bambi

Dagens fråga: Är det rätt att neka ammande kvinnor vin på krogen?

Jag blir helt chockad över det jag läser på Aftonbladet om att en ammande kvinna nekades vin på hotell Rival. Bartendern hade sett hur hon ammade sitt barn och nekade henne sedan vin när hennes väninna skulle beställa två glas vin åt dom (och dom hade redan druckit ett varsitt glas tidigare).

På vilket sätt är det bartenderns uppgift att uppfostra mamman? När det kommer till barnuppfostran så kan vem som helst lägga sig i, verkar det som. Tänk om en överviktig människa skulle nekas mat på Mc Donalds? Det skulle ju aldrig hända! Jag förstår att folk vill lägga sig i om en förälder verkligen skadar sitt barn, men då ska man kanske ringa polisen om det gäller barnmisshandel. Livsmedelsverket har ju till och med gått ut med att ett par glas vin i veckan är ehlt okej när man ammar, men ändå ska andra moralisera så?

Jag tycker att bartendern gjorde helt fel. Så jag blir lite chokad när jag ser nästan 70% av Aftonbladets läsare tycker att han gjorde rätt! Vad tycker ni? Rätt eller fel att neka en ammande kvinna ett andra glas vin (hon hade redan druckit ett)?

#1 - Emma Andersson

Jag Tycker INTE det är rätt av bartenden att lägga sig i det över huvudtaget. Och som du skriver har faktiskt livsmedelsverket gått ut med att ngr glas e helt ok.

Jag undrar hur jag hade reagerat om någon nekade mig.?! Vansinnig tror jag!!

#2 - Marie

Jag hade nog blivit paff, men sen tagit mig en funderare. Kanske inte just pga amningen men kanske för att jag inte anser det lämpligt att ha ett barn med ute på krogen och dricka två glas vin. Man ska ju kunna ta hand om barnet också och om det inte går allt för många timmar mellan glasen så blir man ju faktiskt lite påverkad (läs: lullig ;-))



Vad är det för fel på lite mänsklig omtanke? Fast han kanske kunde sagt det på ett bättre sätt.

#3 - Beata

Jag tycker inte han gjorde rätt men samtidigt så tycker jag det, jag gillar inte tänket "sköt ditt så sköter jag mitt". Jag tycker att man kan hjälpas åt, sen kanske det var ganska extremt att neka henne, men han ville väl inte ha det på sitt ansvar att ha serverat vin till henne som hon sen för över till barnet via mjölken. Jag är väl gammaldags men jag gillar inte tanken på att dricka alkohol och amma.

#4 - Anonym

Vaddå för över till barnet via mjölken???



Ja, du är verkligen lite gammeldags och oinsatt i forskning. Och dessvärre uppenbarligen smått oförmögen att tänka själv, tror du på riktigt att det går över några mängder att tala om? Tror du vinet rinner raka vägen till brösten så att barnet får amma vin? Eller kan du kanske ta till dig att bröstmjölken får samma alkoholhalt som andra kroppsvätskor, exv blod. Två glas vin blir väl en 0,3 promille kanske? Att dricka en dryck med 0,3 promille alkohol är som att dricka juice eller fil. Eller som att köpa en cider på ICA och sedan späda ut den med vatten.

#5 - Jessica

De som serverar alkoholen har väl rätt att bestämma helt själva vem de skall servera? Det är ju inte en laglig rättighet att bli serverad alkohol. Själv hade jag känt mig väldigt olustig att servera en ammande mamma sitt andra glas vin, tycker han gjorde helt rätt! Civilcurage kallar jag det!

#6 - carro

jag tycker det var jättebra att han sa ifrån.

Kan man inte hålla sig ifrån alkohol när man är gravid / ammar eller har barnen med sig borde man inte få ha barn!

Varför göra något som är skadligt för sitt barn??

#7 - Elin F

Jag tycker det är var och ens ensak om de vill dricka alkohol när man ammar. jag tog faktiskt något glas vin ibland till middagen (kanske en gång i månaden) trots att jag ammade. Däremot tycker jag att en förälder alltid ska vara helt nykter OM det skulle hända något och man måste iväg till akuten t.ex.

Tror att många inte kan stanna vid ett glas vin utan det blir lätt mer, då kan man lika gärna vara utan helt. Men i fallet med bartendern så tycker jag inte att han gjorde rätt, de ska inte servera till "fyllon" men ett glas vin till en ammande kvinna, det är hennes beslut.



http://www.bt.se/nyheter/boras/amning-och-vin-vacker-reaktioner(526474).gm

#8 - i min lilla lilla värld

Helt fel enligt mig. Det är upp till var och en att ta den"risken" Jag drack ibland ett glas när jag ammade. Dock precis efter en amning då jag visste att det skulle dröja till nästa gång =)

#9 - Elin F

Livsmedelsverket förslag på nya rekommendationer till ammande är: "Alkohol har inga positiva effekter för amningen men det finns heller inga medicinska skäl att avstå helt från alkohol när du ammar. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig via bröstmjölken är liten och om du dricker 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan innebär det ingen hälsofara för barnet. Däremot bör förstås den som ska ta hand om barnet, vare sig det är mamman eller pappan, inte vara så påverkad att omdömet och omsorgen om barnet försämras."



