bambi

Är det okej att objektifiera män?

Jenny skrev en kommentar till inlägget om min onsdagskväll:

Självklart blev det snack där om "tänk att det var två lättklädda killar istället för tjejer" och det var roligt att det satte igång en diskussion. För ja, det var en del av eventet som Hertz Freerider hade igår.

Nu kanske man inte ska tänka att "two wrongs make a right" men jag kan tycka att det är lite roligt att det för en gångs skull är killar som är objekt.

Men så länge dom som är lättklädda trivs, tycker om det och det är självvalt så är det väl inget fel med det? Eller ska man aldrig få ha något ögongodis? Vad säger ni? Rätt eller fel att män objektifieras?


Foto: Karina Ljungdahl och Femi Frykberg

#1 - Asta

Jag tycker faktiskt inte att det är samma sak även om jag förmodligen inte gått igång på några unga killar med bara överkroppar som tvättar bilen.

Kvinnor är och har alltid varit underordnade männen, vi i Sverige har kommit en bra bit men tex Jack & Jones omtalade reklam visar att vi har en bit kvar.

Det är som när köksbordsrasisterna menar att det är lite illa att säga svenne som blatte el finska pinnar som negerboll. Nej, det är inte samma sak för det finns inte samma laddning.

Men jag tycker det är märkligt när jämställdhet innebär att vi kvinnor tar efter mäns dåliga beteenden.

Fin dag till dej/ Asta

#2 - Charlotte

"Men så länge dom som är lättklädda trivs, tycker om det och det är självvalt så är det väl inget fel med det? Eller ska man aldrig få ha något ögongodis? "



Tyvärr är det samma argument som män använt i åratal för att legitimera inte bara våta blickar på stranden, reklamaffischer eller flickor på biltvätt. Nej det är samma sak de säger om strippor, prostituerade och pornografi.



Så nej, jag tycker inte det är okej att objektifiera män på samma sätt som det inte är okej att objektifiera kvinnor. Kvinnor blir i större utsträckning objektifierade, men det gör det inte på något sätt okej att degradera hela människosläktet. Ingen ska bli objektifierad och värderad bara utifrån sin kropp och nakna hud, man eller kvinna.

#3 - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

Egentligen inte.



MEN eftersom det fortfarande är så snett i det svenska samhället och världen att kvinnor objektifieras i så grymt mkt större omsättning är det inte mer än rätt att det är omvänt ibland.



Hade den kvinnliga objektifieringen minskat någon (jävla) gång (istället för att öka) så skulle den manliga vara mer illa också.



Har du läst den hungriga prinsessan? Sjukt bra bok. Tror du skulle gilla den, du som gillade Egalias döttrar. Handlar bl.a. om detta.

#4 - BAMBI

Charlotte Så du tycker att män ochkvinnor aldrig ska få vara lättklädda i såna här smamanhang (och vara "ögongodis")?

#5 - Pethra

Jag kan väl se det som så att, tycker man inte att det är ok att det är kvinnor som står och tvättar bilen i minimal klädsel, även om de gillar det och det är självvalt, så skall man heller inte tycka att det är ok att killar gör det. Sedan kvittar det att kvinnan alltid har varit objektet, tycker man att det ena är omoraliskt och fel så borde även det andra vara det.



#6 - Angelica

Det är väl på tiden som du säger att det syns lite män som objekt vid såna här tillställningar. Om det hade varit tjejer där så hade ju reaktionerna helt klart varit att "det är alltid tjejer dom ska objektifiera" och sura miner för det så jag tycker verkligen det kan behövas lite mer sånt här med män istället.

#7 - a-k

Mera lättklädda objekt åt folket, ögongodis är fantastiskt oavsett kön! Låt människan vara mänsklig ;)

#8 - Anna Kaagaard Kristensen

Jag har inget emot att varken kvinnor eller män slängs fram som objekt ibland, det handlar inte om hur naken man är utan vad man säljer. Är det reklam för en erotisk bok, underkläder, sexleksaker eller liknande så kan ju nakenheten och sexantydningarna vara befogade, men när det kommer till att sälja gympaskor, bilar eller typ kaffe så fyller det liksom inget syfte, det finns ingen koppling mellan det ena och det andra.

#9 - felicia

Men gud vad hypokratiskt!!! Om det hade varit kvinnor hade du rasat om jag har fatt ratt intryck av dig! Bara for att det ar man istallet for kvinnor ar det inte okej!!

#10 - LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

Jag håller med Anna Kaagaard här ovan. Ibland är det befogat med sexiga bilder. Det är även skillnad på bilder som är tagna för att agera onaniobjekt och bilder tagna för att fånga en sinnesstämning (eller förmedla en)



men att det skulle vara ok med män som objekt tycker jag inte. Inte heller tycker jag att argumentet "om alla vill och trivs med det" håller eftersom att det är samma argument som män använt om kvinnor (och sina handlingar mot oss) i århundraden.



Däremot så är det - som också påpekats- skillnad på att sparka uppåt och nedåt i hierarkin. Män är inte underordnade objekt på samma vis som vi är. Deras status i samhället är högre och då kan man tillåta lite mer.



Och så vill jag även påpeka att det är fullt normalt att tycka om att se på vackra nakna människor. Oavsett kön.

#11 - Tess

Jag tycker det är lite skillnad. När det är kvinnor som strippar t.ex. så är det kanske på en mörk bar nånstans medan när killar strippar så görs det till show (Chippendales, Allt eller inget). Jag tror synen på striptease skiljer sig (generellt) mellan kvinnor och män.