bambi

Dagens fråga: Är det okej med barnfria bröllop?

Sommar är bröllopstider och det verkar som om bröllop alltid rör upp en massa känslor. Folk blir arga för att dom inte är bjudna, andra är arga för att det är barnfritt och andra för att brudparet har en viss sorts önskelista. Vi ska på bröllop i sommar, men det är inte barnfritt och jag tycker att det är trevligt att ha småbarn små springer runt på såna här tillställningar. Men om det hade varit barnfritt så hade jag tyckt att det var skönt (precis som Anna skriver om här)!

Däremot så förstår jag hon som är arg här ovanför. Jag hade inte heller velat lämna ifrån mig min en månad gammal bebis, men det skulle nog vara ett riktigt svårt val om det var några nära vänner som gifter sig. Hur känner ni inför att ha med barn på bröllop? Tycker ni att ammande barn alltid ska få komma på bröllop?

#1 - Apan satt i granen

Vilket sammanträffande! Kul!

#2 - Pudding

Om det ska vara barnfritt eller ej avgör brudparet - tycker jag - eftersom att det är dem som bjuder in + att det är deras dag. Det är upp till brudparet att bjuda vem dem vill dela deras alldeles speciella dag med.



Hade själv ett barnfritt bröllop av olika skäl, men dem som hade bebisar fick självklart ta med dem. Och ingen av våra andra gäster som hade barn tackade nej pga av att barnen inte var medbjudna.

#3 - Anonym

Självklart ska det va okej om barnet fortfarande ammar. En enmånaders bebis gör ju inte speciellt mycket väsen av sig. Fast å andra sidan så tycker jag det är fel att "förbjuda" folk att ta med sina barn på ett bröllop överhuvudtaget. Då behöver man inte bjuda barnfamiljerna om man är så allergisk mot lite bus och barnaktivitet. :) Är ett barn stökigt så går man ju självklart UT från kyrkan med barnet under cermonin tycker jag. Det är ju en självklarhet enligt mig.

#4 - Beatrice, mamma till Devin & liten i magen.

Det var förresten jag som skrev den förra kommentaren ;)

#5 - Andrea

ja just den där ts'en var ju extra knixig eftersom brudparet kräver att de inte får ta med bebisen men ändå tycker att de sviker om de då väljer att inte delta. men kom igen, är det himla viktigt att de kommer så får ni väl tillåta ammade barn helt enkelt. Lika som man har all rätt i världen att ställa krav som brudpar så måste ju gästerna få välja att avstå om de är krav de ej kan tillmötesgå.

#6 - Mia

Vi hade barnfritt bröllop dock var där med tre bebisar mellan 2 veckor till 3 månader vi märkte av dem alls under kvällen och skulle aldrig falla mig in att be föräldrarna lämna små bebisar hemma. Hellre en drös med små bebisar än en massa 5 åringar med spring i benen :)



/Mia

#7 - Helena - mamma till Alexander

Jag tycker det är upp till brudparet. Det är ju ändå deras fest och deras stora dag. Jag har varit på både bröllop med och utan barn, roligt båda två men på ett av bröllopen var det ett barn som tog all focus från brudparet. Inte så roligt.

Förra sommaren var vi på två bröllop och A var då 6 mån. Han fick gärna följa med på båda men då det var väldigt långt att åka till båda + för att vi skulle få lite "ledigt" lämnade vi honom hemma. Tycket att detta kändes ok då jag inte längre ammade. Hade jag ammat hade jag naturligtvis tagit med honom. Ammande barn tycker jag ALLTID ska vara välkomna!

Vi hade ett par på vårt bröllop som inte kom (min mans kusin) just för att det var ett barnfritt bröllop. Deras dotter var då 4 år...

Men som sagt, upp till brudparet tycker jag. Det är trots allt deras stora dag och all focus på dem!

#8 - Camilla

Jag tycker att alla barn är välkomna på ceremonin men på festen så får de stora barnen följa med barnvakten hem. Barnen har det roligare hos barnvakten än på festen. Dock tycker jag att bebisar (0-6månader) är välkomna på festen, oftast så brukar de för det mesta inte gör något väsen utav sig.



Men precis som Beatrice skriver så är det även en självklarhet att man går ut med ens eget barn om barnet blir för stökigt i kyrkan.

#9 - Elin

Konstigt, barnfritt brukar ju betyda att man inte ska ta med sig större barn, som kan vara hos barnvakt. Att inte få ta med sig ett spädbarn som forfarande ammar låter världsfrånvänt och barnsligt!