(taget från http://www.babyvarlden.se/Tema/Tema-kategorier/Amning-och-mat/Oenighet-om-alkohol-i-brostmjolk/)

#10 - Lars Wadefalk

Jag är själv pappa till en ettåring och jag anser ni som tycker servitören på Rival gjorde rätt verkar ganska skrattretande, för ni uttalar er väldigt okunnigt och faktiskt ganska ointelligent.

För det första så befann hon sig inte på krogen och/eller var asfull, det hade väl i så fall varit något att disktuera för då hade hon inte kunnat ta hand om sitt barn vilket ju är det enda relevanta i sammanhanget. Men nu satt hon på ett hotell och hade en väninna med sig.

Inser ni hur ofattbart liten mängd alkohol som går över i bröstmjölken? Först pratar vi om promille (alltså tusendelar för de som inte ens begriper det) som går ut i kvinnans blod. Utav det som går ut i moderns blod kan man heller inte tillgodoräkna ens den lilla promillehalten till mjölkkörtlarna.



Sluta att moralisera om ni inte vet överhuvudtaget vad ni pratar om. Fundera istället på vilket sätt denna obetänksamma bartender både förnedrade och samtidigt förminskade moderns egna självkänsla för sitt moderskap.



Svårt att inte förakta sådant folk som alltid i samma obetänksamma moraliserar och skall bestämma över andra utan att ha ett uns koll på fakta eller ens en balanserad känsla för mänsklig värdighet.

Ni är så pinsamma och fåniga så det luktar intelligensbrist lång väg.

Suck!

Vad gäller hotellet så bojkotta stället för 17, de verkar ju totalt rubbade där.

Det är den gamla vanliga stilen att backa upp bartendrar och dörrvakter hur mycket de än beter sig som småpåvar.



#11 - Milo

Jag vet inte om jag tycker det är att "moralisera", jag är av den åsikten att alkohol och amning inte går ihop. Jag kanske är dåligt påläst bara, men det är min åsikt.

#12 - Beata

Anonym som riktade sitt inlägg till mig: För det första lägg av att vara otrevlig. Beroende på vilken forskning man kollar på så får man olika svar. Drick du ditt vin, eller sprit eller vad du vill. Jag har rätt till min åsikt utan att någon säger att jag är oförmögen att tänka själv.

#13 - Nina

Fel fel fel!

#14 - Tess

Jag gillar det inte och skulle absolut inte dricka själv om jag ammade. Men jag sätter mig inte över andra utan anser att de är vuxna nog att fatta egna beslut.

#15 - Lars Wadefalk

Milo:

Klart som fasen att det handlar om att moralisera om man uttalar sig om rätt eller fel beträffande saker som kan påverka andra. Vad skall man annars kalla det? Sen undrar jag också hur man bara "kan ha" en åsikt utan att basera den på någon som helst form av fakta eller rationellt tänkande? Påminner lite grann om alla former av religion faktiskt, för i de fallen så bygger man allt på att just slänga ut förnuft och rationalism genom fönstret för att hållningen överhuvudtaget inte skall rasa ihop.



Beata: Samma sak gäller dig, det finns absolut ingen forskning någonstans som ens indikerar att amning unden påverkan av alkohol har någonsomhelst negativ påverkan på barnet ur ett fysiologiskt hänseende. Och det kan man också såklart själv enkelt räkna ut också utan att ens läsa en enda publikation.

Men du väljer ÄNDÅ själv att ha "min egna åsikt". Du är inte bara dum, utan du erkänner det också rakt.



Mamma mia, hur kan man bara BLI sådan?



#16 - Fia

Om mamman uppträdde berusad tycker jag att han gjorde rätt på många sätt. Man måste våga reagera mot sånt. Om hon satt med en väninna, pratade, hade trevligt och njöt ett glas vin (eller två) tycker jag att han är helt ute och cyklar.



Jag behöver väl knappast upprepa hur försvinnande lite alkohol som går ut i bröstmjölken - så av den anledningen finns ingen anledning till hans beteende.

#17 - Lars Wadefalk

Beata: Vill be om ursökt för att jag skrev "dum" på slutet. Jag menade okunnig i ämnet. Det är inte lika illa för det kan man göra något åt. Blev lite förhastad där.

#18 - Aggie

Jag röstade att han gjorde rätt. Ett glas under flera timmar hade jag tyckt vara okej. Men två på en gång med barnet i famnen, nej inte okej.



Just för att jag vet hur känslig jag blivit av att först inte dricka alkohol när man är gravid i nio månader. Man blir super känslig! Så man tå så himla lite nu för tiden. Sen gör nog alla vaknätter att man blir mer lätt påverkad, man har inga extra reserver liksom. Så därför, ett långsamt glas vin, okej kanske... men jag drack inte alls när jag ammade, väldigt mycket för att jag ville känna att jag hade full koll på läget med bebisen.



Kramar!

#19 - Lars Wadefalk

Aggie: DU är inte hon. Hon har inte samma förutsättningar som du har. Du kan inte använda ditt egna omdöme på hennes livssituation och fysik, än mindre på en specifik situation. Hon är en vuxen människa och vi måste ge en mamma en chans att bedöma sin egen nykterhet i det fall hon inte är uppenbart drängfull (vilket i detta fall är låg sannolikhet att hon var efter ett glas vin och senare dessutom förargat rapporterat händelsen till nyhetsmedia, aftonbladet).



