så testade hon att göra dessa bollar igen men satte dom på pinnar - och cake popsen var födda!
När jag letade runt på nätet så hittade jag två helt olika recept på cake pops. En som grundade sig på en slags sockerkaka (som Bakerellas ursprungsrecept) och ett annat som grundade sig på färdiga, köpta kakor. Så jag ville testa dom olika recepten och se vilket som blev godast!
Här kommer dom två olika recepten:
Kaka
100 g smör
1 dl (60 g) vetemjöl
1 dl (45 g) kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
Mixa ihop och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Kaka
2 paket Ballerina kladdkaka (eller så kan man ta två paket med Oreos)
När ni har själva kakan klar eller kakpaketen redo så är det bara att slänga ner allt i en mixer så att det blir kaksmulor:
Sen så blandar man smulor med antingen 175 g jordnötssmör eller 75-100 gr philadelphiaost, alltså något kladdigt... så det kanske skulle funka med nutella eller liknande? Men har bara provat dessa två varianter.
När man har blandat ihop allt så rullar man smeten till små bollar som man trär på pinnar. Jag använde vanliga grillpinnar men det finns bättre och ordentligare pinnar att köpa här. Sen så är det bara att ställa in dom i kylen i ca 30 minuter så att dom blir lite hårdare.
När det har gått 30 minuter så är det dags att smälta chokladen. Det går åt fruktansvärt mycket choklad. Ca 300 gr. Man kan använda vilken slags choklad man vill, men jag föredrar den vita. Den mörkare var dock lättare att arbeta med då den stelnar fortare.
Sen kommer den svåra biten... så att dom blir riktigt snygga så ska man helst ha dom upprätt medans chokladen stelnar. Så antingen så kan man ha dom i en bit frigolit eller oasis... eller om man inte är lika rädd för att dom inte ska bli helt runda och fina så kan man lägga dom ner på lite bakplåtspapper:
Det går förstås också att använda lite karamellfärg i den vita chokladen och t.ex. ha ljusgrön choklad runt en cake pops som smakar mint. Cake pops känns som en sån kreativ sak att göra och passar bra på barnkalas (kanske inte för dom allra allra minsta).
Vilken version som var godast??? Jag gillade mest "orginalet", där man bakar en sockerkaka (fast med choklad) och smular sönder och använder philadelphiaost och vit choklad. Riktigt riktigt gott!