bambi

Barnen mår bättre, men vi mår sämre



Även Malin Alfvén var på författarkvällen jag var på igår och sa också en massa massa nyttigt. Hon säger att hon har gått från att vara barnpsykolog till att vara föräldrapsykolog. För förut så frågade alla föräldrar:

"Vad är det för fel på min unge??"

Medans idag så frågar alla föräldrar:

"Vad har jag gjort för fel??"

Vi föräldrar är så upplysta och så pålästa nuförtiden att vi känner att vi har så mycket kunskap så vi borde göra rätt. Vi har ju kunskapen. Men ju mer kunskap man har desto mer inser man hur lite man egentligen vet. Så vi känner oss osäkra och känner oss som världens sämsta föräldrar. Detta har lett till att barnen mår bättre än dom någonsin har gjort, men vi föräldrar mår sämre.

 

Så Malin Alfvén vill att vi ska tagga ner och inte ställa så höga krav på oss själva som föräldrar, så mår vi och våra barn bättre. Vi kanske inte behöver läsa på om allt och om varenda liten utvecklingsfas utan lita mer på våra instinkter och acceptera att det ibland kan bli lite fel...

#1 - Helena

Så sant! Jag stör mig på att alla omkring en är så oerhört pålästa om varenda liten fas. Minsta lilla gnäll av bebisen ska analyseras som en "klockren 24-veckorsfas". Boken "att växa och upptäcka världen" verkar vara en guldgruva för författarna eftersom varenda förstagångsförälder verkar ha köpt den (utom jag).

Min bebis har inte haft någon klockren fas som jag sett det, därför tror jag den boken är humbug och lyssnar mer på mina egna instinkter kring hur man ska behandla honom. Behöver man verkligen en bok för att förstå att bebisen växer och att det kanske är därför han är lite extra gnällig? Manual för bebisar när vi klarat av att vara föräldrar i årtusenden!

Min bvc-sköterska sågade den där boken jäms med fotknölarna. Vet att många "behöver" den för att det är skönt att läsa sig till att det är en fas och att den snart är över men kan man inte använda hjärnan till att tänka det utan behöver en bok har vi kanske kommit lite väl långt i obsessandet över att göra rätt...

Läste nånstans att 80-talister (dit jag hör) är mer vana vid att läsa på om saker och söka information vilket gör att vi inte kan släppa på kontrollen utan läser på för mycket.. ligger nog något i det.. :-)

#2 - Beata

Jag håller med delvis. Jag tror att barnen generellt har bättre förutsättningar, samtidigt så har BRIS-samtalen ökat markant under de senaste år. Vi lever i ett sådant tempo och samhället har blivit ett mediesamhälle där aktiviteter avlöser varandra snabbt så jag tror att det är lätt att stressa upp våra barn och oss själva. Jag tycker det är bra att vi har olika kunskaper idag, det gynnar ju nästa generation, men jag håller absolut med om att vi bör tagga ner, spendera lite mer tid som familj och njuta mer av tillvaron istället för att jaga runt så mycket.

#3 - Tess

Helt rätt! Jag har gått mycket på instinkt, men sedan kollat upp saker efteråt för att jag undrat. Det har visat sig alla gånger att min instinkt var rätt. Det känns underbart! Nu blir det bara att ta tag i saker så jag inte känner att jag måste kolla upp det varje gång jag gör nåt :-)

#4 - Rosita

Hej,

jag är övertygad om att det sämre måendet hos föräldrar (och jag vet inte om barnen i allmänhet mår mycket bättre nu än när jag växte upp på 70-talet ...) INTE ligger i att "vi" är för pålästa och därmed känner att vi borde veta hur att agera i varenda utvecklingscykel.



Jag har en annan idé än att tagga ner på kunskapskraven. Tagga istället ner på jobbtid och spendera mer tid med barnen, framförallt i de yngre åren. Sluta inte jobba och sluta inte med egna intressen men VAR med ditt barn mer så löser sig de mesta problemen. Så tror jag.



Hälsningar Rosita, trebarnsmamma och yrkesarbetande