I sverige måste man någon gång få betraktas som en vuxen människa, utan att för den sakens skull anamma anarki.

#20 - Lisa

Min första tanke är att det är fel. Men Marie har en poäng. Dock gissar jag att det kanske inte var det som bartendern reagerade på, utan snarare att det skulle påverka barnet negativt.

Det är nog en relativt "ny" tanke att minst en vuxen ska vara nykter ifall nåt händer, jag tror betydligt färre tänkt på det för en 15 år sedan.



Däremot skulle jag tycka att det vore ok att neka en tydligt gravid kvinna alkohol, även om det också kan anses vara att lägga sig i.

#21 - Cissi

Jag vet inte vad jag tycker. Bartendrar väljer ju själva om de vill servera och om han nu kände sig osäker över detta och valde att inte göra det tycker jag att man ska ta det och låta det vara. Han kanske var okunnig om hur mycket som går till barnet och ville inte riskera något... Jag skulle inte heller vilja servera en ammande kvinna vin! Speciellt inte ett andra glas... Vem vet, hon kan ju vara lättpåverkad och inte har helt koll på bebisen?

#22 - Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen

Jag håller med rekommendationerna, och alltså att bartendern gjorde fel. "Mind your own....." är bartendern genuint orolig, gör en anmälan till Soc för utredning istället för att agera polis.



OCH alkohol under amning har som flera påpekat mest att göra med att man "bör vara nykter när man tar hand om småbarn", alltså är rekommendationen lika riktad mot MANNEN. Eftersom mannen också tar hand om ett litet barn, ska kunna köra till akuten, ha hela sin omdömesförmåga osv kvar. Men mannen glöms i dessa sammanhang bort.



Men ajaj, den ammande kvinna som gör något "fel".

#23 - BAMBI

Men det är ju det att alkoholen förs INTE över till mjölken. Vem som helst som kan matte på en femteklassares nivå kan räkna ut att det är försvinnande, försvinnande lite som kommer ut i mjölken. Det finns mer alkohol i yoghurt och i gammal frukt än i bröstmjölk på en kvinna som har druckit flera glas vin.



Men sen att kunna ta hand om barnet är en anna fråga, men då gäller det förstås också pappor.

#24 - Anna

Han agerade väl efter sitt hjärta och då kan det bli så här. Själv skull jag aldrig gå på krogen o dricka vin samtidigt som jag ammade. Det verkar för mig helt knasigt. barn och alkohol är ingen bra kombo het enkelt.

#25 - Carola L

Jag tycker till viss del att han gjorde rätt - inte för att hon ammade - för den biten har egentligen inget med saken att göra.

För det första vet jag inte hur han upplevde kvinnan - jag tycker inte att alkohol och barn hör ihop. Männsikor förändras när de drickar alkohol och det kan skapa en otrygghet hos barnet och det tycker jag är onödigt.

#26 - Marie

Fast jag tror inte det är så vanligt att männen tar med sig barnen till krogen, eller?!



Anonym och BAMBI: Ni jämför det med yoghurt, cider mm, men det ger ni väl inte direkt till era små bebisar antar jag?! Om ni själva äter yoghurt och dricker cider överförs ju ännu mindre alkohol till bröstmjölken än om man dricker vin. För hur man än vänder och vrider på det så ÄR det mer alkohol i vin än i yoghurt och cider. Därmed blir mammor och pappor mer påverkade!

#27 - Beata

Lars Wadefalk: Du är ett riktigt pucko. Uppgifterna bland forskarna om riskerna med alkohol under amning går isär. Jag skulle då aldrig vilja våra alkoholpåverkad och ha ansvar om mitt eller andras barn.



http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=2436049



Jag kommer inte diskutera med idioter dom du mer, kan man inte hålla en normal ton så... Men ta och sup vidare du och frugan din, ingen hindrar er, men folk får ha sina åsikter och ja, jag har moral.

#28 - Beata

Lars: Urssäkta att jag kallade dig för idiot, jag menade förstås att du förhastar dig och det går att göra någonting åt.

#29 - BAMBI

Marie Yoghurt är ändå en ganska vanlig sak att ge till bebisar?



Ja, det är mer alkohol i vin än i yoghurt men det är inte vinet vi ger våra bebisar utan bröstmjölken som har samma promillehalt som blodet. PROMILLEHALT som betyder TUSENdelar, inte PROCENT (som det är i vin/alkohol) som betyder HUNDRAdelar. Och det finns faktiskt en viss promillehalt alkohol i yoghurt och frukt som inte är helt färsk.

#30 - Nanashi

Jag tycker att bartendern gjorde helt fel och omyndigförklarade mamman. Sen tycker jag att viktigt att poängtera att mamman inte "var på krogen". Det är stor skillnad att gå på krog/nattklubb och att sitta på ett hotell en sen eftermiddag. Det kanske är mer av ett storstadsfenomen att ta ett eller två glas vin på ett hotell en vardagseftermiddag/kväll, men likväl är det inte samma sak som att gå ut och festa.