#10 - Milo

Jag hade nog varit tvungen att avstå från bröllopet, jag hade aldrig lämnat ett så litet barn till barnvakt. Vilka vänner som surar över detta, dom har ju inget val för en så liten ska man inte behöva lämna.

#11 - Barbarella

Jag har under årens lopp varit på båda sidor i denna konflikten. Vi ville ha ett barnfritt bröllop. Det kom 6 ammande bebisar. I och för sig inte så problematiskt, förutom at de som hadde dessa barnföräldrar til bords i efterhand har nämnt att de tyckt det var tråkigt under middagen efterdom deras bordsdam/bordsherre antingen var frånvarande fysiskt eller psykiskt.

Jag reagerade på att ytterst få tillfrågade oss om de fick tamed sitt ammande barn. Någon skickade till och med ett mail där det helt enkelt stod att de lämnade bort den äldsta men tänkte ta med sin bebis.

Nu har jag själv ammande bebis och jobbar med flaskan för attkunna gå i min kusins bröllop när hon är 8 månader.

Men enligt min mening får man bjuda folk på de villkor man vill. Man har dock absolut ingen rätt att bli sur eller tycka att någon sviker, om någon då tackar nej. Vill man ha med någon som inte kan/vill/törs lämna bort sitt barn, ja då får man väl jämka på kraven då!

#12 - AnnaSC

Upp till brudparet, men man får ju lov att inte bli sur om de bjudna tackar nej.

#13 - Karoliina

Att ha barnfritt bröllop tycker jag är helt okej, men att inte tillåta en liten ammande bebis att få följa med är inte okej.

Man får göra skillnad på barn och bebis. Tycker jag.

#14 - LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

en enmånaders bebis kan absolut göra mycket väsen av sig. Min unge sabbade nästan ett dop. Och då var jag snabb ut.



Det är brudparet som bestämmer. De bestämmer vilka som får komma, hur folk ska gå klädda, ALLT som rör deras dag och utifrån det så har vi två val; gå eller inte.

#15 - Nelin

Jag tycker absolut att det är okej, jag tycker dock att det är konstigt att det även gäller ammande barn. I familjelivstråden i fråga var ju dock den stora kontroversen att brudparet i fråga blev arga när TS valde att inte komma på grund av deras uppsatta förutsättningar (dvs inga barn oavsett amning eller ej) - och det hade jag aldrig accepterat!



De som brudpar har all rätt att sätta sina gränser, hur konstiga dem är - men att sedan inte tycka att det är okej att gästerna förhåller sig till de reglerna på ett sätt som passar dem är bara pinsamt och förkastligt.

#16 - Lisa

Hmm, jag tycker nog att man som brudpar måste tänka lite på gästerna. Varför annars ha ett bröllop alls?



MEN jag tycker garanterat att barnfritt är helt ok.

Jag har aldrig gillat fester med rejält alkoholpåverkade vuxna där barn är med.

Och barn kan sabba. Om jag själv gifte mig skulle jag nog helst ha en bebisfri ceremoni. Men har nån så liten bebis, så får man väl antingen acceptera det, eller att de inte kan komma. Som många skriver, har man barn med sig får man dock vara beredd att gå ut kvickt som attan. Och kanske sätta sig intill en utgång, inte på första parkett. Och om man har flera föräldrar med bebisar skulle jag kanske t.o.m överväga ett "bebisbord". Eller tänker jag helt fel?

#17 - Pethra

Själva hade vi ett bröllop där barn var välkomna, allt annat var helt främmande för oss eftersom vi hade en liten tjej på 1 år då. Men jag har full förståelse för dem som önskar att inte ha barn med, vare sig under vigseln eller på festen. Även om det hade varit nära vänner så hade jag accepterat utan att ifrågasätta, visst hade jag blivit ledsen över att inte kunna närvara, men skulle aldrig drömma om att göra det till en fråga. Vi var på ett bröllop när vår dotter var 1 månad gammal, det var en del äldre barn med och så två bebisar. Vår dotter började dock skrika i kyrkan, maken gick omedelbart ut, men bruden blängde långt efter honom och gav mig en sne blick. Vill man att allt skall vara perfekt så skall man inte tillåta barn över huvudtaget, är det mer avslappnat så passar det bra att ha med barn, speciellt ammande bebisar.

