bambi

Bloggare - något mellan privatperson och journalist?
Jag träffade på finaste Emma-Lou igår också. Vi brukar springa på varandra på bloggevents. Vi kom in på att vi får väldigt mycket mail (varje dag) från olika företag som vill skicka produkter till oss. Inbjudningar till olika events har också ökat. Intresset kring bloggar ökar varje dag känns det som.

Oftast när man bli inbjuden på såna här bloggevents så är man inbjuden tillsammans med en massa andra journalister. När PR-byråer kontaktar en så är det också som om man vore en journalist. Dom vill skicka produkter till en, no-strings-attached (man måste inte skriva om produkten). Men man kan även låna hem saker för att fota dom, precis som tidningar gör när dom gör repotage.

Men det är ju bara det att bloggare är INTE journalister. Vi har ingen journalistisk utbildning.

Andra tycker att vi bloggare blir utnyttjade. Företag skickar oss produkter värda några kronor men får reklam och marknadsföring som egentligen är värda många många tusenlappar.

Men det verkar som om det finns en klyfta här. Bloggare känner sig utnyttjade eftersom dom ger företagen billig reklam, medans företagen ser bloggare som journalister och gör som dom alltid har gjort - skickar gratis produktprover och inbjudningar till "journalister". Men det är bara det att bloggare brukar inte se sig som journalister och känner sig ofta tvugna att blogga om allt gratis dom får... för annars så kanske dom slutar att få gratisprylar och det vore ju hemskt tråkigt....

Bloggare är en ny kategori av människor i mediavärlden och det kommer nog ta ett tag tills vi vet vart vi står.
#1 - Bloggare

Att ta emot produkter med löfte om att skriva om dem bryter mot svensk pressetik och marknadsföringslagen. Så det kommer sannerligen stramas åt på något sätt så småningom och säkert utformas på annat sätt.



Underbara Clara skriver väldigt bra om det:

http://www.underbaraclara.nu/187165/2010/11/29/vi-ar-inte-till-salu/

#2 - BAMBI

Bloggare Jo, jag har läst Underbara Claras inlägg och var på väg att skriva detta inlägg då... men så föll det bort.



Men det är nästan aldrig så att man behöver lova att skriva något om produkten...

#3 - Apan satt i granen

Det ska bli spännande att följa utvecklingen. Jag kan blogga om prylar, men då saker som jag verkligen gillar. Mycket av sådant som ligger i en såkallad goodiebag är ju faktiskt saker blir liggande för att man aldrig skulle ha köpt det i vanliga fall. Såvida det inte är ätbart då :)

#4 - Matilda

Hur ser du på detta att bloggare får/tar betalt av olika företag för att skriva om deras produkter, utan att skriva ut att det är just reklam? Trots att det är emot marknadsföringslagen verkar det ju tyvärr vara väldigt utbrett i bloggvärlden. Finns bloggar som sätter sig emot detta och tydligt skriver ut att de följer Pressens samarbetsnämnds Spelregler för press, radio och tv (t ex UnderbaraClara).



I var och varannan stor blogg man läser finns det ju med bild om någon produkt och sen en text om det, jag blir ofta osäker på om det är skrivet för att bloggaren själv tycker om produkterna eller om de blivit just tillfrågade om de kan skriva om det. Du själv har ju en del såna inlägg, är det skrivet för att du helt enkelt vill rekommendera produkterna eller ”på uppdrag”?



Detta är ingen kritik/påhopp, började bara fundera på det nu när du skrev om att bloggare kan känna sig utnyttjade/lurade, och det kan ju vi läsare också göra. Så jag undrar bara hur du ser på den här saken.



Ha det bra! /Matilda

#5 - BAMBI

Matilda Jag skriver alltid ut om jag har fått en sak skickad till mig. Maken är noga med att jag följer marknadsföringslagen (med tanke på att han är jurist och allt).



Jag tycker att det är lite frustrerande när jag t.ex. har fått förfrågan att få en produkt och/eller blogga om något mot betalning men tackat nej (eller tackat ja och skrivit ut att jag har fått produkten) och sen ser andra bloggare blogga om det och inte skriva att dom har fått varan eller fått betalt. Jobbigt liksom när man själv strävar efter att följa lagar men andra totalt skiter i det...