#31 - Anonym

Beata - Tyvärr visar ju ditt inlägg inte på annat än okunnighe och just oförmåga att tänka själv (alternativt att ta till sig fakta)



Lars Wadefalk - WORD

#32 - Anonym

Beata: Ja, jag undrar om det är du eller jag som inte kan hålla en normal ton när du använder dig av det ena tillmälet efter det andra. Sedan så försvann sakligheten direkt när du först länkar till något som helt knasigt för man kommer bara till sveriges radio och en länksida. Och sen sitter du och antyder att jag och min fru sitter och super. Vad fan vet du om det egentligen?

Kan du i alla fall FÖRSÖKA begripa vad det är jag skriver?

1. Om en ammande kvinna så skulle supa sig fullständigt redlös under hela amningstiden i sträck får inte barnet i sig någon alkohol av någon som helst signifikant mängd. Fattar du inte det enkla faktum kan jag tyvärr inte göra något mer för då är du tydligen illiterat och har svårigheter att ta till sig information.

2. En person som är berusad har svårigheter att ta hand om sitt barn, ja självklart är det så. Det är dock inte upp till dig eller mig eller bartendern att avgöra det utifrån att han helt enkelt har serverat ett glas vin tidigare. Skulle hon raggla eller bete sig synbart berusad så är det ju självklart att man bör agera på ett förnuftigt sätt och konfrontera henne. Men vi kan inte ha en förmyndarmentalitet där samhället eller vilt främmande personer bestämmer hur mycket man har rätt att dricka som exempelvis denna situation. Då är man verkligen illa ute i blåsvädret! Du har kanske inte historiken riktigt till hands varför vi har den alkoholpolitiken som vi har i sverige och hur det har varit. Men politiken för alkohol i sverige tycker jag är är jättebra samtidigt som vi inte har rätt att trampa in fullständigt på folks förmåga att känna och bedöma sin egna toleransgräns.



Det är sorgligt hur folk som svänger sig med både fördomar, förolämpningar och som skriker högst oftast är de som vet minst.

#33 - Anonym

Som Bambi skriver i kommentaren det är inte vin bebisen dricker utan bröstmjölk som möjligen har en alkoholmängd i sig som man isf mäter i PROMILLE inte PROCENT.



Och tyvärr - ni som "inte vill ta risken" eller "tycker det är fel att ge bebisar alkohol" osv framstår som mindre vetande, okunniga, oförmögna att tänka själv osv



En mamma som ligger medvetslös av alkoholpåverkan har inte en möjlighet att skada bebisen med sin bröstmjölk hur mkt bebisen än äter. Omöjligt. Vilket alla med någon sorts intelligens/kritiskt tänkande borde förstå.



En annan sak är att man inte ska sköta barn om man är full men det gäller ju både mamman och pappan.

#34 - Anonym

Bästa informationen hittills, dessutom sann (vilket nog känns tungt för vissa här) :)

Det är så "illa" , ansvaret för att vara i skick att ta hand om barn är lika stort på mannen och kvinnan oavsett amning.



"Om en ammande kvinna så skulle supa sig fullständigt redlös under hela amningstiden i sträck får inte barnet i sig någon alkohol av någon som helst signifikant mängd. Fattar du inte det enkla faktum kan jag tyvärr inte göra något mer för då är du tydligen illiterat och har svårigheter att ta till sig information." (citat från kommentaren från anonym)

#35 - Beatrice

Ett glas vin (15 cl) innehåller lika mycket alkohol som 4 cl sprit.

Ett glas vin ger en berusning om ca 0,2-0,3 promille. Gränsen för rattfylla går vid 0,2.

Det tar ca 2 timmar för alkoholen att lämna kroppen.

#36 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Vilken urartad diskussion! Att de som väljer att inte ta "risken" med att dricka alkohol under amningen skulle vara okunniga, inte kan tänka själv och alla andra dumheter som skrivs känns ju obotligt löjligt. Precis som att man skulle gå miste om något om man väljer att avstå. Den högst personliga åsikten är väl lika OK som de som väljer att dricka ett par glas vin eftersom de är övertygade om att det inte skadar barnet. Långsiktiga effekter på barnet vet man dock inget om.



Faktum är iallafall att om mamman har 0,5 promille alkohol i blodet (ca ett glas vin) så innehåller bröstmjölken också samma mängd. 0,5 promille är gränsen för vad som får kallas alkoholfritt. Så för den sakens skull är det ju helt OK. Vad gäller ansvarsförmåga så har man ju t ex satt en gräns på 0,2 promille för bilkörning, vilket ju därför rimligen borde innebära att omdömesförmågan, uppmärksamhetsförmågan osv minskar med den mängden alkohol i blodet. Så det säger sig självt att man inte ensam bör ta ansvar för ett barn om man dricker alkohol (vare sig det är mamma eller pappa). Och jag förstår inte problemet med att avstå alkohol under en så begränsad del av sitt liv.



Det farliga, tror jag, med att gå ut med såna här rekommendationer är att en del (tyvärr) ser det som grönt ljus att dricka alkohol när man har hand om ett litet spädbarn. Det kan aldrig heller påpekas nog att alkohol i samband med graviditet är en helt annan sak eftersom barnet då får SAMMA promillehalt i blodet som mamman. Risken är nog att en del utgår från att det är samma rekommendationer som gäller under både amning och graviditet. Barnhälsovårdens rekommendationer är dock fortfarande att avstå från alkohol när man har hand om små barn.