#18 - Anna

Jag skulle ju aldrig komma på tanken att dra med min en-månadersbebis på ett bröllop. Inte på liknande tillställningar alls faktiskt, då jag är väldigt mån om hälsan hos det lilla knytet och inte gärna utsätter henne för onödiga risker! Liten bakteri hos stor kan bli stor hos liten.

#19 - Anna

har en kompis som har råkat ut för samma sak. Fast här gäller det 2 barn på 2 och 4 år. De ska på bröllop 60 mil ifrån sin hemstad och det är kompisens bror som gifter sig. Alltså så ska de enda som passat barnen (hennes föräldrar) också med och de får absout inte ta med sig barnen. Jag har full förståelse för att man vill ha ett barnfritt bröllop men ibland får man kanske se mellan fingrarna. Börjar nu bebisen störa så är det väl bara att gå!

#20 - Emma Andersson

Svår fråga! Förstår definetivt att man vill ha barnfritt, men det är ändå skillnad på barn och bebis(speciellt om den är 1 månad), då hade inte jag velat lömna bort. Och under sermonin så får man väl gå ut om den lille skriker, för det är ju brudparets dag.

Men i värsta fall får man väl tacka nej då. Äh, jag vet inte.

Jag vill nog ha barnfritt, men om någon har ett nyfött barn så får dom ju självklart ta barnet med sig, inget snack. Sen är vi olika!

#21 - towis

Jag gillar barnfria bröllop ;) Alla bröllop jag varit på som varit barnfria har man ju alltid fått ta med ammande bebisar såklart! (och självklart finns ju alltid undantag o det tror jag alla brudpar förstår!)

#22 - Caroline

Några skriver om barnfria cermonier.. ska man ha en barnfri cermoni så får man ha den i sin trädgård eller något sådant, för kyrkan är öppen för alla. Så där kan man tyvärr inte förbjuda barn. Där får ju alla även "löst" folk från gatan gå in och titta om de vill... men har man med sig barn så får man väl tänka några steg längre och sätta sig nära utgång för att snabbt kunna gå ut om barnet tröttnar!



Utöver det så tycker jag självklart att brudparets önskningar går före gästernas. Det är deras stora dag, de bestämmer vilka som ska komma! Men att utesluta ammande barn är kanske att ta i..

#23 - Tindra

Vi var bjudna på dop då Lillen var cirka 2-3veckor, jag ammar så jag valde att stanna hemma med lillen så fick maken & sonen gå.....Det är lite knepigt när dem e så små & man ammar...

#24 - therese

måste ju hålla med om att det självklart måste vara upp till brudparet om det ska vara barnfritt - men att vägra barn som ammas känns ju ärligt talat löjligt. Ponera att barnet vägrar flaska med pumpad mjölk eller ersättning ska då föräldrarna tvingas tacka nej. Är närvaron så viktig för brudparet borde de självklart tänka om eller i alla fall inte göra sura miner då föräldrarna tackar nej.

#25 - Nöjesportalen

Låt dig teleporteras till nätets roligaste hörn!

#26 - J

Brudparets val men också brudparet som får acceptera att man väljer att tacka nej. Det är en inbjudan inte en kallelse. Vi är bjudna på ett bröllop som troligtvis kommer att vara barnfritt- på vår dotters ettårsdag! Det känns lagom kul men vi kommer troligtvis att gå på bröllopet och fira födelsedagen dagen efter. Dock känns det inte skoj att lämna henne första gången till barnvakt på just hennes ettårsdag (men förhoppningsvis blir det till min mamma i alla fall så det känns lite lättare).

#27 - roxanna - kamp efter cancern

SJÄLVKLART är det okej, om barnen är små



hjälp mig gärna med insamlingen :/



kramar ifrån mig till er

#28 - mathilda

vi är bjudna på bröllop i sommar och det är barnfritt! Har alltid tyckt att det är helt ok med barnfritt, men just det här bröllopet ställer till det en aning för oss...

det är på midsommarafton... och de som skulle kunna tänka sig ta våra 3 barn (1-6 år) har antingen sedan länge planer eller så är de själva bjudna... så det lutar mot att vi inte kan gå eller så får sambon gå själv och vi andra hitta på nåt annat... just midsommar känns som en familjehögtid och då blev det enligt mig lite tokigt...

#29 - ♥anna♥

Jag tycker det är helt okey med barnfria bröllop (även om jag tycker det är mysigt att ha barn med). Men att inte få ta med sin 1-månader gamla bebis verkar rätt absurt. Och sen har brudparet mage att bli sura också över att de väljer sitt barn istället! Dålig stil om ni frågar mig!