#37 - Lars Wadefalk

Beatrice: Vad har din kommentar för relevans över huvudtaget? Jag kan lika gärna skriva att 3 dl kallops ger en hyffsad mättnad och att gränsen för att spy upp det är cirka 3 liter och att det tar cirka 24 timmar innan det lämnar kroppen via tjocktarmen.



Sen undrar jag i vems kropp du syftar på att de siffrorna stämmer, i din egen?

#38 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Sorry, skrev fel ovan. 0,5 promille motsvarar ca 2 glas vin, inte ett...

#39 - Lars Wadefalk

Jenny i Dalby: Det som inte vill dricka alkohol under amningen behöver inte det såklart och det är ingen som påstått annat heller (utom just du nu, indirekt). Diskussionen handlar ju faktiskt om det är upp till någon annan att bestämma om någon ammande mamma har rätt att dricka alkohol eller inte. Det är där som de avståndstagande visar tydlig okunnighet i frågan.

Även du själv snubblar i resonemanget när du ägnar dig åt att bli lite hobbykemist eller hobbybiolog.

Visste du att kroppens förbränning av livsmedel i tarmen också genererar en mätbar alkoholhalt i kroppen?

Jag är heller inte någon kemist eller biolog men jag drar heller inte några snurriga paralleller till mätmetoden för alkohol vid bilkörning där man inte satt någon exakt 0 gräns då det finns en viss feltolerans av mängden alkohol naturligt förekommande. Vi har vad som kallas noll tolerans i Sverige för alkohol och bilkörning om du inte visste det, men vi måste ta hänsyn till möjligheten att mäta fel.

Sen är det inte alls sant att bröstmjölken innehåller samma halt som blodet, där hoppade du också till egna slutsatser. Tror du att hela blodomloppet är kopplat till brösten eller? Det går UT i mjölken JA, men du kan inte uttala dig om några halter i någon som helst generell bemärkelse.



Sen avslutar du ditt lysande resonemang med att bli lite hobbypsykolog också och säger att vissa mammor inte kan hantera informationen och supa som svin bara för att rekommendationen inte är att avstå helt. Jag säker inte att det där inte förekommer, men det är mer än ett rimligt antagande att det är sällsynt att en rekommendation i så fall skulle ha sådana effekter. Jag ser det i så fall mer troligt att super en mamma under amning super hejdlöst så gjorde hon det förmodligen under graviditeten också.





#40 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Men snälla du, är det någon här som verkar vara självutnämnd expert inom precis alla ämnen (och vad vet du om vad jag arbetar med?) så är det ju du, det är nog de flesta överens om här (oj, ytterligare ett antagande). Om du söker upp information själv så kommer du att hitta samstämmig information om hur hög promillehalten är i bröstmjölken vs blodet. Det kan du ju inte misslyckas med att läsa dig till. För övrigt har jag aldrig kommit med de antydningar som du påstår, jag refererar till inlägg ovan mitt, det är bara att läsa. Supa som svin är det bara du som skrivit, men du är kanske lite av en misslyckad hobbyåtergivare av andras text också?



Hur många blodomlopp tror du föresten att vi har i kroppen? Det behöver man ju knappast vara biolog för att veta? Tror du att alkoholen tar sin egen väg i ett eget litet blodomlopp och hoppar över brösten? Det vore ju väldigt intressant och en sensationell upptäckt!



Om du själv presenterar lite faktaspäckade referenser till dina egna hobbyresonemang istället för att lägga energi på att försöka göra ner andras så skulle du möjligen kännas lite mer trovärdig. Nu går dina inlägg enbart ut på att ifrågasätta och dumförklara andras resonemang/åsikter/uppgifter, men du kommer inte med någon som helst fakta för egen del som kan motbevisa det jag och andra skriver. Förmodligen för att du inte kan.

#41 - Rockabillan

Det finns omständigheter som skulle kunna göra att jag förstod bartendern, men det finns omständigheter som gör det helt oförståeligt också. Om hon hade halsat i sig det första glaset på fem minuter och sen beställt ett nytt så hade jag kanske kunnat förstå nekandet, men om bartendern på riktigt var orolig för barnets välbefinnande så hjälper det ju mer att ringa polisen än att agera moralpolis på egen hand...



Jenny i Dalby: Det är drycker upp till 0,5 procent som räknas som alkoholfria, inte 0,5 promille.

#42 - Anonym

Ja det är fritt.



De som inte vill dricka vin när de ammar måste inte. Och de behöver inte var korkade för den skull.



MEN de som väljer bort vin och påstår att det är pga att det är "bäst för barnet" ur matperspektiv att de gör det valet är rent ut sagt mindre vetande.



All respekt dock för att vissa väljer nolltolerans i närvaro av barn, om det gäller både mamma och pappa och om det alltså inte beror på bröstmjölk utan omvårdnadsförmåga. I vissa familjer verkar alkohol vara synonymt med fylla och då är det nog bra att avstå.



Själv kan både jag och maken njuta av ett gott glas vin till middagen utan att det blir något fylleri och gör det oavsett barnen är med eller inte. Ser inte på vilket sätt varken vårt ammande barn eller de äldre barnen skulle ta skada av det.

#43 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Rockabillan: Ja så är det givetvis, jag HAR snurrat till det. Vad jag ville komma fram till är att promillehalten i bröstmjölken är (även om den är densamma som i mammans blod) försvinnande liten och inte kan jämföras med att ge barnet en alkoholhaltig dryck (eller alkoholfri för den delen). Dricker barnet bröstmjölk med 0,5 promille alkoholhalt blir det i princip ingenting i bebsiens kropp, medan det inte motsvarar hur påverkad mamman är med 0,5 promille i kroppen. Ändå har jag full förståelse för om man inte vill utsätta sin bebis för ens den lilla akoholhalten.

#44 - Anonym

Citat: Jenny i Dalby: Det är drycker upp till 0,5 procent som räknas som alkoholfria, inte 0,5 promille.



Som sagt...framstår som lite mindre vetande ;)

Behöver ju inte vara så ändå, men man får intrycket.

#45 - Annica

Även om livsmedelsverket har gått ut med att det är ok med något glas vin när man ammar så rekomenderar min barnmorska INTE det och jag är benägen att hålla med henne. Även om barnet inte blir påverkat och mamman inte blir full på ett glas så har mamman fått i sig alkohol och blir påverkad... Jag tycker inte det är lämpligt att dricka alkohol när man ammar och förstår inte varför man vill det.

#46 - Lars Wadefalk

"Supa som svin är det bara du som skrivit, men du är kanske lite av en misslyckad hobbyåtergivare av andras text också? "



Men hur skall jag i så fall tolka det du vill ha sagt då, för att det skall ha någon som helst betydelse? Om du verkligen ordagrant menar att vissa kvinnor tror att det är grönt att dricka alkohol i rimlig mängd för att rekommendationen säger så så har de ju rätt för det är ju faktiskt precis vad den säger.

Men om du avsåg med det du skrev att samma kvinnor dricker olämpliga mängder alkohol (kanske då inte skall säga supa som svin eftersom du verkar vara lite av en ordmärkare) så har jag ju uppfattad dig helt korrekt, eller hur?

Vi har ETT blodomlopp i kroppen som alla vet så du behöver inte få dig själv att låta mer fånig än du redan gjort. Det tar tid innan halten stiger till den (fortfarande försumbara) mängden i blodomloppet och det innebär alltså inte att kvinnan som sitter där med vinet skulle amma barnet med alkoholhaltig mjölk i samma ögonblick som hon dricker vinet, vilket ditt resonemang får det att låta som.

Det var DET jag menade, för det är knappast så att brösten nödvändigtvis var helt torrlagda innan man började dricka eller hur?



Den anonyma personens inlägg ovanför ditt säger ingenting om att personer som själva väljer att avstå är dumma i huvudet bara för den sakens skull, men om den enda anledningen till det är för att skada barnet med alkohol så framstår de som okunniga vilket jag håller med om. Mammor får ta sitt egna beslut i frågan är min personliga åsikt.



Jag vet inte, alltså handlar det här om enkel meningsförståelse i vanlig svenska för det verkar som om vi helt pratar förbi varandra.



Sen varför skall jag länka till någon skinntorr undersökning på nätet när du inte själv gör det? Jag tror knappast det är nödvändigt för matematik på en femteklassares nivå.

Sen tror jag inte det förändrar något för då kommer nästa steg att ifrågasätta trovärdighet osv., precis som vanligt.

#47 - Anonym

Annica - Då utgår jag från att du inte låter någon person som har druckit ett glas vin hålla i din bebis? Inte pappan, släktingar eller någon alls...

#48 - Jenny i Dalby (mamma till tre)

Var och när såg det ut som att jag skrev att en kvinna har hög alkoholhalt i blodet i samma stund som hon sväljer ner vinet? Det förstår jag inte var du läser? Men nej det tar inte särskilt lång tid för alkoholhalten i blodet att stiga - Läs till exempel här under farmakokinetik:

http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=2310



Om du vet hur produktionen av bröstmjölk fungerar så skulle du inte heller skriva en kommentar som att "brösten inte var helt torrlagda från början". Brösten är inga slutna kärl och det finns inga behållare där producerad mjölk ligger samlad och väntar på att barnet ska amma.



Mitt huvudsakliga argument var att det är upp till var och en att välja om man vill dricka alkohol i samband med amning men att man i första hand ska tänka på att alkohol även i ganska små mängder ger en beteende- och uppmärksamhetsförändring. Jag har själv druckit vin när jag ammat och kritiserar därför absolut inte det valet, men inte förrän barnet varit förhållandevis stort eftersom jag inte har tyckt att det känts OK innan, och alltid i väldigt små mängder. Men jag tycker för den sakens skull inte att det är fel att välja att avstå pga barnets hälsa. Det har ju knappast några positiva effekter för barnet.



Att alkoholhalten är densamma i bröstmjölken som i kvinnans blod kan du enkelt få svar på från livsmedelsverket till exempel.



Och jo - det finns tyvärr en hel del kvinnor (och män) som väljer att tolka/misstolkar en rekommendation som att det grönt att dricka alkohol även i orimliga mängder och under graviditeten (vilket iofs är ett annat ämne). Jag arbetar med kvinnohälsovård så jag VET att det stämmer i det här fallet. Även om det är en liten minoritet så är det för många.