Jag förstår att det inte är lätt för de stackarna att bestämma hur de ska göra. De kunde ju ställa motfråga till brudparet och undra hur de skulle gjort om de själva hade hamnat i den situationen..

#30 - Sofi

Självklart får man ha barnfritt bröllop men så små barn som 1 månad är ju faktiskt nästintill omöjliga att lämna bort. Inte bara ur amningssynpunkt utan att de helt enkelt är så små.



Jag var bjuden på bröllop i somras den 10:e juli, Minna var beräknad till den 27:e juli och bröllopet var i skåne (vi bor i Stockholm). Jag gjorde fullkomligt klart att jag gärna kommer men om bebisen kommer innan så vill jag gärna komma ändå och då var det helt okej. Nu visade det sig att Minna bestämde sig för att komma ut den 12:e juli :D Dagen efter vi kommit hem från Skåne, bra timing va?



Men hade de sagt att jag inte varit välkommen med en sån liten så hade faktiskt JAG blivit lite sur. Självklart går man ifrån vigseln om barnet gör väsen av sig, men en sån liten märks ju knappt. Så att neka någon att komma med en så pass liten bebis tycker jag bara är dumheter, troligen har de inte barn själva de som ska gifta sig. Man lämnar inte bort en 1-månaders bebis en hel dag och kväll för att man ska på bröllop, punkt slut! Och att de då har mage att bli griniga för att de tackar nej till inbjudan är ju bara helt absurt.



Hade jag fått det bemötandet så vet jag inte om jag hade räknat dom till så speciellt bra vänner längre.

#31 - Anonym

och jag blir trött på alla som ifrågasätter varför de inte får ha med barn på bröllop.



Det är brudparets dag... De vill inte ha barn med.. Punkt!



Spelar ingen roll vilken ålder

#32 - Rita

Jag är förskollärare och har alltid älskat barn så för mig var det en självklarhet att ha en massa barn springande runt mig på mitt bröllop. Härligt! Då hade vi inga egna barn ännu. Sen dess har vi varit på två barnfria bröllop (och några där vi haft barnen med oss) och de båda barnfria bröllopen tackade vi faktiskt först nej till, eftersom vi bor 50 mil från alla släktingar och de enda som nånsin varit barnvakt till våra barn. Men det slutade ändå med att vi fick komma på båda bröllopen och ta barnen med oss för brudparen ville så gärna att vi skulle komma. Det var ju verkligen snällt, men våra barn blev lite ensamma för de var ju de enda barnen. :)



Jag tycker att brudparet alltid får bestämma hur deras dag ska se ut, men då kan de ju inte bli sur över att nån väljer att tacka nej!!

#33 - Tess

Brudparet bestämmer. Själv så skulle jag absolut tillåta barn :-) Tycker det är kul när de springer runt och stojar. Det blir inte så stelt då. Men då middagen skulle övergå i fest så är det nog mer passande om barnen får åka hem :-)

#34 - Sara - Mamma till Max 2,5 �r

Jag har varit på barnfria bröllop men då har det ändå varit riktigt små bebisar med för de kan man ju inte lämna ifrån sig. Eller kan och kan, man vill ju inte!! Jag tycker det kan vara ok att bröllop är barnfria men riktigt små bebisar tycker jag är självklart att de kan få följa med!

#35 - Annica

hmmm ja det är upp till brudparet att bestämma förstås.

Hade jag och min man haft barnfritt när vi gifte oss så hade majoriteten av mina vänner inte kunnat komma. Visst det hade säkert blivit ännu mer partaj om det varit barnfritt men jag hade hellre mina vänner där...

Det tillhör också livet att ha barn...

#36 - Marie S

När en av mina kompisar gifte sig så tackade vi nä till bröllopet av anledning att det var barnfritt, vår son var 3 månader och jag tyckte inte alls att det var ok att lämna bort honom.

Jag tycker verkligen att det är ok att ha barnfria bröllop men att lämna bort små bebisar gillar jag inte alls. Givetvis är det brudparets dag och de är de som bestämmer, men då kan de inte bli sura för att man väljer att inte deltaga på deras dag för att man inte vill lämna bort sin 1 månader gamla bebis!

#37 - Stina

Vi är bjudna på bröllop där ammande barn är välkomna, men vi då? Spom har ett flaskbarn? Är iinte hon välkommen? Hon kommer vara 5 mån och vi kommer ta med henne för även om hon inte ammas så är hon liten och vi har ingen som vill/kan passa en så liten bebis...