Du väljer tyvärr att tolka in en massa som inte står skrivet någonstans, insinuerar saker om kunskapsbrister som du inte vet något om och tillskriver andra personer egenskaper som fånig, dum osv, förmodligen bara för att få tjafsa. Därför får det vara slutdiskuterat med dig för min del nu.

#49 - Frida

Tycker det är upp till var och en om man vill dricka alkohol och amma. Bartendern har inte med det att göra.

Men jag tycker inte alkohol och barn hör ihop alls.

Jag dricker ALDRIG om mitt barn är med. Men som sagt, upp till var och en.

#50 - Beata

Svar till Lars Wadefalk, anonym, med flera som riktar sina inlägg till att beskriva hur dum jag är m.m.



Väl rutet säger jag bara, precis som en känd bloggare skulle ha sagt. Som sagt diskussionen för min del är över, jag har inte ens läst din lååånga respons Lars för jag bryr mig inte tillräckligt om din åsikt. Diskussionen las på en barnslig nivå lång innan du började kalla mig för dum och jag dig för idiot. I mitt första inlägg refererade jag till bartenders känslor och försökte sätta mig in i hans tankesätt, jag är väl medvetet att man kan ta ett till två glas vin i veckan, men jag tycker inte man gör det i alla fall. Synd att länkningen inte fungerade där uttalade sig Sveriges barnmorskor och läkare i frågan.

#51 - Bea

Jenny i dalby: "Mitt huvudsakliga argument var att det är upp till var och en att välja om man vill dricka alkohol i samband med amning"



Bra, då är vi ju enade om det som för i alla fall för mig är det viktiga i frågan.



Det tar mellan 60 till 90 minuter innan alkoholen strömmar till alkoholen, det tar tid som jag sade men jag vill egentligen inte upprepa mig om det för du säger egentligen samma sak som jag, fast med andra ord allteftersom jag fått lirka fram dem ur dig. Och det är dessutom fullständigt orelevanta saker i frågan.



Rekommendationen är mycket tydlig vill jag säga, mängdmässigt också. Misstolkar man det så får man nog säga att problemet ligger någon annanstans.



Beata: Jag vet redan att du inte är intresserad av andras åsikter. Det har du redan bevisat.

Jo, länken fungerade faktiskt senare med rätt webläsare. Problemet med den var ju just det att det som artikeln mycket riktigt rapporterar var ett antal barnmorskor som gick emot rekommendationen som baserats på forskning. Jag ger mer för forskningens framsteg än för barnmorskornas stagnerade

#52 - Elin F

Ska man lyssna på allt vad barnmorskor säger? Är de allvetande?



#53 - Aggie

Bambi: Självklart gäller det pappor också. Vi dricker aldrig alkohol samtidigt och den som druckit får sova i eget sovrum utan barn tex. Den slipper ansvaret för barnet och så får den nyktra ta barnet. Så turas vi om helt enkelt.



Man blir ju personlighets förändrad med alkohol i blodet, pratar högre, blir tystare, surare m.m. Det märker ju barn av och undrar varför mamma/pappa beter sig konstigt.



Så för mig handlar det inte om alkoholen kommer över i mjölken till bebisen eller inte. Tycker att det är bättre att låta bli den korta tid det är man ammar bara.



Kramar!

#54 - Milla

Lars Wadefalk: du verkar ju inte riktigt ok... du verkar ju inte fatta någonting!

Alkohol o barn hör inte ihop, även om det är en liten del som förs över så är det ändå EN DEL! och sen kan man bli lullig på två glas vin o ingen vet hur hon blir påverkad, så jag tycker det va helt rätt av bartendern! gjorde det att mamman kände sig usel som mamma, så hade han lyckats bra tycker jag, för det borde hon! vill hon dricka sitt vin får hon fixa barnvakt el sitta hemma o dricka....

#55 - Angelica

Jag har ingen statestik, eller forskning i ryggen. Inte heller anser jag mig vara någon allvetare eller kunna allt.

Alla gör som de själva vill. Men jag kan ändå tycka att det är lite "onödligt" att sitta o dricka alkohol samtidigt om man sitter och ammar sitt barn. ÄVEN om alkoholen inte går rakt ut i tuttarna och ner i barnet.



Visst är allas upptagning av alkohol olika, och jag kanske är lättpåverkad... Men två glas vin gör ju definitivt att jag känner av att jag har alkohol i kroppen. "Smålullig". Och det gör jag idag, snart två år efter förlossningen. Kan inte tänka mig hur jag skulle känna av alkoholen när jag ammade... för jag drack inte då.



Jag tycker att bertendern gjorde rätt, han/hon har valet att inte servera gäster. Och om mamman nu fick dåligt samvete/kände sig som en usel mamma eller vad det nu är... ja, men kan inte det ha med hennes egna känslor att göra. Att hon kände så för att hon kanske visste att det inte accepterades av andra att man dricker vin och ammar samtidigt? Bara en fundering.



Men som sagt. Alla gör som de själva vill.

#56 - jossan

men herregud. Oavsett om man ammar eller inte så sitter man inte och dricker vin med en bebis i famnen på krogen (jo hotell rival är en krog!). Det är högst osmakligt. Vill man dricka vin när man ammar så kan man göra det hemma, inte utsätta en bartender för det. Hur kul är det för en bartender som serverat en kvinna vin och sen tappar hon barnet eller något. Skulle ni vilja att någon som är barnvakt åt era barn sitter och pimplar vin? nej, barn och alkohol går inte ihop!

#57 - Emma

Jag har följt din blogg sedan några ynka veckor efter att du startade den och har läst den slaviskt varje dag. Jag tycker att det är roligt att få följa ditt liv och dina underbara barn. Jag tycker dessutom att du är en fantastisk mamma och du har gett mig många tips inför när jag väl skaffar barn själv.



Däremot känner jag att jag har fått nog nu. Du ger dig på dina läsare för att de har en annan åsikt än vad du har. "Vem som helst som kan matte på en femteklassares nivå kan räkna ut att det är försvinnande, försvinnande lite som kommer ut i mjölken" - var det nödvändigt för dig att uttrycka dig så?



Jag tycker inte att alkohol och barn går ihop, men alla får göra som de vill. Skulle jag få höra att mina vänner dricker alkohol samtidigt som de ammar, eller allmänt är med sina barn, så hade jag låtit dem göra det utan att lägga mig i, men det är även min rättighet att tycka att det är fel av dem.



Alkohol är ett gift, det är därför vi blir så påverkade som vi blir. Jag undrar då om du skulle tycka att det var okej att någon som rökte hash tog hand om sitt barn, eller om någon som ätit flugsvamp ammade sitt barn. Jag tror att du skulle höja på ögonbrynen, så varför får inte vi som är emot alkohol tillsammans med barn tycka som vi gör? Varför måste du rättfärdiga att du tar ett glas vin då och då?



Jag tycker hur som helst att du ska sluta upp med att starta diskussioner om du inte kan hålla dig ifrån att hoppa på folk som har andra åsikter än du själv har.



Jag kommer tyvärr att sluta läsa din blogg nu, då jag har fått se en sida hos dig som jag inte alls gillar.

#58 - Lars Wadefalk

Milla: Vi alla vill såklart det bästa för våra barn, så är det självklart även för mig och mitt egna barn. Jag skulle aldrig själv medvetet utsätta min dotter för något som kunde skada henne varken fysiskt eller psykiskt. Men vi följer alla vår egen övertygelse för vad som är rätt och fel och vi försöker lyssna på de rekommendationer som ges av både barnmorskor, livsmedelsverket, släktingar och vänner omkring oss.

Nu får du fortsätta kalla mig vad du vill för olika saker, vilket verkar vara stilen på de (hittills kvinnliga) som kommenterar i denna weblog. Det bryr jag mig så inte mycket om för det får enbart dig själv att låta dum.



I alla fall, självklart tycker inte jag heller man skall sitta och dricka sig full om man har ansvar för ett barn varken kvinna som man. Men när det gäller den mängd alkohol som går över i bröstmjölken så är det inte ens en faktor att räkna med i denna diskussionen, då det är en såpass ofattbart försvinnande liten del att det är fullständigt obetydligt. Jag kan inte hjälpa att det är så, det bara är så.



Om jag nu skall klargöra min egna åsikt kring just detta fall som diskuterats här, där en kvinna uppenbart har druckit ett glas vin först och sedan beställt in ett glas till så anser jag inte att det är upp till bartendern att avgöra om han bör låta kvinnan beställa eller ej utifrån det enda faktum att det är ett andra glas. Om hon beter sig på ett berusat sätt så är det väl självklart att man bör ingripa och kontrollera läget. En bartender har mycket riktigt ett ansvar att sköta nivån på det ställe han serverar oavsett om det är en gäst som är förälder eller inte.

Men han kan inte helt enkelt basera sitt val på felaktiga grunder, såsom att kanske barnet tar skada av alkoholen eller enbart på att kvinnan väljer att dricka mer än ett glas vin.



Nu kanske du tror jag att är en alltigenom liberal människa som anser att människor mår bäst av att alltid för göra som de vill och efter eget omdöme, men sådan är jag verkligen inte. Men i denna frågan skulle jag tycka det är väldigt fel om vi till exempel skulle börja lagstifta i Sverige att man på en servering av något slag inte får servera alkohol till kvinnor som ammar (eller för den sakens skull pappor som har ett barn). Skulle vi det har vi baserat det lagbeslutet på felaktig information, anser jag.

#59 - stella

Som någon uttryckte det -Vem är i mest behov av ett par glas vin än just en småbarnsförälder? Jag kan inte för allt jag kan förstå mig på dessa moraltanter och moralgubbar. Det slutar ju bara med att deras trovärdighet försvinner. "Hoppa inte ut för stupet för då är risken stor att du skadar dig allvarligt", "Låt inte barnen klappa främmande hundar", okej jag lyssnar. "Drick inte två glas vin, trots att..öh, noll-komma-noll-noll-nånting promille alkohol (dvs ingenting) går ut till barnet via mjölken, och du blir inte full heller".



Men det sticker förmodligen i ögonen på folk att se en glad och lugn mamma som njuter av tillvaron.....



En normal människa dricker med måtta.